Φιστίκι Αιγίνης, ένα προϊόν ΠΟΠ, με σημαντική διατροφική αξία. Νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό, το έχουμε συνδέσει κυρίως είτε ως σνακ σκέτο -συνοδευτικό του ποτού μας- είτε ως υλικό σε γλυκές συνταγές. Κι όμως το φιστίκι μπορεί να γίνει αντικείμενο έμπνευσης για πολλές και διαφορετικές συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Και εδώ και 13 χρόνια έχει το φεστιβάλ του στην Αίγινα. Με αφορμή το 13ο Aegina Fistiki Fest, βρέθηκα στο νησί.

Το νησί του Αργοσαρωνικού φόρεσε τα καλά του, γέμισε κόσμο και παρουσίασε το προϊόν που έχει πάρει το όνομά του: το φιστίκι Αιγίνης. Όσοι έχουμε ξαναπάει στην Αίγινα αναγνωρίζουμε τα κλασικά μαγαζιά, που κερνάνε τον κόσμο τα ένα σωρό προϊόντα με βάση το φιστίκι: βούτυρο φιστικιού, παστέλια, υποβρύχιο με γεύση φιστίκι, λικέρ αλλά και πέστο. Ο παράδεισος για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο προϊόν. Πέρα από τα κλασικά μαγαζάκια που υπάρχουν πάντα κοντά στο λιμάνι, είχε στηθεί -για το φεστιβάλ- μια σειρά πάγκων κατά μήκος της προβλήτας. Μαγαζιά που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης είχαν στο λιμάνι τα δικά τους περίπτερα. Πέρα από φιστίκια βέβαια, υπήρχαν και περίπτερα με κοσμήματα, καλλυντικά, διακοσμητικά προϊόντα και σουβενίρ. Ό,τι πρέπει για να περάσεις όμορφα στη βόλτα σου, να δοκιμάσεις πολλά φιστίκια και να ξοδέψεις χρήματα σε φαγώσιμα και σουβενίρ.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Το φεστιβάλ φιστικιού είχε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα αλλά η κορύφωσή του ήταν στις 15-17 Σεπτεμβρίου , με καλεσμένους σεφ και δημοσιογράφους και κάποιες γαστρονομικές εκδηλώσεις, προσβάσιμες σε όλον τον κόσμο. Tην Παρασκευή 15/9, η εξέδρα της προβλήτας φιλοξένησε μια ελληνο-γαλλική και πολύ… γλυκιά συμμαχία. Ο Στέλιος Παρλιάρος, ο διάσημος ζαχαροπλάστης και ο σεφ της γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman -που μιλάει άπταιστα ελληνικά- έφτιαξαν νόστιμα γλυκά με φιστίκια. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνεργάζονταν οι δυο τους, καθώς έχουν συνυπογράψει ένα βιβλίο με 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικές, σε ένα γαστρονομικό διάλογο ελληνικής και γαλλικής κουζίνας που φέρει τον τίτλο «Ensemble- Μαζί». Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η δημοσιογράφος γεύσης Θάλεια Τσιχλάκη.

Το Σάββατο 16/9 ήταν αφιερωμένο στη Σχεδία Home. H μαγείρισσα -πρώην πωλήτρια του περιοδικού δρόμου- και ο σεφ της Σχεδίας Ιάκωβος Απέργης παρουσίασαν από 2 διαφορετικά πιάτα ο καθένας. Από τη μια πλευρά του πάγκου είχαμε τα πιο απλά μαμαδίστικα φαγητά  που δεν στερούνταν όμως νοστιμιάς -ντοματοκεφτέδες και τυρολουκουμάδες- και από την άλλη πλευρά του πάγκου είχαμε τα λίγο πιο δημιουργικά, σουτζουκάκια από μπακαλιάρο και μουσακά με κιμά ψαριού και «μπεσαμέλ» από φάβα. Επί σκηνής κλήθηκαν να βοηθήσουν φίλοι της Σχεδίας και καλεσμένοι του Φεστιβάλ, ο σεφ  Νίκος Φωτιάδης και ο Jean-Marie Hoffman, αυτή τη φορά σε… φιλική συμμετοχή. Πριν ξεκινήσουν τα μαγειρέματα, ανέβηκαν στην εξέδρα η Ηρώ Παπαδοπούλου και η Αριάδνη Φεσσά και μίλησαν για το έργο της Σχεδίας και για τον νέο σεφ του Σχεδία Home, Ιάκωβο Απέργη. Την παρουσίαση εδώ ανέλαβαν οι δυο γυναίκες- ψυχές του φεστιβάλ: η Ελένη Κουνελάκη και η Ράνια Κορναράκη.

Το φεστιβάλ έκλεισε με τον πιο δημιουργικό τρόπο: τα παιδιά έφτιαξαν κουλουράκια με φιστίκι, υπό την καθοδήγηση του σεφ Ιάκωβου Απέργη, ο οποίος είχε ως βοηθό μια δασκάλα από την Αίγινα. Η δασκάλα μπήκε σε ρόλο… μαθητευομένης και υπό τις οδηγίες του σεφ έφτιαξε το ζυμάρι, το οποίο στη συνέχεια μοιράστηκε στα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν τα δικά τους κουλουράκια με φιστίκι Αιγίνης, τα οποία πήραν μαζί τους για να τα ψήσουν στο σπίτι τους. Με μια ματιά στα θρανία των παιδιών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει, με ελάχιστη βοήθεια από τους γονείς τους. Στο τέλος της δραστηριότητας -στον Πύργο Μαρκέλλου αυτή τη φορά- μοιράζονταν διπλώματα συμμετοχής με την υπογραφή του σεφ αλλά και σακουλάκια με έτοιμα ψημένα κουλουράκια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο νοστιμίζει ένα απλό κουλούρι αν του προσθέσετε από πάνω φιστίκι Αιγίνης!

Σύλλογος γυναικών Αίγινας
Το πρώτο περίπτερο όπως ερχόταν κάποιος από το Λιμάνι για να βολτάρει στην Προβλήτα ήταν αφιερωμένο στον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας. Καθώς πλησίασα, το μάτι μου έπεσε αμέσως στα χρωματιστά μπουκαλάκια των λικέρ. Σταμάτησα να ρωτήσω και να δοκιμάσω το δικό τους λικέρ φιστίκι. Με μεγάλη μου έκπληξη συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν πράσινο, όπως όλα τα υπόλοιπα που είχα δει και δοκιμάσει τις προηγούμενες ημέρες. «Δεν έχει χρώμα», μου απάντησαν. «Όλοι οι υπόλοιποι προσθέτουν χρώμα για να παραπέμπει σε φιστίκι», μου ανέφερε η Μαρία Πιτυροπούλου, εκείνη που τα φτιάχνει.  Η γεύση του; Ήταν αρκετά γλυκό -ίσως λίγο πιο γλυκό από ό,τι θα το ήθελα- και μου φάνηκε και λίγο πιο ελαφρύ από κάποια άλλα που είχα δοκιμάσει στο νησί. Το λικέρ που με κέρδισε δεν ήταν το φιστίκι! Ήταν το πικραμύγδαλο, που το φτιάχνουν από τα κουκούτσια του βερίκοκου. Πέρα από αυτά, είχαν λικέρ μαστίχα, μανταρίνι, βύσσινο, ρόδι αλλά και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από προϊόντα του νησιού.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο σύλλογος γυναικών φτιάχνει και άλλα καλούδια, όπως πίτες αλμυρές και γλυκές, κεράσματα με φιστίκι Αιγίνης αλλά και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα αμυγδαλωτά (επίσης πολύ νόστιμα). Τα προϊόντα τα φτιάχνουν τα μέλη του συλλόγου και τα διαθέτουν σε διάφορα bazaar που διοργανώνονται εντός ή εκτός νησιού είτε κατά παραγγελία, κατόπιν συνεννοήσεως. Πέρα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ο σύλλογος γυναικών διοργανώνει και διάφορες άλλες δραστηριότητες και πολιτιστικές δράσεις, όπως με ενημέρωσε η αντιπρόεδρος, Ολυμπία Μπήτρου.

Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, Βασιλέως Γεωργίου 5, Αίγινα

Ψαρομεζέδες στην Αιγινήτισσα και τον Νώντα
Oι βραδιές του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στην ψαροφαγία! Τα μαγαζιά που επελέγησαν ήταν η Αιγινίτισσα και ο Νώντας: και τα δυο βρίσκονται στην Πέρδικα, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Angelina Boutique Escape, όπου φιλοξενηθήκαμε. Η Αιγινίτισσα είχε μια πιο γκουρμέ προσέγγιση. Για καλωσόρισμα, μας προσέφεραν 3 διαφορετικά ντιπ, από τα οποία ξεχώρισα την σκορδαλιά με πέστο φιστικιού. Δεν μου αρέσει η σκορδαλιά αλλά λατρεύω τη γεύση του φιστικιού Αιγίνης. Η ισορροπία φιστικιού και σκόρδου ήταν ιδανική για να ικανοποιήσει και όσους δεν πολυαγαπούν το σκόρδο. Από τα πιάτα που μας σέρβιραν, ξεχώρισα τη μακαρονάδα με τις σουπιές και μελάνι σουπιάς, τα λιγκουίνι με μύδια, το ριζότο με γαρίδες και καραβίδες… Ωστόσο, το πιάτο που με κέρδισε ήταν η πεσκανδρίτσα: το ψάρι πολύ νόστιμο, ενώ είχε ένα πικάντικο στοιχείο από καυτερή πιπεριά που απογείωνε τη γεύση του. Στο τέλος το επιδόρπιο, γιαούρτι με σταφύλι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ήταν δροσερό και ό,τι πρέπει για να κλείσει πιο γλυκά η βραδιά.

Η βραδιά στο Νώντα ήταν αλλιώτικη. Εδώ είχαμε πιο κλασικά και πιο… τηγανητά μεζεδάκια, ιδανικά για ούζο και τσίπουρο. Φανταστικά τα τηγανητά κολοκυθάκια αλλά και ο τηγανητός γαύρος σε κουρκούτι. Και δεν έλειψαν και οι τηγανητές πατάτες από το τραπέζι. Και φυσικά η σαλάτα μας είχε πέστο φιστικιού, για να μην ξεχνιόμαστε!

Κεμπάπ με φιστίκι Αιγίνης έχετε δοκιμάσει;
Αν όχι, τότε αξίζει να πάτε στο εδεσματοπωλείο του Πετρά. Είναι ένα αρκετά καινούριο μαγαζί που άνοιξε  λίγο πριν την πρώτη καραντίνα. Η Ράνια και ο σύζυγός της,  ο Γιάννης το έχουν φτιάξει με μεράκι προσέχοντας να βάλουν στον κατάλογό τους ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο από την Αίγινα αλλά από παραγωγούς από όλη τη χώρα. Άλλωστε, το ζευγάρι έχει και το οικογενειακό παντοπωλείο Πετρά, με ιστορία 100 ετών στο νησί, από όπου προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες για τις συνταγές.
Το κεμπάπ είναι χειροποίητο, με αναλογία 50-50 σε πρόβειο και μοσχάρι, σερβίρεται με πιτούλες και ψητά λαχανικά και αξίζει να το δοκιμάσετε. Δυστυχώς δεν κατάφερα να δοκιμάσω κάτι άλλο γιατί το επισκέφτηκα λίγο πριν την αναχώρησή μου για Αθήνα. Ωστόσο, εδώ θα βρείτε ωραίο παγωτό μηχανής για επιδόρπιο!