Το εκλέρ είναι ίσως το μόνο γαλλικό γλυκό που ξέρουμε να προφέρουμε σωστά. Όχι μόνο γιατί έχει σχετικά εύκολο όνομα που προφέρεται σχεδόν ακριβώς όπως γράφεται αλλά επειδή από παιδιά έχουμε μάθει να το αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία. Λίγοι γνωρίζουν ότι η λέξη eclair σημαίνει αστραπή κι ακόμα λιγότεροι ότι πρωτοφτιάχτηκε στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Σε κάθε περίπτωση το όνομά του το πήρε για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα λόγω σχήματος και λάμψης της επιφάνειάς του αλλά και επειδή είναι τόσο νόστιμο που έγινε δημοφιλές πάρα πολύ γρήγορα σε όλο τον πλανήτη.

Και το σημαντικότερο; Ένα φρέσκο και καλοφτιαγμένο εκλέρ, τρώγεται αστραπιαία! Ιδού μερικά ζαχαροπλαστεία σε όλη την πόλη που το φτιάχνουν με αγάπη και εκλεκτά υλικά:

Καμέλια
Από το 1972 μέχρι σήμερα, τα εκλέρ αυτού του ζαχαροπλαστείου φτιάχνονται με την ίδια ακριβώς γαλλική συνταγή που είναι φερμένη κατευθείαν από το Παρίσι. Αφράτη, ροδοψημένη ζύμη, γεμάτη με βελούδινη σοκολατένια κρέμα και γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας εξωτερικά συνθέτουν το πιο διάσημο γλυκό του συγκεκριμένου μαγαζιού εδώ και πέντε δεκαετίες.
28ης Οκτωβρίου 2, Ψυχικό, τηλ.: 210 6717 134

Troufa
Ζαχαροπλαστείο με αμιγώς γαλλικό αέρα η Troufa ειδικεύεται στα φίνα γλυκά όλων των ειδών. Ωστόσο αυτό για το οποίο οι γλυκατζήδες των βορείων προαστίων, και όχι μόνο, φτάνουν στην πόρτα του καθημερινά είναι το εκλέρ του. Κομψό εμφανισιακά, χωρίς ιδιαίτερο όγκο ή μεγάλο σχήμα, διαθέτει όλη τη γεύση και τη φινέτσα των αγνών υλικών και των άρτιων τεχνικών με τα οποία είναι φτιαγμένο.
Λ. Θησέως 4, Δροσιά, τηλ.: 210 8000 950

Choureal
Εδώ τα εκλέρ έχουν πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Ας ξεκινήσουμε όμως από το γεγονός ότι είναι απόλυτα χειροποίητα και πάντα ολόφρεσκα που είναι και το πιο σημαντικό. Εννοείται ότι πρώτη σε ζήτηση είναι η κλασική τους εκδοχή όμως ξεχωρίζουν και κάποιες εναλλακτικές βερσιόν όπως αυτά με φιστίκι και μόκα. Η εκδοχή με το λεμόνι επίσης αξίζει δοκιμής για όσους αγαπούν τις πιο άγλυκες επιλογές.
Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3317 883

Melissa
Τα λόγια είναι περιττά σε αυτή την περίπτωση καθώς η κορυφαία ποιότητα των πρώτων υλών και η δεξιοτεχνία των ζαχαροπλαστών αποδεικνύονται περίτρανα σε κάθε δημιουργία. Με δυο λόγια, τα εκλέρ τους δεν παίζονται, όπως ακριβώς και όλα τα υπόλοιπα γλυκά τους δηλαδή. Και το καλύτερο; Το σοκολατένιο εκλέρ έχει σοκολάτα και στη ζύμη ενώ φτιάχνουν και εκλέρ με κρέμα από αληθινή βανίλια Ταϊτής με κουλί από φρέσκιες φράουλες.
Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ.: 210 5711 055 & 210 5759 684

Μετέωρα
Ζαχαροπλαστείο γειτονιάς από αυτά που φτιάχνουν λίγα αλλά εξαιρετικά γλυκά καθώς δεν διανοούνται να κάνουν καμία απολύτως έκπτωση στην αγνότητα των υλικών που χρησιμοποιούν. Τα εκλεράκια του, μικρά και στρουμπουλά, λιώνουν στο στόμα σαν αφρός. Η ζύμη τους είναι αφράτη και λίγο τραγανή, η γέμιση σοκολατένια και γλυκιά ενώ η επικάλυψή τους πλούσια και γυαλιστερή. Κάνουν και ατομικό εκλέρ, μεγαλούτσικο και εξίσου απολαυστικό.
Λέλας Καραγιάννη 23, Λυκόβρυση, τηλ.: 210 2811 201

Belle Vue
Μπορεί να είναι γνωστό για τις ανατολίτικες γεύσεις του αλλά και τα κλασικά γαλλικά γλυκά του δεν πάνε πίσω. Τα ατομικά εκλέρ που φτιάχνει είναι μεγάλα και χορταστικά. Διαθέτουν χοντρούτσικη αλλά ελαφριά ζύμη, παραγεμισμένη με κρέμα που μοσχοβολάει κακάο. Η επιφάνειά του καλύπτεται ολόκληρη από παχύ ωραίο γλάσο. Στην ίδια ακριβώς λογική και τα φρεσκότατα εκλεράκια του.
Ελ. Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210 9344 064

Μελιστάλακτο
Από τότε που άνοιξε τις εντυπώσεις κλέβουν τα νόστιμα και ισορροπημένα γαλλικά γλυκά του που καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου χωρίς να υπερβάλλουν σε ζάχαρη και λιπαρά. Τα λιλιπούτεια εκλεράκια του, φτιαγμένα με μεράκι και ψαγμένα υλικά, κλείνουν μέσα σε δυο μπουκιές όλη την απόλαυση.
Πειραιώς 67, Καμίνια, τηλ.: 210 4810 091