Κέρκυρα δεν είναι μόνο σουλάτσο στα καντούνια, καφές στο Λιστόν και πέταγμα των μπότηδων το Πάσχα. Το αγαπημένο νησί του Ιονίου που συνδυάζει τη γραφικότητα με τον κοσμοπολιτισμό, το αυθεντικό χρώμα και τα σημαντικά αξιοθέατα με την εκπληκτική φύση και τις κρυστάλλινες παραλίες, τον πολιτισμό με τα μοναδικά έθιμα, κερδίζει τις εντυπώσεις και στο κομμάτι της γαστρονομίας.

Και δεν μιλάμε μόνο για την κερκυραϊκή κουζίνα, με τις επιρροές απ΄όλους τους λαούς που άφησαν εδώ το σημάδι τους, ή τις νεωτεριστικές τάσεις ταλαντούχων σεφ που μετουσιώνονται σε εξαιρετικά πιάτα. Εφάμιλλες είναι και οι γλυκές γεύσεις του νησιού, αριστοτεχνικές δημιουργίες από ζαχαροπλαστεία με ιστορία, συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, φρέσκες ιδέες και βραβευμένα γλυκά, σωστοί πειρασμοί που κάνουν ακόμη πιο απολαυστικό ένα ταξίδι στην Κέρκυρα και μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Cake Boutique για να εθιστείτε στα βραβευμένα macaron
Δύο ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες και ζαχαροπλάστες, ένα νέο ζευγάρι, η Αγγελική Αγάθου και ο Βαγγέλης Κυριαζής, δημιουργούν γλυκά θαύματα στη μοντέρνα patisserie τους, όπου ο μινιμαλισμός και η καθαρότητα του χώρου συνδυάζονται με μια έκρηξη χρωμάτων από τα βραβευμένα macaron. Η βιτρίνα με τα φρεσκότατα, πολύχρωμα macaron, σε ευφάνταστους και επιτυχημένους συνδυασμούς γεύσεων, είναι ένα μικρό, ακαταμάχητο σύμπαν από μόνη της. Η επιθυμία της Αγγελικής και του Βαγγέλη για πραγματικά γευστικά και ποιοτικά macaron, τους οδήγησε στο να καταπιαστούν με τη δημιουργία των δικών τους και τα 8 χρόνια γευστικών πειραματισμών οδήγησαν στο τέλειο αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα που δικαιώθηκε εξάλλου, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο σχετικό διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα το 2018. Η πρωτότυπη γεύση που ενθουσίασε τους κριτικούς κλείνει το μάτι στη ντόπια γαστρονομία, συνδυάζοντας Συκομαϊδα (πάστα από αποξηραμένα σύκα με μπαχαρικά και καρυκεύματα), Ξινομυτζήθρα και Αποξηραμένο Νούμπουλο (το Κερκυραϊκό αλλαντικό που θυμίζει προσούτο). Αλλά και κάθε άλλη γεύση αποδεικνύεται μια έκρηξη αρωμάτων στο στόμα, όπως το κλασσικό Κουμκουάτ, το δροσερό Σμέουρο, το σπιρτόζικο Λεμόνι με τζίντζερ, το εξωτικό Calamansi και η φετινή δημιουργία: Λαδολέμονο με γκανάζ ελαιόλαδου, μαρμελάδα λεμονιού και γευστικό τζελ ελαιόλαδου στο κέντρο, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιείται μόνο ντόπιο – και μάλιστα βραβευμένο ελαιόλαδο.

Το ίδιο δημιουργικό πάθος και φαντασία βάζει το ζευγάρι σε όλες τις γλυκές δημιουργίες, που με την περίτεχνη εμφάνιση και τις γαργαλιστικές μυρωδιές βουτύρου και σοκολάτας που βγαίνουν απ΄το ανοιχτό εργαστήριο, εκμηδενίζουν κάθε αντίσταση. Ισορροπημένα σε γλυκύτητα κέικ και muffins και αφράτο banana bread γίνονται ανάρπαστα από νωρίς, αποτελώντας τέλειο συνοδευτικό για τον πρωινό καφέ. Το ίδιο ακαταμάχητα και τα ατομικά γλυκά, γεύσεις σύγχρονες και διαφορετικές, αφού στο νεαρό ζευγάρι αρέσει να προσφέρει πρωτόγνωρες γεύσεις αλλά και νέες εκδοχές κλασσικών, αγαπημένων γλυκών. Παράδειγμα το Ισπαχάν με τριαντάφυλλο και σμέουρο, που ενθουσίασε τον Βαγγέλη δοκιμάζοντάς το στο Παρίσι, ή το εθιστικό Μιλφέιγ με χειροποίητα φύλλα, λεπτά, τραγανά και καραμελωμένα που τον βλέπουμε να στήνει όρθια – σύμφωνα με το γαλλικό τρόπο – όσο δίπλα του η Αγγελική στρώνει με μια αέρινη σοκολατένια μους μια πολυώροφη τούρτα.

Τι άλλο δεν πρέπει να προσπεράσετε σ΄αυτή την εξαιρετική patisserie; Το Paris Brest, είτε κλασσικό με έξτρα φουντούκι, είτε στην υπέροχη εκτέλεση με φυστίκι Αιγίνης. Και βέβαια, τιμήστε την Πάστα αμυγδάλου του Βαγγέλη, το αγαπημένο του γλυκό που έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να προσφέρει στην καλύτερη δυνατή εκδοχή. Δοκιμάζοντας κανείς αυτό το κομψοτέχνημα άψογης εμφάνισης, με sponge και dacquoise αμυγδάλου, φιλέ και καραμελωμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα – με τη φλούδα μάλιστα για εντονότερη γεύση -, σαντιγί μασκαρπόνε, κρεμέ και χειροποίητη πραλίνα αμυγδάλου, δεν έχει παρά να συμφωνήσει ότι το Cake Boutique πάντα ανταπεξέρχεται στην πρόκληση κάθε μπουκιά να περιέχει τόσες καταπληκτικές γεύσεις.

Cake Boutique: Δελβινιώτη 1, Κέρκυρα

Παπαγιώργης, η κλασσική αξία και το παγωτό που δεν θα χορταίνετε
Κουμ κουάτ γλασέ, βουτηγμένα σε πικρή σοκολάτα, πάνω σε ολόφρεσκα ταρτάκια, σε ζουμερά κομμάτια στο παγωτό κρέμα από κερκυραϊκό γάλα ή στον κολασμένο συνδυασμό με παγωτό σοκολάτα; Το μικρό, αρωματικό εσπεριδοειδές του οποίου το όνομα σημαίνει «χρυσό μανταρίνι» και που έχει ταυτιστεί με την Κέρκυρα, στην κορυφαία του στιγμή, με τη μοναδική γεύση και τα αρώματά του να αναδεικνύονται με δεξιοτεχνία. Το ίδιο και η αγριοφράουλα στην εποχή της, που εν μέρει γίνεται παγωτό που λατρεύουν ντόπιοι και επισκέπτες και εν μέρει μια καταπληκτική μαρμελάδα που μπαίνει στο signature πλέον μιλφέϊγ τους.

Κάτι ήξερε ο παππούς Παπαγιώργης όταν αξιοποιούσε τις αγριοφράουλες του κτήματός του στη Χρυσίδα και που ήδη 99 χρόνια πριν, είχε ενσωματώσει στη δική του συνταγή για μιλφέιγ. Στο ζαχαροπλαστείο του δούλευε ο Γιώργος Δάφνης, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, που αναλαμβάνοντας την επιχείρηση κράτησε τιμής ένεκεν και το όνομα, ταυτισμένο πλέον με τη λέξη «γλυκό» στην Κέρκυρα, πραγματικό θεσμό για ολόκληρο το νησί. Το όνομα δεν είναι ευτυχώς το μόνο που διατήρησε η τρίτη γενιά που κρατά τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Η αφοσίωση και ο σεβασμός στις συνταγές του παρελθόντος, μαζί με έναν αιώνα εμπειρίας είναι εμφανή σε ό,τι κι αν δοκιμάσετε.

Το ολόφρεσκο μιλφέιγ του οποίου την παρασκευή μπορείτε να παρακολουθήσετε από τη βιτρίνα του εργαστηρίου, η ισορροπημένη τάρτα λεμονιού, η πλούσια σοκολατίνα γάλακτος και οι κλασσικοί μπεζέδες είναι διαχρονικές αξίες. Το ίδιο και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα νηστίσιμα «Καντήλια» και τα «Ανθάκια» με αμυγδαλόπαστα, μαρμελάδα κυδώνι και ξηρούς καρπούς, ή η γευστική και αρωματική πασχαλινή Φογάτσα. Αυτή η κερκυραϊκή παραλλαγή τσουρεκιού, στην εκδοχή του Παπαγιώργη περιέχει κονιάκ κι αρωματίζεται με περγαμόντο, που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση της προζυμένιας, στιβαρής ζύμης. Από την ίδια ζύμη παρασκευάζεται και η Ενετικών καταβολών Κολομπίνα, σε σχήμα μικρού περιστεριού. Όπως νοσταλγικά μας εξηγεί ο κος Γρηγόρης Δάφνης «εκείνα τα χρόνια οι Κερκυραίοι δεν είχαν τόσα χρήματα ώστε να φτιάχνουν τις μεγάλες σε μέγεθος Κολόμπες που έψηναν οι Ενετοί κι έτσι οι δικές τους πολύ μικρότερες, πήραν αυτό το όνομα».

Το παγωτό τους, όπως αποδεικνύουν οι ουρές που σχηματίζονται έξω από το ζαχαροπλαστείο το καλοκαίρι, άνετα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων στην Ελλάδα. Όλες οι γεύσεις φτιάχνονται στο δικό τους εργαστήριο με ντόπιο γάλα, εκεί όπου την παλιά εποχή παρασκευάζονταν οι κασάτες – μόνο μόκα, φράουλα, κρέμα και σοκολάτα. Το 2005 προστέθηκαν 20 επιπλέον γεύσεις, για να φτάσουμε σήμερα να μην ξέρουμε ποια να πρωτοδιαλέξουμε από τις 50-60 γεύσεις αναλόγως εποχής. Μη χάσετε την γρανίτα Αγριοφράουλα με πρώτη ύλη από ντόπιους παραγωγούς, τη Σοκολάτα με ρούμι, την Pavlova, το Μασκαρπόνε με σύκο, τη Μηλόπιτα και τη γεύση Παπαγιώργης: βανίλια με φράουλα, κανέλα και αμύγδαλο. Όσο για την Κρέμα ή τη Σοκολάτα με κομματάκια κουμ κουάτ κι ένα ολόκληρο φρουτάκι γλασέ στην κορυφή, είναι σωστή πρόκληση να δοκιμάσετε μια φορά και να μην «κολλήσετε».

Ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης: Νικηφόρου Θεοτόκη 32-34, Κέρκυρα

Περικλής Αλέξης, για παραδοσιακή κρέμα πρωί-μεσημέρι-βράδυ
Το δίλλημα βανίλια ή σοκολάτα είναι στην ουσία ανυπόστατο όταν πρόκειται για την παραδοσιακή κρέμα αυτού του αυθεντικού, ανεπιτήδευτου γαλακτοπωλείου. Μανάβικο του παππού Περικλή Αλέξη το 1927, μετεξελίχθηκε σε γαλακτοπωλείο από τον γιό Κωνσταντίνο, τον οποίο ακόμη συναντά κανείς καθημερινά πίσω από τον μικρό πάγκο, σχεδόν μισό από τον οποίο καταλαμβάνει ένα γιγάντιο κομμάτι μυρωδάτο, φρέσκο βούτυρο Κερκύρας. Η οικογένεια Αλέξη, και με την τρίτη γενιά ενεργή πλέον στην επιχείρηση, το παρασκευάζει αποκλειστικά από τις δικές τους αγελάδες στην Καστανιά Κέρκυρας, με το γάλα των οποίων φτιάχνουν το ρυζόγαλο και τις παραδοσιακές κρέμες σε δύο γεύσεις.

Κάντε την cult κίνηση, πάρτε μία βανίλια και μια σοκολάτα και καθίστε να τις απολαύσετε σ΄ ένα από τα δύο τραπεζάκια έξω από το μικροσκοπικό μαγαζί πάνω στον πολύβουο εμπορικό πεζόδρομο. Οι ντόπιοι πελάτες θα πηγαινοέρχονται αδιάκοπα για να προμηθευτούν τα γαλακτοκομικά τους, οι μαγαζάτορες της περιοχής θα κουβεντιάζουν φωναχτά έξω από τα καταστήματά τους, κι εσείς θα ταξιδεύετε πίσω στην παιδική σας ηλικία καθώς θα βουτάτε το κουτάλι σας στην πηχτή, αρωματική κρέμα με τη μαμαδίστικη γεύση.

Εδώ θα πρέπει ακόμη να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο με πλούσια κρέμα φτιαγμένη φυσικά με το δικό τους εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο, το οποίο θα διαπιστώσετε ότι τιμούν ιδιαιτέρως οι Κερκυραίοι, που προτιμούν το γαλακτοπωλείο Περικλής Αλέξης και για ένα δυναμωτικό πρωινό: ένα φρατζολάκι ψωμί, γεμισμένο με ένα κομμάτι βούτυρο και άφθονο μέλι. Απλό, διαχρονικό κι ακαταμάχητο.

Περικλής Αλέξης: Αγίου Βασιλείου 12, Κέρκυρα