Ο Κορυδαλλός μπήκε στον γαστρονομικό χάρτη των Αθηναίων πριν χρόνια, όταν ο Αλέξανδρος Καρδάσης είχε πρωτοεμφανιστεί εκεί με το Αθήρι του, πριν μετακομίσει στην Πλαταιών. Έκτοτε τίποτε δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον μας αρκετά ώστε να πάμε σε αυτή την terra incognita για όσους κατοικούμε μακριά από τον Πειραιά. Ίσως να είμαστε άδικοι και η περιοχή να κρύβει θησαυρούς, αλλά τότε κάποιοι θα πρέπει να μας ξεναγήσουν.

Τέλος πάντων, το GPS μας καθοδήγησε, φτάσαμε γρήγορα και παρκάραμε εύκολα. Μια όμορφη γειτονιά και ένα ακόμη ωραιότερο κτίριο μας περίμεναν. Αρχιτεκτονική art deco, καμπύλες, κολόνες, ψηλά ταβάνια, ανοιχτόκαρδες σκάλες και ένας μικρός κήπος μαρτυρούν ότι τον πρώτο ιδιοκτήτη του σπιτιού χαρακτήριζε η υψηλή αισθητική. Οι μετατροπές που πραγματοποιήθηκαν έχουν δείξει απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική, τονίζοντας με χρώμα κάποιους τοίχους, ενοποιώντας κάποιους άλλους και δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας στον επισκέπτη. Μας υποδέχθηκαν με χαμόγελο και πραγματική ευγένεια και παρότι Πέμπτη βράδυ τα τραπέζια δεν ήταν γεμάτα. Φαντάζομαι ότι για τους περίοικους δεν έχει ενδιαφέρον ένα κρεατάδικο νέας γενιάς και οι υπόλοιποι, οι λάτρεις των ιδιαίτερων κομματιών και της ωρίμασης, δεν το έχουν ακόμη ανακαλύψει.

Η παραγγελία μας ήταν αρκετά μεγάλη, οπότε είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω αρκετές γεύσεις. Ξεκινήσαμε με μία βελουτέ λαχανικών από πράσο, αρακά και κολοκυθάκια, με κουλούρι Θεσσαλονίκης, πέστο χόρτων και τσορίθο, δροσιστική, ζωηρή και ευχάριστη, με τη γλύκα του αρακά να συναντάει το ελαφρύ κάψιμο του τσορίθο, ένα ωραίο ξεκίνημα για το δείπνο μας. Το ρατατούιγ των λαχανικών συνοδεύεται από ένα γκοφρετάκι ταπιόκας με παντζάρι, μια ωραία προσπάθεια που για τα προσωπικά μου γούστα ήθελε μια ιδέα λιγότερη γλυκύτητα. Το «σκοτσέζικο» αβγό σε κρούστα πάνκο, σε βάση από λιωμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης με στικ πατάτας είναι ένα νόστιμος, χορταστικός μεζές. Ένας κλασικός συνδυασμός, οι φακές με κατσικίσιο τυρί, αρωματίζονται με λάδι δυόσμου και ρόδι για φρεσκάδα αποκτώντας έτσι ζωηράδα, αλλά θα ήθελα μια δόση οξύτητας ακόμη. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ με το τουρσί σιναπόσπορου έχει ωραία κρεάτινη υπόσταση και τα τραγανά σποράκια τού ταιριάζουν. Στο κυρίως, η πικάνια ήρθε σωστά ψημένη, νόστιμη και χυμώδης, με αλάτια στο πλάι για να επιλέξουμε. Η συνοδεία από τσιμιτσούρι και δύο πουρέδες, καρότου και τοπιναμπούρ, ολοκλήρωσε ένα καλό στο σύνολό του πιάτο. Η λίστα κρασιών είναι μικρή αλλά αξιοπρεπής και σε καλές τιμές.

info
Κρήτης 23, Κορυδαλλός, τηλ: 210 4952000. Κόστος: 20-30€/ άτομο χωρίς ποτό. Κυριακή ανοιχτά και μεσημέρι. Κλειστά Δευτέρα.