Η Ουρανία είναι 70 ετών και είναι συνταξιούχος. Έχει χάσει τον σύζυγό της, ενώ τα παιδιά της μένουν σε δικά τους σπίτια. Η Ουρανία μένει μόνη της και με τη σύνταξή της, πληρώνει όλους τους λογαριασμούς της από το ενοίκιο μέχρι το σούπερ μάρκετ. Μιλήσαμε μαζί της για το πώς διαχειρίζεται το θέμα της ακρίβειας των τροφίμων. Ας δούμε τι μας είπε:

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σας;
€ 13.000. Πάνω-κάτω είναι €1.000 η σύνταξη που παίρνω το μήνα.

Πόσα πληρώνετε για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Εγώ νοικιάζω, οπότε όπως καταλαβαίνεις τα έξοδα μου είναι αρκετά. Όλα μαζί (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, μετακινήσεις) είναι στα €600.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνετε τον μήνα;
€200.

Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, δεν ακολουθώ. Προσέχω απλά να εναλλάσσονται τα γεύματά μου, να έχω ποικιλία στο φαγητό μου και να μη μαγειρεύω κατεψυγμένα.

Πόσο συχνά μαγειρεύετε;
2 φορές την εβδομάδα συνήθως είναι αρκετές. Χωρίζω το φαγητό μου σε μερίδες.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σας;
Τα βασικά. Γάλα, καφές, μέλι, τυρί, ψωμί ολικής άλεσης,  λαχανικά και φρούτα.

Τι αλλαγές έχετε δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Από τα Χριστούγεννα και μετά οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 30% πάνω, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, αλλά αυτή είναι η κλίμακα των αυξήσεων. Σε μερικά είδη οι τιμές μπορεί να ξεφεύγουν τελείως. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά και τα καθαριστικά είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα.

Έχετε σταματήσει να ψωνίζετε προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, γιατί ψωνίζω, ήδη τα βασικά. Πόσους περιορισμούς να κάνω ακόμη; Όσον αφορά το φαγητό αυτό που μπορώ να κάνω είναι να πάρω λιγότερα προϊόντα, όμως χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα.

Τις προσφορές τις κοιτάτε;
Κοίταξε, μπορεί να τις δω και λόγω εμπειρίας, καθώς εργαζόμουν στο εμπόριο. Mπορώ να ξεχωρίσω ποια προσφορά με συμφέρει όχι οικονομικά, αλλά ποιοτικά και να κάνω μια αγορά. Ωστόσο, γενικά δεν παρασύρομαι από τις προσφορές, όπως επίσης δε με έχει βοηθήσει καθόλου το καλάθι του νοικοκυριού.

Πόσο συχνά βγαίνετε για φαγητό;
Γενικά, δεν πολύ πάω για φαγητό ειδικά μετά τον κορωνοϊό. Τώρα αρχίζουμε να βρίσκουμε τα πατήματά μας.

Παραγγέλνετε μέσω delivery;
Όχι, ανάμεσα στα άλλα είναι και επιπλέον έξοδα που δεν μπορώ να εξυπηρετήσω αυτή τη στιγμή.

Έχετε βρει κάποιον τρόπο να κάνετε  καλύτερη διαχείριση του budget;
Παλαιότερα ψώνιζα πιο μαζικά. Τώρα είμαι συγκεκριμένη στο τι θα καταναλώσω και δεν έχω ας πούμε πλέον κάποια «αποθήκη» με τρόφιμα. Τώρα ψωνίζω για μένα μόνο και προσέχω να ψωνίζω μόνο όσα χρειάζομαι, χωρίς υπερβολές. Πηγαίνω και στη λαϊκή και παίρνω ποιοτικά λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς και οικονομικά.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζετε στις αγορές σας όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Δεν μπορώ να αλλάξω με τίποτα τα τυριά μου. Γενικά, ό,τι αφορά τη διατροφή μου το σκέφτομαι ως εξής: πάνω απ’ όλα η ποιότητα στο φαγητό και ακολουθεί η ποσότητα.

Πόσο διαχειρίσιμη είναι για εσάς αυτή η πραγματικότητα με τις αυξήσεις των προϊόντων;
Τίποτα δεν είναι εύκολο, ωστόσο έχω ένα προνόμιο. Δεν έχω προβλήματα υγείας, που απαιτούν μεγάλα ποσά, ούτε άλλες οφειλές.