Ο Γιώργος είναι 26 ετών και εργάζεται σε γραφείο λογιστηρίου. Από τότε που αποφοίτησε από τη σχολή του εργάζεται και μένει μόνος του στον Άγιο Ελευθέριο. Μιλήσαμε μαζί του για το πώς  βλέπει την κατάσταση με την ακρίβεια στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως ένας νέος άνθρωπος αντιμετωπίζει τη νέα αυτή κατάσταση.

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
Γύρω στα €11. 000. Ο μισθός μου είναι €800.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Όπως τα υπολογίζω τώρα είναι στα €500. Το ενοίκιο μου είναι €350 και οι μηνιαίοι λογαριασμοί είναι γύρω στα €150.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνεις το μήνα;
€200, κάπου εκεί πλέον. Ψωνίζω τα βασικά προϊόντα, που χρειάζεται το σπίτι.

Άρα, πώς βγαίνει ο μήνας;
Όπως καταλαβαίνεις μου μένουν λίγα χρήματα, άρα έχω οικονομική βοήθεια από την οικογένεια μου.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Προσπαθώ γενικά να έχω ποικιλία στο φαγητό. Να φτιάχνω όσπρια, λαχανικά και λιγότερο κρέας. Γενικά, προσπαθώ να έχω μια ισορροπημένη διατροφή, λίγο απ’όλα.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
Ανά 2 ημέρες. Ετοιμάζω ένα φαγητό που να έχει διάρκεια 2 ημέρες, για να μη μαγειρεύω κάθε μέρα και να αλλάζω τις γεύσεις μου.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γάλα, δημητριακά, καφές, εμφαλιωμένο νερό και αυγά.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Mεγάλη. Όπως σου είπα ψωνίζω τα βασικά. Για παράδειγμα, είναι μεγάλη η διαφορά στο γάλα και στο νερό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Πέντε βασικά προϊόντα αν πάρεις, ο λογαριασμός φτάνει στα €20.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Κοίταξε, καθώς, ήδη ψωνίζω τα βασικά, δεν έχω κάνει περιορισμούς.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Σπάνια βγαίνω. Μια στο τόσο, όταν κανονίσουμε με την παρέα μου κάποια ειδική ημέρα. Πιο πολύ πάμε για ποτάκι σε μπαράκια.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Ναι παραγγέλνω, μία φορά την εβδομάδα. Κατά βάση σουβλάκια, καμιά πίτσα, αν δεν έχω προλάβει να μαγειρέψω. Βασικά, να σου πω την αλήθεια δεν συμφέρει πια να παραγγέλνεις γύρο, όταν η τιμή του έχει φτάσει στα €3 κάτι. Νιώθω σαν να πετάω τα χρήματά μου.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Κοιτάζω τα φυλλάδια της εβδομάδας, αλλά και τις προσφορές. Βλέπω τι είναι εκείνο που με συμφέρει να αγοράσω περισσότερο και κάνω τις ανάλογες αγορές. Ας πούμε συγκρίνω τις τιμές των αυγών για να δω τι με συμφέρει. Από την άλλη έχω δει πως αν ψωνίζεις από μανάβικα και παντοπωλεία, συμφέρει οικονομικά.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Μου αρέσει πολύ να έχω πάντα ένα μπουκάλι κρασί στο σπίτι. Μετά από μία κουραστική ημέρα ένα ποτήρι κρασί είναι ό, τι πρέπει. Επίσης, μου αρέσουν τα πατατάκια συγκεκριμένου μπραντ που είναι πιο ακριβό σε σχέση και με τα πιο πολλά πατατάκια. Επίσης, το γάλα μου είναι συγκεκριμένο, γιατί θέλω να είναι καλής ποιότητας.

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με την ακρίβεια των προϊόντων;
Κοίταξε είμαι ένας νέος άνθρωπος, χαμηλόμισθος. Δεν μπορεί να είναι εύκολη αυτή η κατάσταση. Ουσιαστικά, πληρώνω τους λογαριασμούς μου με τον μισθό μου και το σούπερ μάρκετ. Ελπίζω και προσπαθώ, όμως σε ένα καλύτερο αύριο.