H Χρυσούλα είναι 58 ετών και είναι εποχιακή υπάλληλος. Εργάζεται σε τουριστική επιχείρηση και δουλεύει σεζόν. Είναι παντρεμένη, έχει 3 παιδιά -τα οποία μένουν σε δικά τους σπίτια- και μένει με τον σύζυγο της, ο οποίος είναι συνταξιούχος, στο κέντρο της Αθήνας. Μιλήσαμε μαζί της για το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση με την ακρίβεια στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Και σίγουρα έχει καλή ματιά, αφού το να έχεις 38 χρόνια τον έλεγχο του νοικοκυριού, κερδίζει λόγω εμπειρίας. Ας δούμε τι μας είπε:

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σας;
Γύρω στα €12. 000. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, δεν εργάζομαι -πληρώνομαι μέσω ΟΑΕΔ, καθώς είμαι εποχιακή. Ας πούμε πως ο μισθός μου είναι γύρω στα € 1.300. Μαζί με σύνταξη του άντρα μου είμαστε στα €20.000

Πόσα πληρώνετε για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Έτσι, όπως τα υπολογίζω τώρα είναι στα €200. Το σπίτι μου είναι ιδιόκτητο άρα είναι ουσιαστικά ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα και τηλέφωνο.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνετε το μήνα;
€ 450, κάπου εκεί πλέον. Μέχρι πριν λίγους μήνες έδινα € 350 τον μήνα, αγοράζοντας τα ίδια προϊόντα.

Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Κοίταξε αγαπάμε το ποιοτικό φαγητό, θέλουμε να έχουμε ποικιλία. 2 φορές την εβδομάδα τρώμε ψάρι, 2 φορές την εβδομάδα κρέας, και τις υπόλοιπες λαχανικά, χόρτα και όσπρια. Για εμάς τα καλά τρόφιμα έχουν εξαιρετική σημασία.

Πόσο συχνά μαγειρεύετε;
Ανά 2 ημέρες. Είμαστε και 2 άτομα. Βέβαια, επειδή μένω κοντά με τα παιδιά μου μπορεί κάποιες φορές να μαγειρέψω παραπάνω για να πάω και σε εκείνα.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σας;
Ναι σίγουρα, γραβιέρα, φέτα, ξηροί καρποί φρούτα της εποχής και γάλα, καθώς για λόγους υγείας υγείας πρέπει να καταναλώνω συγκεκριμένα γάλατα.

Τι αλλαγές έχετε δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
20-30% πιο πάνω σε σχέση με τον Γενάρη, γιατί αν αναλογιστεί και το πιο πριν ίσως να είναι ακόμη και πιο ψηλά. Φυσικά, το καλάθι της νοικοκυράς δεν με εξυπηρετεί, δεν βοηθάει σε τίποτα και δεν επιλέγω ιδιωτικές ετικέτες.

Έχετε σταματήσει να ψωνίζετε προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, άλλα αυτό έχει αντίκτυπο στα οικονομικά μας. Κοίταξε, όλα έχουν ανέβει πολύ συνεπώς αν θες και κάπως ποιοτικά τρόφιμα θα κόψεις από αλλού. Δεν θα ψωνίσω ρούχα τόσο συχνά.

Πόσο συχνά βγαίνετε για φαγητό;
1 φορά τον μήνα. Γενικά, προτιμώ την Κυριακή να κάνουμε ένα καλύτερο φαγητό στο σπίτι. Ίσως να πάμε για κάποιον καφέ έξω, αλλά δεν είναι και στη νοοτροπία μας.

Παραγγέλνετε μέσω delivery;
Όχι, καθόλου,  μια φορά το δίμηνο. Τι να παραγγείλω; Φτιάχνω εγώ την καλύτερη πίτσα με τα πιο αγνά υλικά. Αυτό που μας αρέσει όμως είναι να πάρουμε ένα ταψί με γλυκό από ένα αξιόλογο ζαχαροπλαστείο που αγαπάμε.

Έχετε βρει κάποιον τρόπο να κάνετε καλύτερη διαχείριση του budget;
Κοιτάζω τα φυλλάδια της εβδομάδας, οπότε εκεί προσπαθώ να δω αν κάποιο από τα αγαπημένα μου προϊόντα είναι σε προσφορά. Αν είναι, θα το πάρω. Επίσης, πηγαίνω στη λαϊκή που είναι όλα φρέσκα και πιο οικονομικά, άρα από εκεί εξοικονομώ χρήματα.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζετε στις αγορές σας όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Η ποιότητα με ενδιαφέρει. Τη γραβιέρα μου δεν πρόκειται να την αλλάξω με τίποτα. Τα γαλακτοκομικά και για λόγους υγείας ειδικά για εμάς τις γυναίκες σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι συγκεκριμένα. Όπως και το το λάδι και το μέλι είναι από μικρούς παράγωγους γιατί είναι άριστης ποιότητας. Πώς να μαγειρέψω για τα παιδιά μου αν ξέρω πώς τα υλικά μου δεν είναι καλά; Αυτή είναι η προσωπική μου στάση, θα κόψω από αλλού.

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με την ακρίβεια των προϊόντων;
Δύσκολη είναι η κατάσταση πολύ. Τι να λέμε τώρα; Προσπαθούμε μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως αγαπάμε το ποιοτικό φαγητό και τυγχάνει να είμαι καλή μαγείρισσα, οπότε είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο αυτό, άλλα -όπως σου τόνισα και πριν- έχει αντίκτυπο αυτό στα υπόλοιπα οικονομικά μας.