Οι φανατικοί του οπαδοί δεν χάνουν ευκαιρία να τον απολαμβάνουν όλο τον χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που αν και τον αγαπούν ιδιαίτερα προτιμούν να περιμένουν την εθνική γιορτή για να τον ευχαριστηθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα αγαπημένο πιάτο, άρρηκτα συνδεδεμένο όχι μόνο με τη γαστρονομική μας κουλτούρα αλλά και με τις οικογενειακές συνάξεις, γι αυτό και τον απολαμβάνουμε εξίσου είτε στο σπίτι είτε εκτός.

Χρονοβόρο ξαλμύρισμα, τηγάνισμα με τις ώρες και μυρωδιές σε όλη την κουζίνα, ευλαβική τήρηση της αναλογίας των υλικών και φροντίδα στο ανακάτεμα είναι μόνο μερικές από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ετοιμάσουμε το συγκεκριμένο πιάτο. Ευτυχώς, αν δεν υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση, μπορούμε να αφήσουμε τη δουλειά σε αυτούς που την ξέρουν καλύτερα, δηλαδή στις αγαπημένες μας ταβέρνες που σερβίρουν μπακαλιάρο σκορδαλιά όλο τον χρόνο ή τον φτιάχνουν ειδικά για την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Ψαροκόκκαλο της Άννας
Ξακουστό για τα φρέσκα οστρακοειδή του και τα ψάρια του, τα οποία κυριολεκτικά σπαρταράνε, αυτό το ταβερνάκι στο Κερατσίνι φτιάχνει τον μπακαλιάρο όπως ακριβώς του αξίζει. Όλα ξεκινάνε από το πρώτης ποιότητας ψάρι το οποίο αφού βουτήξει σε πλούσιο κουρκούτι τηγανίζεται μαεστρικά ώστε να βγει κριτσανιστό απ έξω χωρίς να χάσει την υγρασία του εσωτερικά. Η χειροποίητη σκορδαλιά που το συνοδεύει είναι νοστιμότατη, φτιαγμένη σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή. Μέρες αιχμής, όπως η 25η Μαρτίου, καλό είναι να κάνετε κράτηση. Ευτυχώς βέβαια κάνουν και take away.
Τσακάλωφ και Βίκτωρος Ουγκώ 10, Κερατσίνι, τηλ.: 210 43 23 010

Οικονόμου
Γνωστός για τα καλομαγειρεμένα σπίτικά φαγητά που ετοιμάζει κάθε μέρα ο Οικονόμου συνηθίζει να φτιάχνει κάτι πιο ιδιαίτερο όταν το απαιτεί η εκάστοτε περίσταση. Μπορεί λοιπόν να μην μπορεί κανείς να βρει κάθε μέρα αυτό το πιάτο αλλά ανήμερα του Ευαγγελισμού, ίσως και λίγο πριν ή λίγο μετά, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά φτιάχνεται όπως πρέπει και σερβίρεται αφειδώς σε αυτό το ιστορικό μαγειρείο. Ξαρμύρισμα καλό και τηγάνισμα σε ανάλαφρο σχετικά κουρκούτι που κάνει λεπτή, σχεδόν διάφανη κρούστα γύρω γύρω. Βραστά χόρτα εποχής και μια παγωμένη μπίρα είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσουν το γεύμα.
Κυδαντίδων 32, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467 555

Τα μπακαλιαράκια της άνοιξης
Το όνομά του φανερώνει και τη σπεσιαλιτέ του η οποία έχει θρέψει γενιές γενιές. Εδώ ο μοακαλιάρος φτιάχνεται με κάθε πιθανό τρόπο αφού ψήνεται, τηγανίζεται, γίνεται πλακί και γιαχνί. Το ίδιο νόστιμος σε όλες του τις εκδοχές, καλύπτει κάθε γούστο σε καθημερινή βάση. Ειδικά τις Κυριακές που έχει ζωντανή μουσική τα τραπέζια γεμίζουν με οικογένειες και μεγάλες παρέες γεμάτες κέφι και όρεξη για φαγοπότι. Οι τηγανητές μπακαλιαρομπουκιές, λαχταριστές σαν λουκουμάδες, έχουν φανατικούς οπαδούς όμως και τα υπόλοιπα πιάτα είναι πάντα φρέσκα και καλοφτιαγμένα.
Αθηνών Χαλκίδος 17, Άνοιξη, τηλ.: 210 8144 425

Λελούδας
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το σήμα κατατεθέν πιάτο αυτής της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας. Τον φτιάχνει μαμαδίστικο όπως ακριβώς τον απολαμβάνουμε από παιδιά στα οικογενειακά τραπέζια της 25ης Μαρτίου. Κομμένος σε μεγάλα κομμάτια, ο μπακαλιάρος περνάει από το τηγάνι όσο πρέπει ώστε να ψηθεί σωστά αλλά να μην στεγνώσει. Η σκορδαλιά είναι μερακλίδικη, με δυνατή γεύση και έντονα απολαυστικά αρώματα. Βραστά παντζάρια και καλό κρασί αρκούν για να τον απογειώσουν.
Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός, τηλ.: 210 3464 167