Για να λέμε την αλήθεια το κρουασάν δεν είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της γαστρονομικής μας κουλτούρας. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες που το μάθαμε από τους Γάλλους το αγαπάμε πολύ και συνηθίζουμε να το αναζητούμε, σκέτο ή γεμιστό, σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές, για πρωινό, brunch ή σνακ.

Τα καλά νέα είναι ότι περνώντας τα χρόνια μάθαμε όχι μόνο να το απολαμβάνουμε σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές αλλά καταφέραμε και να το φτιάχνουμε όπως του πρέπει, δηλαδή με αγνά υλικά και παραδοσιακή γαλλική τεχνική.

Overoll
Η πρώτη κρουασαντερί της Αθήνας κάνει κρουασάν τραγανά απ’ έξω και πολύ αφράτα μέσα που για να γίνουν σωστά θέλουν τρεις ολόκληρες ημέρες προετοιμασίας. Τα best sellers είναι το σκέτο αλλά και τα γεμιστά: με κρέμα αμυγδάλου και με κρέμα από φιστίκια Αιγίνης. Στα αλμυρά ξεχωρίζει το κρουασάν με γέμιση σπανακόπιτας αλλά και εκείνο που έχει λουκάνικο.
Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ.: 211 4198 151

Queen Bee
Εδώ χρησιμοποιούν γαλλικό αλεύρι και βούτυρο από τη Νορμανδία. Τα κρουασάν είναι φουσκωτά και εξαιρετικά μυρωδάτα, γεμάτα κυψέλες στο εσωτερικό και τραγανά εξωτερικά. Το καλύτερο είναι το κλασικό αλλά αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε και το γεμιστό με μασκαρπόνε ή αυτό που έχει μέσα κρέμα αμυγδάλου και ρούμι.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7209 933

Bread B.C.
Μπορεί αυτός ο ολοκαίνουργιος φούρνος να έχει γίνει ήδη γνωστός για τα ψωμιά του αλλά και τα κρουασάν του δεν πάνε πίσω. Ανάλαφρο και βουτυρένιο όσο πρέπει το κρουασάν που φτιάχνουν είναι γεμάτο πτυχώσεις και κυψέλες μέσα ενώ η επιφάνειά του είναι πάντα ροδοψημένη και τραγανή.
Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6851 961

Paul
Από τους πρώτους που έφτιαξαν εξαιρετικό κρουασάν στην Αθήνα γι αυτό και του ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος: το πιο κλασικό της πόλης. Η κρούστα του είναι λεπτή και τραγανιστή ενώ η γεύση του είναι πλούσια σε βούτυρο. Τα κρουασάν του Paul τρώγονται δύο δύο, ειδικά όταν είναι ζεστά.
Λεβίδου 4, Κηφισιά, τηλ.: 210 8084 288

Kora
Εδώ η ζύμη ωριμάζει για 72 ώρες. Τα κρουασάν αυτά είναι πολύ τρυφερά και νόστιμα, με διακριτική τη γεύση και το άρωμα του βουτύρου. Το σκέτο είναι τέλειο για πρωινό αλλά αυτό με την gianduja είναι σκέτη αμαρτία.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3627 855

Πορτατίφ
Δεκάδες τρίγωνα χειροποίητης σφολιάτας ρολάρονται καθημερινά σε αυτό το εργαστήριο, γίνονται λαχταριστά κρουασάν και ξεπουλάνε πριν καν προλάβουν να βγουν από τον φούρνο. Εκτός από το απλό, αξίζει δοκιμής και αυτό με την κρέμα bueno και την κρέμα φράουλα.
Σίνα 21, Αθήνα, τηλ.: 210 3621 866

Fika
Φτιαγμένα με τα αγνότερα των υλικών αυτά τα κρουασάν φουρνίζονται καθημερινά από τα ξημερώματα. Το φύλλο της σφολιάτας φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη και αφού ψηθεί γεμίζεται με σπιτική πραλίνα, λευκή σοκολάτα, φρέσκα φρούτα, ζαμπόν, παρμεζάνα, αβγό, ακόμα και χειροποίητη μπεσαμέλ.
Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, τηλ.: 210 9226 010

Τρομερό παιδί
Το συγκεκριμένο κρουασάν είναι πολύ αφράτο και εξαιρετικά ελαφρύ. Γίνεται με γαλλικό βούτυρο και λίγο προζύμι το οποίο του δίνει μια ανεπαίσθητη υπόξινη γεύση που απογειώνει τη νοστιμιά του.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ.: 210 7777 537

Dimitris Economides
Το παραδοσιακό κρουασάν βουτύρου στα καλύτερά του. Πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας και άψογη τεχνική σε τέλεια ισορροπία. Φουσκωτά και γεμάτα κυψέλες, απλά ή με σοκολάτα, αυτά τα κρουασάν τρώγονται σε δευτερόλεπτα.
Λεωφ. Κηφισιάς 340, Ψυχικό, τηλ. 210 6755 000

Τα ωραία του Βορρά

Le Coq
Οι μυρωδιές φρεσκοψημένης ζύμης πλημμυρίζουν όλη τη γειτονιά αφού από το πρωί φουρνίζει, μεταξύ άλλων, φίνα κρουασάν. Τα σκέτα φεύγουν κατά δεκάδες ενώ τα γεμιστά με χειροποίητες μαρμελάδες και φρέσκα τυρια – αλλαντικά έχουν τους δικούς τους πιστούς θαυμαστές.
Λασσάνη 2, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 698 3603 190

Τουρλής
Τα κρουασάν της Λένας Καλλίδου είναι στην κυριολεξία τα καλύτερα της πόλης. Μετά από άπειρους πειραματισμούς κατέληξε στην συνταγή – τεχνική της άψογης ζύμης που γεμίζεται με τα πάντα: μήλο, κάστανο, κρέμα μιλφέιγ, ακόμα και σάλτσα καρμπονάρα.
Μάρκου Μπότσαρη 50, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 831 066

Estrella
Οι εμπνευστές του viral μπουγατσάν, δηλαδή του κρουασάν που γεμίζεται με κρέμα μπουγάτσας, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν όλα τα μυστικά του σωστού χειροποίητου γι αυτό και έξω από την πόρτα τους δημιουργούνται καθημερινές ουρές φανατικών.
Π. Μελά 48, τηλ.: 2310 272045

Butter Up
Αυτό το μαγαζί φτιάχνει μόνο κρουασάν και τα γεμίζει επιτόπου με ό,τι υλικά τραβάει η όρεξή σας. Κρέμα τιραμισού, banoffee, φράουλες, σολομός, πέστο και προσούτο είναι μόνο μερικά από τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας για να κάνετε τους πιο ευφάνταστους συνδυασμούς
Γρ. Παλαμά 9, τηλ. 2310 233 132