Η Ξένια είναι 36 ετών και είναι καθηγήτρια Γαλλικών στον ιδιωτικό τομέα. Ζει μόνη της σε ένα διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους και άρα είναι υπεύθυνη για όλους τους λογαριασμούς και τα ψώνια του σπιτιού της. Αυτή την εβδομάδα μιλήσαμε μαζί της για το πώς βιώνει την κατάσταση με την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ και μας έδωσε την δική της οπτική για το πώς αντιμετωπίζει αυτή την πραγματικότητα.

Πόσο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημά σου;
€11.000 είναι περίπου. Το μηνιαίο εισόδημά μου είναι €850.

Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς;
Αρχικά, νοικιάζω άρα ο μισός μου μισθός περίπου πάει στο ενοίκιο που είναι €400. Αν υπολογίσω το πόσο βγαίνουν οι λογαριασμοί μου το μήνα είναι συν €180. Άρα €580 συνολικά το μήνα είναι τα έξοδά μου.

Για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πόσα δίνεις το μήνα;
€ 150, κάπου εκεί.

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Αποφεύγω το κρέας. Δεν είμαι ακριβώς vegetarian, αλλά γενικά προσπαθώ να μην το καταναλώνω. Κατά βάση τρώω όσπρια και λαχανικά, flexitarian θα με έλεγα.

Πόσο συχνά μαγειρεύεις;
2-3 φορές την εβδομάδα. Συνήθως καταναλώνω ένα γεύμα ανά δύο ημέρες.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Ναι και είναι τα βασικά. Είναι το γάλα επιλέγω και φυτικό, ο καφές, το ψωμί και υλικά του τοστ, αλλά και λαχανικά και φρούτα.

Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Οι αυξήσεις είναι πολύ αισθητές. Ειδικά για εμένα που είμαι χαμηλόμισθη. Ακόμη και το γάλα και ο καφές μοιάζουν πια είδη πολυτελείας.

Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Κοίταξε, ήδη, ψώνιζα τα βασικά. Ωστόσο αυτό που έχω κάνει είναι μία έρευνα αγοράς στα σούπερ μάρκετ της περιοχής μου για να δω από που με συμφέρει να αγοράζω τα βασικά προϊόντα που σου ανέφερα ότι δεν λείπουν ποτέ από τη λίστα μου. Έχω βρει τα σούπερ μάρκετ με το πιο φθηνό γάλα και καφέ.

Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Σχεδόν ποτέ. Μια φορά τον μήνα σε ειδικές περιστάσεις.

Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Ναι περισσότερο από ότι πηγαίνω για φαγητό. Μία με δύο φορές την εβδομάδα. Παραγγέλνω κλασικά πράγματα, όπως σουβλάκια ή φαλάφελ. Γενικά, το σουβλάκι έχει γίνει σχεδόν απλησίαστο, δεν αποτελεί πια μια οικονομική λύση, όπως κάποτε. Το να έχει φτάσει €3.50 η κλασική πίτα είναι πολύ. Τα φαλάφελ πάντα ήταν ακριβά και τώρα έχουν γίνει ακριβότερα.

Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Πιστεύω πως δεν έχω οργανωθεί σωστά στο συγκεκριμένο κομμάτι, ωστόσο υπάρχουν μερικές πρακτικές που ακολουθώ. Δεν κάνω on-line αγορές, ωστόσο κοιτάζω τις προσφορές διαδικτυακά και έπειτα πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και κάνω αγορές. Επίσης, έχω κάνει έρευνα αγοράς για να βρω το σούπερ μάρκετ που έχω καταλάβει ότι με συμφέρουν περισσότερο οι προσφορές του. Επίσης, έχω βρει κάποια παντοπωλεία στη γειτονιά μου, από όπου αγοράζω όσπρια από μικρούς παραγωγούς, άρα είναι και πιο οικονομικές οι τιμές τους.

Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Το βούτυρο ξηρών καρπών, το ταχίνι και ο ντοματοπολτός είναι συγκεκριμένα brand και δεν τα αλλάζω. Σε όλα τα υπόλοιπα είμαι πιο ευέλικτη. Θα κοιτάξω τις προσφορές και θα κάνω τις αγορές μου αναλόγως.

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με την ακρίβεια των προϊόντων;
Πολύ. Η αλήθεια είναι πως είμαι οριακά κάθε μήνα, ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση σύντομα γιατί όλο αυτό έχει τεράστια ψυχολογική πίεση. Η αλήθεια αισθάνομαι πως όσο και να εργάζομαι δεν είναι αρκετό για να βγάλω πέρα την απλή καθημερινότητα, πόσο μάλλον να κάνω κάτι επιπλέον, όπως διακοπές.