Η ιστορία λέει ότι το μιλφέιγ υπάρχει από τις αρχές του 16ου αιώνα ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμα και σήμερα το πότε ακριβώς και από ποιον εφευρέθηκε. Το όνομα του προκύπτει από την τεχνική δημιουργίας του βασικού του υλικού, δηλαδή της σφολιάτας, που φτιάχνεται μετά από αλλεπάλληλα διπλώματα της ζύμης από τα οποία δημιουργούνται χίλιες στρώσεις-φύλλα. Σε κάθε περίπτωση, το μιλφέιγ (mille-feuille) που στη βασική του δομή συνήθως αποτελείται από τρία κομμάτια σφολιάτας και δύο στρώσεις κρέμας ζαχαροπλαστικής είναι από τα πιο κομψά και φινετσάτα γαλλικά γλυκά.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με την πληθωρική σπιτική του βερσιόν, αυτή που με περισσή φροντίδα έφτιαχναν οι μαμάδες μας στις γιορτές και στα οικογενειακά τραπέζια. Ωστόσο, το μιλφέιγ ήταν, είναι και θα είναι από τα πρώτα γλυκά που αναζητάμε στις βιτρίνες των καλών ζαχαροπλαστείων των οποίων τα μιλφέιγ συναγωνίζονται επάξια το ένα το άλλο σε εμφάνιση, γεύση και ποιότητα.

Παύλου
Σχεδόν τετράγωνο και φουσκωτό το γαλλικό αυτό αριστούργημα είναι λουσμένο με τριμμένο φύλλο και άχνη, σαν χιονισμένο βουνό. Μέσα είναι γεμάτο κρέμα, γλυκιά και μαλακή, ενώ τα φύλλα του είναι όσο πρέπει βουτυράτα και τραγανιστά. Και το καλύτερο; Eίναι πάντα φρέσκο.
Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια, τηλ.: 210 7774 012

Lonis
Μπορεί να είναι πασίγνωστος για τα μακαρόν του τα οποία φτιάχνει σε ό,τι γεύση μπορεί να βάλει η φαντασία, λίγοι γνωρίζουν όμως ότι έχει και απολαυστικότατο μιλφέιγ. Το βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: κλασικό ατομικό και μίνι δόσεις σε πλαστικά κυπελάκια, σαν παστάκια. Όποιο και να διαλέξετε αξίζει εξίσου αφού και τα δύο φτιάχνονται με εκλεκτά υλικά και τεχνικές άρτιες.
Λεωφόρος Κηφισίας 92, Μαρούσι, τηλ.: 210 6466 989

Μέλισσα
Αυτό το ζαχαροπλαστείο ακολουθεί κατά γράμμα την αυθεντική συνταγή αυτού του εμβληματικού γαλλικού γλυκού και μένει πιστό στην ποιότητα και στη νοστιμιά που μας έχει συνηθίσει σε όλες του τις δημιουργίες. Τα φύλλα του συγκεκριμένου μιλφέιγ είναι καραμελωμένα γι αυτό και είναι έξτρα τραγανά ενώ η ελαφριά κρέμα του απλώνεται ομοιόμορφα σε δύο ομοιόμορφες στρώσεις.
Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ.: 210 5711 055

Πελίτ
Σφολιάτα χειροποίητη και ολόφρεσκη, γεμάτη βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής που μοσχοβολάει βανίλια. Αυτό είναι το μιλφέιγ του Πέλιτ, ένα από τα πιο τίμια στο είδος του αφού είναι καλό όχι μόνο σε ποιότητα αλλά και σε τιμή. Πασπαλισμένο με μπόλικη άχνη και κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια αυτό το γλυκό θυμίζει σπιτικό από κάθε άποψη.
Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ.: 210 8068 696

Palet
Το κλασικό μιλφέιγ του Palet είναι ωραίο και πάντα φρεσκότατο, αυτό όμως που κάνει την αληθινή έκπληξη είναι το σοκολατένιο. Κρέμα πατισερί, κρέμα σοκολάτα, σε εναλλαγή με φύλλα αέρινα και επικάλυψη γάλακτος δίνει μια άλλη, λαχταριστή διάσταση σε ένα από τα πιο διάσημα λευκά γλυκά του πλανήτη.
Λεωφ. Καλαμακίου 16, Άλιμος, τηλ.: 210 9828 154

Δέσποινα
Αυτό είναι το μιλφέιγ με τους πιο φανατικούς οπαδούς στην πόλη. Τα φύλλα του που φτιάχνονται στο χέρι είναι απίστευτα τραγανά και ανάλαφρα ενώ η κρέμα του, γλυκιά όσο πρέπει και διακριτικά αρωματική, λιώνει στο στόμα. Πέρα από την ποιότητα και τη γεύση το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι η προσθήκη αμυγδάλου.
Θράκης 2, Φιλοθέη, τηλ.: 210 6831 224

Βάρσος
Αυτό το γλυκό είναι κυριολεκτικά αφρός, σαν βανιλένιο σύννεφο. Old school εμφάνιση με αρκετή άχνη να το σκεπάζει, κρύβει μέσα του τις παραδοσιακές τεχνικές και τα κορυφαία υλικά που το ιστορικό αυτό ζαχαροπλαστείο χρησιμοποιεί με ευλάβεια σε κάθε δημιουργία που νγαίνει από το εργαστήριό του. Η βανίλια δηλώνει ηχηρά την παρουσία της στη γαλατένια κρέμα ενώ τα φύλλα που τη συγκρατούν πάνω και κάτω μοσχοβολάνε βούτυρο.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ.: 210 8012 472

Θεσσαλονίκη

Plaisir
Τα φύλλα του είναι λεπτά και ροδοψημένα, η γέμιση μπαίνει ανάμεσα τους σε γενναία ποσότητα, όπως και η σαντιγί από πάνω, ενώ είναι πασπαλισμένο διακριτικά με άχνη και τριμμένο φύλλο. Με δυο λόγια, αυτό το μιλφέιγ διαθέτει όλη τη φινέτσα και την ποιότητα των γλυκών που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε από το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο.
Αριστοτέλους 4, τηλ.: 2310 277 444

Μίλτος
Αγαπημένος για τα κλασικά αλλά και τα «πειραγμένα» του γλυκά ο Μίλτος φτιάχνει το μιλφέιγ όπως το έχουμε συνηθίσει, δηλαδή σε παραλληλόγραμμο σχήμα με τρεις στρώσεις φύλλων που ανάμεσα τους έχουν δύο παχιές δόσεις γέμισης. Στη γεύση ξεχωρίζει όχι μόνο για τη φρεσκάδα του αλλά και για την προσθήκη καβουρδισμένου αμύγδαλου που απογειώνει το σύνολο και δίνει έξτρα τραγανή υφή.
Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη, τηλ.: 2310 476 187

Κεντρική Φωτογραφία: Μίλτος Ζαχαροπλαστεία Θεσσαλονίκη