Κεφαλονιά: το νησί με την άγρια ομορφιά, τις όμορφες παραλίες αλλά και τους αυθεντικούς ανθρώπους, που έχουν μια δική τους «τρέλα», για την οποία άλλωστε φημίζονται! Αν βρεθείτε στο νησί, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοκίνητο και αρκετές μέρες για να το γυρίσετε, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι δρόμοι γεμάτοι στροφές. Ωστόσο, τα τοπία, οι άνθρωποι και το φαγητό θα σας αποζημιώσουν.
Κατά τις περιηγήσεις σας, όταν πεινάσετε, μπορείτε να χαλαρώσετε σε ωραία, γραφικά ταβερνάκια, με θέα ή χωρίς, αλλά το σημαντικότερο, με καλό φαγητό. Επισκεφθήκαμε πολλές και επιλέξαμε τρεις ταβέρνες σε κομβικά σημεία του νησιού, κοντά σε παραλίες και τουριστικούς προορισμούς.

Για ψάρι στην Αγία Κυριακή

Η καλύβα του Ψαρά, Αγία Κυριακή
Στην Πύλαρο, στον δρόμο προς το Ληξούρι, υπάρχει μια ταβέρνα πάνω στη θάλασσα που σερβίρει μόνο ψάρια. Βρίσκεται στην παραλία της Αγίας Κυριακής, κοντά στο χωριό Ζόλα. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο και εκεί, είναι αρκετά ήσυχα, ακόμα και τον Αύγουστο. Αλλά η παραλία που τραβάει τον πολύ κόσμο είναι η Φτέρη, στην οποία πηγαίνετε από εκεί με θαλάσσιο ταξί.

Η καλύβα του Ψαρά λειτουργεί από το 1978 και έχει διατηρηθεί ίδια όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς όμως να χάσει την ποιότητα και την αυθεντικότητά της. Σερβίρει αποκλειστικά φρέσκο ψάρι, που το έχουν ψαρέψει την ίδια μέρα και το μαγειρεύουν όπως επιθυμεί ο πελάτης την ώρα που το παραγγέλνει. Κατάλογος δεν υπάρχει καθώς το ψάρι συνοδεύεται μόνο από χωριάτικη σαλάτα και ωραία τηγανισμένες πατάτες.

Ο Μεταξάς Απέργης, ο τωρινός ιδιοκτήτης, ψαρεύει τα ψάρια το πρωί και στη συνέχεια τα φέρνει στο μαγαζί και τα προετοιμάζει σωστά για το μαγείρεμα. Το μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού, το οποίο μαζεύει πολύ κόσμο, βρίσκεται στην απλότητά του και στην προσοχή στις λεπτομέρειες. Όπως μας ενημέρωσε -αλλά διαπίστωσα και μόνη μου- προσέχει πάρα πολύ τις πρώτες ύλες του και δίνει έμφαση στον τρόπο μαγειρέματος. Αλλάζει πολύ συχνά τα λάδια τηγανίσματος, ενώ μόλις ψαρέψει τα ψάρια, τα καθαρίζει άμεσα, ώστε να μη μυρίσουν και να παραμείνουν όσο πιο νόστιμα γίνεται.

Δοκίμασα ψητό μελανούρι και λυθρίνι, συνοδευόμενα από ολόφρεσκη, ζουμερή χωριάτικη σαλάτα με ωραίο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και φρεσκοτηγανισμένες τηγανητές πατάτες. Ήταν ίσως το πιο ωραίο ψητό ψάρι που έχω δοκιμάσει ποτέ. Αυτό που έκανε για εμένα τη διαφορά ήταν το μαρινάρισμα, με λάδι, ρίγανη και λεμόνι, όπως μας ενημέρωσε. Αντί να φέρει λάδι για να ρίξουμε από πάνω -όπως συμβαίνει συνήθως στις ψαροταβέρνες- είχε μαρινάρει πολύ ωραία τα ψάρια, αναδεικνύοντας τη γεύση τους. Ο κόσμος προτιμά και τα τηγανητά του. Δεν θα βρείτε μικρά τηγανητά ψάρια, όπως γαύρο για παράδειγμα. Θα βρείτε ό,τι ψαρεύει που σε μικρό ψάρι είναι κυρίως τα μπαρμπούνια. Στην κουζίνα είναι η μητέρα του, στο service, πέρα από τον σερβιτόρο, είναι εκείνος και η σύζυγός του, ενώ βοηθούν και τα παιδιά και τα ανίψια τους.

H Καλύβα του Ψαρά, Ζόλα, Παραλία Αγία Κυριακή, Τηλ.2671 085105

Για κρέας στα Τρωϊανάτα

Χερσώνας
Στον δρόμο προς τον Άγιο Γεράσιμο, μετά τις πρώτες στροφές, στο χωριό Τρωιανάτα δεσπόζει μια ταβέρνα. Ο Χερσώνας, με τα χαρακτηριστικά κριάρια στην πρόσοψή του, είναι σημείο συνάντησης για τους καλοφαγάδες και τους κρεατοφάγους.

Ο ιδιοκτήτης της Μάκης Αλεξανδράτος -με το οικογενειακό παρατσούκλι «Χερσώνας» από το οποίο πήρε το όνομά της η ταβέρνα- είναι ένας τύπος έξω καρδιά. Η ταβέρνα έχει σταθερούς πελάτες τόσο ντόπιους όσο και ξένους που επιστρέφουν και λόγω και του φαγητού αλλά και του φιλόξενου χώρου. Αν μένετε στο Αργοστόλι ή στη Λειβαθώ (στο νότιο κομμάτι της Κεφαλονιάς), τότε είναι πολύ κοντά σας, σε απόσταση 15-20 λεπτών με το αυτοκίνητο.
Λειτουργεί μόνο το βράδυ και σερβίρει κυρίως κρέας, δικής τους παραγωγής, καθώς ο ιδιοκτήτης ασχολείται με την κτηνοτροφία.

Παράλληλα, έχει το δικό του μποστάνι και το δικό του λάδι. Οι ρυθμοί κυλούν αργά στον Χερσώνα. Ό,τι ετοιμάζεται στην κουζίνα σερβίρεται άμεσα στον πελάτη, ακόμα και από τη μαγείρισσα, ενώ ο ιδιοκτήτης περνάει από τραπέζι σε τραπέζι και κάνει «δημόσιες» σχέσεις. Διηγείται ιστορίες, μιλάει με τον κόσμο, σερβίρει το φαγητό και παίρνει παραγγελίες. Ένα φιλόξενο σκηνικό, όπου η ώρα κυλά ευχάριστα και κανείς δεν δεν δίνει σημασία στο γεγονός ότι μπορεί το φαγητό του να αργεί λίγο, αφού όλα είναι της ώρας.

Στα highlights σημειώστε τα παϊδάκια κοτόπουλου, με το μυστικό τους να βρίσκεται στο κόψιμο. Όπως μου είπαν, τα κοτόπουλα κόβονται την ώρα που θα ψηθούν από τους ίδιους. Παρήγγειλα φιλέτο και πραγματικά ήταν ζουμερό και καλοψημένο και πολύ νόστιμο. Πολύ καλό το κεμπάπ του -από μείγμα κιμάδων, ήταν αρκετά πικάντικο και ζουμερό- αλλά και το λουκάνικο. Οι πατάτες φρεσκοτηγανισμένες ενώ η σαλάτα αν και όχι καλλιτεχνικά κομμένη, ήταν πεντανόστιμη.

Η ταβέρνα που άνοιξε το 1997, παραμένει ανοιχτή και τον χειμώνα σε μια ωραία ζεστή αίθουσα που αντικατοπτρίζει την έντονη και πληθωρική προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Άλλωστε είναι γεμάτη με δικές του φωτογραφίες ενώ έχει κορνιζάρει και το οικόσημο της οικογένειάς του.

Χερσώνας, Τρωϊανάτα, Τηλ. 693 349 2571.

Για μαγειρευτά στους Βασιλικάδες

Ταβέρνα Μάκης
Λίγη ιστορία για την ευρύτερη περιοχή. Σχετικά κοντά στην πιο δημοφιλή παραλία της Κεφαλονιάς, τον Μύρτο, στην ευρύτερη περιοχή της Ερίσου, βρίσκεται το χωριό Βασιλικάδες ή Βασιλικιάδες. Είναι αρκετά κοντά και στο Φισκάρδο, που αξίζει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στο νησί. Μια οικογενειακή ταβέρνα με μια χαριτωμένη αυλή στα χρώματα της ελιάς, βρίσκεται δίπλα σε ένα παλιό προσεισμικό κτίριο, που δεν έχει ανακαινιστεί. Το κτίριο αυτό υπάρχει από τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι της Κεφαλονιάς επέζησε από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μέρη του νησιού. Λαμπρό παράδειγμα το Φισκάρδο, που έχει διατηρήσει την εικόνα της παλιάς Κεφαλονιάς.

Μια οικογενειακή ταβέρνα που υπάρχει στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια.
Στον Μάκη θα βρείτε αρκετά μαγειρευτά,με κρέας αλλά και λαδερά, ιδανικά και για τους vegans. Φάγαμε τα πιο νόστιμα γεμιστά, πολύ γευστικά και καλοψημένα. Υπάρχουν και άλλα μαγειρευτά πιάτα για όσους τα προτιμούν από τα ψητά, όπως για παράδειγμα παστίτσιο, μουσακά αλλά και γίγαντες.

Στα οπωσδήποτε, η κλασική κεφαλονίτικη κρεατόπιτα. Με παραδοσιακό φύλλο, μπαχαρικά και κρασί, στον Μάκη φτιάχνεται με χοιρινό κρέας και ρύζι (η παραδοσιακή συνταγή θέλει τρια κρέατα: χοιρινό, αρνί και τράγιο). Το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια ήταν ακριβώς όπως το φτιάχνουν οι κεφαλονίτισσες της οικογένειας, η μαμά μου και η γιαγιά μου. Άλλωστε στην κουζίνα ήταν μέχρι πρότινος η μητέρα του ιδιοκτήτη και τώρα η μαγείρισσα που έχει μαθητεύσει δίπλα της.

Στον κατάλογο θα βρείτε και άλλα κεφαλονίτικα πιάτα, όπως είναι ο τοπικός πατσάς αλλά και η κλασική παραδοσιακή ριγανάδα.
Ψήστης στην ταβέρνα είναι ο ίδιος ο Μάκης, ο πατέρας τού ιδιοκτήτη, του Παναγή. Το μοσχαρίσιο φιλέτο που παραγγείλαμε ήταν σε medium ψήσιμο και είχε κρατηθεί αρκετά ζουμερό ενώ ήταν πολύ εύγεστο. Το μαγαζί φημίζεται για το γουρουνόπουλό του. Για να μπορέσετε να το απολαύσετε, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί τους, ώστε να μάθετε ποιες μέρες είναι διαθέσιμο στο μαγαζί αλλά και για να κλείσετε τραπέζι.

Τα πιάτα συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες, ωραία κομμένες και σωστά τηγανισμένες. Στο τραπέζι υπάρχουν ατομικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι και σος.
Στο τέλος κερνάνε σπιτική γαλατόπιτα, την οποία αξίζει να δοκιμάσετε!

Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και οικογενειακή ενώ πέρα από τον πατέρα και τον γιο (Μάκη και Παναγή Σκιαδαρέση), στο σέρβις εργάζονται και κάποιοι φίλοι της οικογένειας, ενώ η κόρη της οικογένειας ασχολείται περισσότερα με την επικοινωνία της επιχείρησης.

Ταβέρνα Μάκης, Βασιλικάδες, Τηλ. 2674 051556

Και κάτι διαφορετικό στο Αργοστόλι

Οψάριον fish bar
Δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι ταβέρνα, είναι ένα μαγαζί που πουλάει ψάρια. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο ίδιο σημείο, με σταθερή πελατεία από τους ντόπιους και τα γύρω χωριά. Τον τελευταίο καιρό αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό: να ψήνουν το ψάρι για τους πελάτες και να τους το παραδίδουν έτοιμο.

Ακολούθησαν ουσιαστικά τη μόδα της εποχής, που βρίσκουμε σε πολλά μαγαζιά στην Αθήνα. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες είπαν να πάνε την ιδέα λίγο πιο πέρα: ετοίμασαν έναν κατάλογο που πέρα από τα κλασικά συμβατικά πιάτα (ψητή τσιπούρα, τηγανητές γαρίδες), έχει και πιο «γκουρμέ» επιλογές, όπως σεβίτσε λαβράκι με ροδάκινα σε ζύμωση, κρεμμύδι, πιπεριά τσίλι, λάιμ, φύλλα κόλιανδρου και χυμό εσπεριδοειδών ή ψητό καλαμάρι με χούμους και σάλτσα μαϊντανού.

Στα πλέον ευπώλητά τους βέβαια είναι η ψητή σαρδέλα, που δυστυχώς δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε καθώς δεν είχε τη μέρα που πήγαμε. Οι παραδόσεις γίνονται εντός Αργοστολίου. Ωστόσο, αν κάποιος μένει πιο μακριά, σε κάποιο χωριό σε μικρή απόσταση από το Αργοστόλι, μπορεί να παραγγείλει και να πάρει έτοιμα τα πιάτα να τα απολαύσει στο σπίτι του

Opsarion, Δρακοπούλου 2, Αργοστόλι, Τηλ.2671 024030, Instagram: @opsarion

Δείτε επίσης:
Κεφαλονιά: Κάν’ το όπως ο «Οδυσσέας»

Σιρτζίρτζουλα: Oι «μεθυσμένοι» λουκουμάδες της Κεφαλονιάς

Ζακυνθινά παξιμάδια με μάντολες κόκκινες Κεφαλονιάς