Ένα ζαχαροπλαστείο «χωρίς σύνορα» που προσφέρει προσεγμένα, γευστικά γλυκά και ένα φανταστικά νόστιμο σοκολατένιο ψωμί.

Οι Βάσκοι φτιάχνουν ένα κρεμώδες cheesecake που το καψαλίζουν ελαφρώς από πάνω. Μοιάζει κατά πολύ με αυτό που ετοιμάζουν στη άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, όμως δεν το «στολίζουν» από πάνω με μαρμελάδα αλλά συνήθως φτιάχνεται με ένα μείγμα από κρεμώδη τυριά – το έχω δοκιμάσει μάλιστα και σε μια εκδοχή του με gorgonzola που ήταν πεντανόστιμο. Αυτό, λοιπόν, το «καμένο» cheesecake ήταν και μια από τις αφορμές για τη δημιουργία του Sweet Nolan. Να γίνω λίγο πιο σαφής: κατά την διάρκεια της δεύτερης καραντίνας ο Σωτήρης Κοντιζάς και η ομάδα του άνοιξαν το PS: Luncheon, ένα εικονικό εστιατόριο που ερχόταν στα σπίτια μας μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στο μενού τους είχαν και το εν λόγω γλυκό που υπήρξε ένα από τα πιο επιτυχημένα πιάτα τους. Και όχι άδικα. Διαβολικά νόστιμο, με τόσο ωραία υφή που προσωπικά ποτέ δεν σταμάτησα στο ένα κομμάτι – υποψιάζομαι πως σαν κι εμένα θα υπήρχαν και άλλοι στην πόλη. Και αφού πέρασε η «μαύρη» αυτή περίοδος για την εστίαση, η ομάδα του Nolanverse (συμπεριλαμβάνει τα εστιατόρια Nolan, Proveleggios και PS: Luncheon) αποφάσισε να ανοίξει ένα χώρο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στα γλυκά, με βασικό πρωταγωνιστή το βάσκικο cheesecake.

Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το Sweet Nolan που άνοιξε πριν από δύο μήνες, δίπλα ακριβώς από το Nolan, στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα urban ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει καθημερινά φρέσκα γλυκά, χωρίς πολλή ζάχαρη ούτε περίτεχνα ντεκόρ, εμπνευσμένα κυρίως από τις αναμνήσεις και τα ταξίδια των δημιουργών του. Τι θα βρείτε εδώ; Τα ξακουστά πορτογαλέζικα ταρτάκια pastéis de nata (τα αγαπημένα του Σωτήρη Κοντιζά), το περίφημο cheesecake, φυσικά, λαχταριστά cookies, βουτυρένια brioches, chocobreads, αέρινες tartes Tatin και lemon tarts, τσουρέκια με anko και choux. Λίγα και καλά, θα έλεγα.

Αν σας πω ότι τα δοκίμασα όλα, θα ήταν ψέματα. Το ήθελα, όμως. Άφησα κάποια για την επόμενη μου επίσκεψη – άλλωστε, καθώς βρίσκεται στο κέντρο είναι, εύκολα προσβάσιμο. Δοκίμασα λοιπόν τα δύο choux με την αέρινη κρέμα τους, η οποία κρύβει μέσα της ξηρούς καρπούς. Έτσι μικρά που είναι, γίνονται δύο μπουκιές. Φυσικά, πήρα και τα pastéis de nata. Δύο από αυτά, γιατί είναι μικρά και τόσο νόστιμα που δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο ένα. Ζήτησα και το σοκολατένιο ψωμί με προζύμι. Αν και ξεφεύγει στην τιμή (για ψωμί), αξίζει τον κόπο. Είναι ότι πρέπει για πρωινό με λίγο μέλι ή λίγο ταχίνι. Δυστυχώς εκείνη την ημέρα είχε τελειώσει το τσουρέκι με το anko, την ιδιαίτερη αυτή ιαπωνική πάστα, που ενώ γευστικά θυμίζει σοκολάτα είναι φτιαγμένη από κόκκινα φασόλια. Τέλος, ζήτησα και την λεμονόπιτα για να τη δοκιμάσω με τον απογευματινό μου καφέ. Ευχάριστα όξινη, με απαλή υφή που σε κάθε μπουκιά πλημμύριζε το στόμα με το γεμάτο άρωμα και γεύση των λεμονιών.

Το Sweet Nolan μπορεί να είναι κατάτι ακριβό, όμως θα σας πω με πάσα ειλικρίνεια ότι αξίζει το κάθε σας ευρώ και πως σίγουρα θα αγαπήσετε τα γλυκά του.

info
Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, τηλ. 2103240698