Είναι μέρες τώρα που αναρωτιέμαι αν το κρουασάν μπορεί να γίνει tacos και αντιστρόφως. Αυτό το ερωτηματικό μού δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη και στο νέο Surfer Maya. Ένα εστιατόριο street food που έστησε η ομάδα του Estrella, η Μαρία Σμπιλή και τα αδέλφια Κώστας και Γιάννης Καπετανάκης, δημιουργώντας έναν ινσταγκραμικό χώρο με έντονα χρώματα και νεανικό χαρακτήρα.

Στο ίδιο μοτίβο είναι στημένο και το μενού του, που παίζει με burgers, σάντουιτς, tacos και «tacros»: ζύμη κρουασάν στο σχήμα του tacos.

Δοκιμάζοντας το σάντουιτς με το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί (ωρίμανσης 72 ωρών), το οποίο στην κυριολεξία είναι φουλ στο παστράμι μόσχου, το οποίο παρασκευάζεται και καπνίζεται στο μαγαζί, μαζί με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, πίκλα σιναπιού και τυρί έμενταλ, κατάλαβα πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στην πρώτη ύλη.  Το burger που ακολούθησε με dry aged κιμά, που για τα δικά μου γούστα ήταν λίγο πιο πολύ ψημένο, ήταν αρκετά γευστικό και χορταστικό.

Το συνόδεψα με τις τηγανητές γλυκοπατάτες που είναι τόσο εθιστικές που δύσκολα σταματάς να τις τρως. Περνώντας στην ιδιαίτερη κατηγορία των tacros, θα προτείνω χωρίς άλλο εκείνο με τις παναρισμένες γαρίδες, τη μαγιονέζα του μαύρου σκόρδου, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το τυρί έμενταλ.

Ήταν σαν ένα κλασικό κρουασάν με τον βουτυράτο και γλυκό χαρακτήρα του, αλλά σε μια αλμυρή εκδοχή.

Ασυνήθιστο αλλά ενδιαφέρον. Από την άλλη, ο συνδυασμός του tacros με τον γύρο al pastor δεν θα πω ότι ήταν και τόσο πετυχημένος. Αντ’ αυτού, θα προτιμήσω τα tacos –πιτάκια καλαμποκιού στην ουσία– που δεν ήταν τραγανά και λεπτά όπως τα παραδοσιακά μεξικάνικα.

Ο γύρος είναι πολύ νόστιμος, λιπαρός και άφθονος και σε ωραία ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά.

Την ώρα του γλυκού επέλεξα την ήδη διάσημη γαλατόπιτα. Η βάση της φτιάχνεται από ζύμη κρουασάν –τα ζυμάρια έχουν την υπογραφή του pastry chef Γιώργου Αυγέρου– και η κρέμα είναι βαθιά νόστιμη. Ήρθε ζεστή και κάθε μπουκιά ήταν ένας αναστεναγμός. Ίσως η ιδέα να τη μοιραστώ να μην ήταν και τόσο καλή.

info
Surfer Maya, Σκρα 8, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 235033.

Δείτε επίσης:

Street food: Τα 8 μαγαζιά με έθνικ γεύσεις που αγαπάμε!

Τα 6 μεξικάνικα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείς

Καλός καφές; Προτείνουμε 12 στέκια που σερβίρουν ποιότητα