Οι αυξημένες τιμές στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ έχουν γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Κάθε εβδομάδα, λοιπόν, έχουμε και μια άλλη προσωπική ιστορία για το πως το βιώνει αυτή τη νέα πραγματικότητα ένας  μέσος πολίτης. Την προηγουμένη εβδομάδα μιλήσαμε με την Ελένη, που μας έδωσε τη δική της οπτική σχετικά με το πώς βιώνει τον πληθωρισμό. Αυτή την εβδομάδα, μιλήσαμε με τον Χαράλαμπο για να μας πει τη δική του ιστορία σχετικά με το κατά πόσο τον επηρεάζει η ακρίβεια. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο Χαράλαμπος είναι 44 ετών, είναι ψυχολόγος και ζει στην Ηλιούπολη. Επίσης, είναι διαζευγμένος και έχει έναν γιο 16 ετών, ο οποίος το μεγαλύτερο διάστημα μένει μαζί του. Συνεπώς, όταν ψωνίζει σκέφτεται και ένα πρόσωπο ακόμη. Ο μισθός του είναι λίγο παραπάνω από €2.000 τον μήνα και όπως λέει οι αυξήσεις που παρατηρεί στα προϊόντα είναι τουλάχιστον +50%. Ας δούμε όσα μας είπε:

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Γύρω στις €30.000.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Το σπίτι μου είναι ιδιόκτητο, οπότε δεν έχω ενοίκιο. Υπολογίζοντας τα έξοδα του κάθε μήνα είναι περίπου στα €400-€500.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνεις το μήνα;
€500.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Ναι. Καταναλώνω πάρα πολλά λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και ελάχιστο κρέας. Τρώω τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Φυσικά, επειδή μένει και ο γιος μου μαζί τις περισσότερες μέρες φροντίζω να υπάρχει και κρέας.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Μαγειρεύω 4-5 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Καταρχάς, πηγαίνω σούπερ μάρκετ 1 φορά την εβδομάδα. Τα βασικά προϊόντα δε λείπουν ποτέ από το καλάθι μου. Θα έχω πάντα, δηλαδή, γάλατα, γιαούρτια, τυριά, αβοκάντο και φυσικά λαχανικά.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Οι τιμές στα branded προϊόντα είναι τουλάχιστον 50% πάνω σε σχέση με παλαιότερα. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές είναι ακόμη πιο έντονες σε ό,τι αφορά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά, καφέδες και δημητριακά. Ενδεικτικά, κάποιες από τις πιο γνωστές φέτες πλέον από €9 έχουν €13 πια. Ακόμη και στο αλάτι η αύξηση έχω παρατηρήσει ότι είναι +20%.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, δεν έχω σταματήσει, καθώς θεωρώ το φαγητό ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, επειδή συνήθως πάμε σούπερ μάρκετ με τον γιο μου, του έχω μιλήσει σχετικά με το food waste, για να μην κάνουμε σπατάλη τροφίμων.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Δε βγαίνω πολύ συχνά, γύρω στις 2 φορές τον μηνά. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένα προτίμηση ως προς τα εστιατόρια, αλλά αποφεύγω τα fast food. Επίσης, επειδή δεν πίνω αλκοόλ, δεν συχνάζω σε μπαρ.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Ενίοτε. Ο γιος μου συνήθως παραγγέλνει delivery, αν βλέπουμε για παράδειγμα κάποιον αγώνα. Εκεί, δεν έχω παρατηρήσει αλλαγές στις τιμές, καθώς και με τις διάφορες προσφορές που υπάρχουν πολλές φορές βρίσκουμε πολύ καλές τιμές.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Ναι, η καλύτερη λύση είναι να πηγαίνεις στη λαϊκή. Πραγματικά, μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα και να πάρεις πολύ ωραία πράγματα. Πηγαίνω το Σάββατο και παίρνω ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά καλής ποιότητας και σε καλύτερες τιμές σε σχέση με εκείνες του σούπερ-μάρκετ. Επίσης, βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου. Θα σού δώσω ένα παράδειγμα, παίρνω 2 κιλά πράσα και δίνω €2,50 – € 3 το πολύ. Στη συνέχεια τα κόβω, τα καθαρίζω, τα βάζω στην κατάψυξη και έχω φτιάξει 3 σακουλάκια. Κάπως έτσι έχω πάντα έτοιμα λαχανικά.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Γενικά στα τρόφιμα δίνω πολλή προσοχή, μου είναι δύσκολο να κάνω εκπτώσεις. Ενδεχομένως εκεί που μπορεί να κάνω εκπτώσεις είναι σε κάποιο από τα καθαριστικά σπιτιού, που μπορεί όντως να κάνω κάποια φθηνότερη επιλογή.