Η Άννα και ο Μιχάλης είναι παντρεμένοι δέκα χρόνια τώρα και ζουν στον Άλιμο. Η Άννα είναι συγγραφέας και ο Μιχάλης προγραμματιστής. Και οι δύο είναι 35 ετών. Και οι δύο δεν καταναλώνουν κρέας και άρα οι επιλογές τους στα προϊόντα είναι περιορισμένες. Επομένως, έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε πώς άνθρωποι με διατροφικές ιδιαιτερότητες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ και πώς τελικά επιλέγουν να ψωνίζουν.

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σας;
€ 36.000 είναι το συνολικό ετήσιο εισόδημα και των δυο μας.

Πόσα πληρώνετε για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Δεδομένου ότι το σπίτι είναι ιδιόκτητο γύρω στα €350.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνετε τον μήνα;
Περίπου στα €500.

Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Ναι. Εγώ είμαι vegetarian, δηλαδή δεν τρώω κρέας και αποφεύγω τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο άντρας μου είναι pescatarian, δηλαδή η διατροφή του περιλαμβάνει ψάρια και οστρακοειδή ως μοναδική πηγή πρωτεΐνης και μπορεί να τρώει και γαλακτοκομικά. Ούτε εκείνος τρώει κρέας.

Πόσο συχνά μαγειρεύετε;
2 φορές την εβδομάδα. Βασικά, ο σύζυγός μου είναι πολύ καλός μάγειρας.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σας;
Τα βασικά σίγουρα υπάρχουν, δηλαδή, καφές, φέτα, ψωμί του τοστ, φυτικά ροφήματα, λαχανικά και vegan προϊόντα, καθώς είναι απαραίτητα για την καθημερινότητά μας.

Τι αλλαγές έχετε  δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές έχουν ανέβει πολύ. Καταλαβαίνεις, πως τα προϊόντα που ψωνίζουμε ήταν ήδη πιο ακριβά σε σχέση με τα πιο κοινά προϊόντα. Για παράδειγμα, τα φυτικά γάλατα από €3 έχουν ανέβει στα €4.

Έχετε σταματήσει να ψωνίζετε  προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές, καθώς ακολουθούμε και συγκεκριμένες διατροφές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πόσα vegan «τυριά» κυκλοφορούν στην αγορά για να διαλέξουμε τη φθηνότερη ετικέτα; Επίσης, αναγκαστικά πρέπει να ψωνίζω συγκεκριμένα προϊόντα, γιατί υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορώ να φάω.

Πόσο συχνά βγαίνετε για φαγητό;
1-2 φορές την εβδομάδα βγαίνουμε. Το βασικό κριτήριο είναι να πηγαίνουμε σε μέρη που υπάρχουν προτάσεις και για τις δικές μας διατροφικές προτιμήσεις και όχι τόσο το κόστος, φυσικά να μην είναι και κάτι εξεζητημένο. Για ποτό δεν βγαίνουμε σχεδόν ποτέ.

Παραγγέλνετε μέσω delivery;
Ναι παραγγέλλουμε 2-3 την εβδομάδα κλασικά πράγματα: σουβλάκια και πίτσα φυσικά προσαρμοσμένα στα δικά μας δεδομένα. Η αλήθεια είναι πως οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ. Είμαι vegetarian εδώ και 7 χρόνια, οπότε έχω μέτρο σύγκρισης. Το οικολογικό σουβλάκι από €1.40 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια τώρα έχει πάει στα €2.70. Ο γύρος μανιταριών είναι πλέον στα €4.10.

Έχετε βρει κάποιον τρόπο να κάνετε καλύτερη διαχείριση του budget;
Ναι, ψωνίζουμε ηλεκτρονικά και μόνο μία φορά την εβδομάδα. Κοιτάμε προσφορές και ψωνίζουμε μεγάλες ποσότητες, καθώς καταλήξαμε πως μας συμφέρει καλύτερα.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζετε στις αγορές σας όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Δεν θα άλλαζα με τίποτα τα vegan αλλαντικά μου, τα αγαπώ. Είναι εξαιρετικά νόστιμα και μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Επίσης, το ρόφημα αμυγδάλου είναι για εμένα αδιαπραγμάτευτο.