H Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι μία ακόμη περιοχή της πρωτεύουσας, αλλά μία αυθεντική γειτονιά. Εδώ, οι κάτοικοι ζουν σε άλλους ρυθμούς και οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους σαν να είναι μία μεγάλη οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως όσους συνάντησα είτε ήταν ντόπιοι είτε όχι, όλοι μου μίλησαν για τη φιλοξενία και τις διαπροσωπικές σχέσεις που κυριαρχούν στα μέρη τους. Έφτιαξα, λοιπόν, την παρακάτω διαδρομή σκεπτόμενη πως θα μπορούσα να βοηθήσω και εσάς να γνωρίσετε τη Νέα Φιλαδέλφεια λίγο καλύτερα.

Η Σέσουλα Της Γειτονιάς
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό παντοπωλείο, όπου μπαίνοντας μέσα οι ιδιοκτήτες του σε περιμένουν με ένα πλατύ χαμόγελο όχι μόνο για να εξυπηρετήσουν, αλλά και για να εξηγήσουν τα πάντα γύρω από τα προϊόντα τους. Όπως μου είπαν άλλωστε η αγάπη τους για την Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που όλα τους τα ταξίδια γίνονται εντός συνόρων, καθώς η ομορφιά και τα καλούδια της χώρας είναι ανεξάντλητα. «Ξεκινήσαμε το 2012 μέσα στην κρίση, δίνοντας βάση στα όσπρια. Οι κουμπάροι μας, εξάλλου, είναι φασολοπαραγωγοί 3ης γενιάς από την Καστοριά. Είμαστε γέννημα θρέμμα από τη Ν. Φιλαδέλφεια και όσο ταξιδεύαμε και γνωρίζαμε την Ελλάδα τόσο μας γεννιόταν η επιθυμία να φέρουμε όλα τα αγαπημένα μας προϊόντα εδώ». Τα χύμα όσπρια έχουν εξέχουσα θέση στο κατάστημα. Για παράδειγμα, εδώ θα βρείτε μέχρι και κουκιά από την Τρίπολη, ένα ξεχασμένο όσπριο, όπως μου είπαν και οι ιδιοκτήτες. Επίσης, υπάρχει ποικιλία μπαχαρικών, ανάμεσά τους ξεχώρισα το πουλ (μ)πιμπέρ -ένα είδος μπούκοβο- που όπως μου εξήγησαν ήταν το μυστικό τη Μικρασιάτισσας νοικοκυράς στη μαγειρική. Τέλος, ειδικά για την περίοδο της Σαρακόστης, σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε τα τρόφιμα για το καθημερινό σας τραπέζι, καθώς υπάρχει ποικιλία σε τουρσιά και σε χαλβάδες.

Η Σέσουλα Της Γειτονιάς, Πίνδου 14, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2583920

Αρίζος ξηροί καρποί
Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις μαγαζιών που φέρνει κάτι το νοσταλγικό και πώς να μη γίνεται αυτό, όταν μετρά 50 χρόνια παρουσίας; Ο λόγος για το Αρίζος ξηροί καρποί. Πήγα, λοιπόν σε ένα αυθεντικό ξηροκαρπάδικο που ξεκίνησε το 1970. Ο παππούς Σταύρος ήρθε από την Αυστραλία και άνοιξε το μαγαζί και έκτοτε αποτελεί ένα από τα γνωστά σημεία της περιοχής αφού από εκεί συνήθως οι ντόπιοι προμηθεύονται ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Όπως μου είπαν οι ιδιοκτήτες, τα φιστίκια Αιγίνης, το αράπικο, τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι ακόμη από τα πιο περιζήτητα προϊόντα, ενώ μου τόνισαν πως εξ αρχής έχουν τους ίδιους συνεργάτες. «Διαθέτουμε το δικό μας εργαστήριο όπου ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και σήμερα παρά την αλλαγή των εποχών η πελατεία είναι σταθερή». Εδώ, θα βρείτε ακόμη και super foods και οτιδήποτε σε σχέση με τους ξηρούς καρπούς. Υπάρχει ακόμη και καφεκοπτείο που πουλάει διάφορους τύπους καφέ: ελληνικό, γαλλικό και εσπρέσο. Τέλος, έχει ποικιλία σε ζαχαρώδη και σοκολατάκια.

Αρίζος ξηροί καρποί, Πίνδου 22, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2521620

Ο Φούρνος του Πιτταρά
Ο Φούρνος του Πιτταρά άνοιξε το μακρινό 1930 όπου τότε ο παππούς Μανώλης ξεκίνησε να πουλάει ψωμί. Το 1946 πήρε την πρώτη άδεια επίσημα ως αρτοποιείο και μετά πέρασε από γενιά σε γενιά. Όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Πιτταράς, ο παππούς του ήρθε από τη Νάξο και επέλεξε τη Φιλαδέλφεια ως το νέο του τόπο και ο ίδιος είναι η 3η γενιά που συνεχίζει το επάγγελμα. Ο φούρνος είναι παραδοσιακός και ιδιαιτέρα αγαπητός στην περιοχή. Εδώ θα βρείτε όλα τα κλασικά αρτοσκευάσματα όπως ψωμιά, πολίτικα τσουρέκια, κέικ, τα οποία φυσικά είναι όλα χειροποίητα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωμιού, ενώ από τα πιο περιζήτητα είναι το ζυμωτό χωρίς μαγιά με προζύμι. Τα ράφια γεμίζουν καθημερινά με τα φρέσκα καρβέλια, καθώς από τις 11 το βράδυ ξεκινάνε την προεργασία για να είναι όλα έτοιμα το πρωί. Τα σμυρνέικα κουλουράκια είναι επίσης από τις δημοφιλείς επιλογές των πελατών.

Ο φούρνος του Πιταρρά, Σαράντα Εκκλησιών 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2510427

Το νάμι
Με άρωμα Κρήτης Το νάμι μετρά πάνω από 5 χρόνια στη Ν. Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για παραδοσιακό παντοπωλείο που συνδυάζει την Κρήτη με τη Μικρά Ασία. Αρχικά, να εξηγήσουμε ότι νάμι στην κρητική διάλεκτο σημαίνει φήμη, κάτι που προσδοκούσαν και οι ιδιοκτήτες για το μαγαζί τους, μια καλή φήμη. Πηγαίνοντας εκεί συνάντησα την Κατερίνα που έχει κρητική καταγωγή και μου είπε: «Θέλαμε ένα μαγαζί με προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς για εκείνους που προσέχουν παραπάνω τη διατροφή τους, που αποφεύγουν το πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και που γενικά αναζητούν ποιοτικά προϊόντα». Ό,τι βρείτε εδώ προέκυψαν μέσα από ταξίδια και εκθέσεις. «Λόγω και της καταγωγής μου ήταν λίγο πιο εύκολη η πρόσβαση σε παραγωγούς και φυσικά μετά επεκτάθηκα». Εδώ, θα βρείτε χειροποίητα ζυμαρικά, μέλια Κρήτης, βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς, σύγκλινο Μάνης, απάκι, αλάτι Μεσολογγίου, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Το νάμι, Καισαρείας 9, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2521088

Cosmik
Πρόκειται για ένα από τα κλασικά και παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Φιλαδέλφειας, όπου ανάμεσα στα άλλα ξεχωρίζει και για την καλή του μαρέγκα. Όπως μου είπαν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού, το ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε από το 1976 και πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. «Ο πατέρας μου ήταν ήδη ζαχαροπλάστης, όταν αγόρασε το κατάστημα και  έπειτα μετέδωσε τις γνώσεις τους και σε εμάς. Βρισκόμαστε πάνω από 45 χρόνια στη Φιλαδέλφεια», εξηγεί ο κ.Σπύρος. Στο Cosmik υπάρχουν κυρίως κλασικά γλυκά, όπως σιροπιαστά γλυκά, πάστες και προφιτερόλ που είναι μάλιστα και μία από τις σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου. Πρόκειται για ένα κατάστημα που αγαπά την παράδοση και τις αγνές πρώτες ύλες και που όλα τα γλυκά είναι δικής του παραγωγής. Από το 1992 διαθέτει και υπηρεσία catering, που αναλαμβάνει κοινωνικές, επαγγελματικές και άλλες εκδηλώσεις.

Cosmik, Βρυούλων 34, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2523930

Τίλλας
Ο Τίλλας από το 1964 φέρνει γεύσεις Κωνσταντινούπολης στην περιοχή και συνιστά σταθμό στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας. Σήμερα, θα βρείτε ακόμη παραδοσιακά γλυκά με φροντίδα και αγάπη, όλα φτιαγμένα από αγνά υλικά. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε γλυκά, όπως το περίφημο πολίτικο εκμέκ – κανταΐφι, ταούκ κιοκσού, παγωτό με καϊμάκι με μαστίχα Χίου. Η εικόνα του ζαχαροπλαστείου θυμίζει σκηνικό παλαιότερης εποχής.

Τίλλας, Ελ. Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2514077

Δείτε επίσης:
Πού θα αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα στη Νέα Ιωνία

4 στάσεις για καλό ψωμί, κρασί, γλυκά και deli στο Νέο Ηράκλειο

Φωκίωνος Νέγρη: 6 στάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ