Ο Ιταλός γαστρονομικός «μαέστρος» άνοιξε πρόσφατα το Torno Subito στο W Dubai, το ξενοδοχείο στο Ντουμπάι, με αισθητικό αποτέλεσμα που μοιάζει με ποτ πουρί της Ιταλίας του ‘ 60.

Ο Bottura, που στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν θα άνοιγε ένα άλλο εστιατόριο όπως το Osteria Francescana, άδραξε την ευκαιρία και δημιούργησε ένα νέο εστιατόριο στο Ντουμπάι αυτή τη φορά. Το νέο αυτό εγχείρημα υποδηλώνει την πηγαία ανάγκη του να παρουσιάσει κάτι νέο δεδομένου ότι αισθητικά αλλά και στο σύνολό του, διαφοροποιείται από το πολυβραβευμένο Osteria Francescana. Δεν πρόκειται για ένα χώρο δομημένο στη λογική του fine dining εστιατορίου όπως τη γνωρίζουμε αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γευματίζουν ερχόμενοι κατ’ ευθείαν από την παραλία, να κάνουν πικ νικ, να πίνουν κοκτέιλ, ακόμα και να παίρνουν το φαγητό τους στο θαλάσσιο ποδήλατο. Ο Bottura μάλιστα αναφέρει ότι το Torno Subito αποτυπώνει τη μετεξέλιξη της ιταλικής παράδοσης όπου θα παρουσιάζεται μια επιλογή πιάτων από τη βόρεια και νότια Ιταλία στα οποία θα αξιοποιούνται αυθεντικά υλικά, εκ των οποίων το 70% θα εισάγονται από την Ιταλία. «Παρών» θα δίνουν και εμβληματικά πιάτα του Osteria Francescana όπως το Tagliatelle Al Ragù, μια συνταγή που κληροδοτήθηκε στον Bottura από τη γιαγιά του και η οποία φτιάχνεται με διαφορετικές κοπές μοσχαριού, κομμένες στο χέρι και σιγομαγειρεμένες.

Το εστιατόριο είναι ουσιαστικά ένα αμάλγαμα της παράδοσης με avant garde στοιχεία σε ένα μενού αποτελούμενο από τις αγαπημένες συνταγές του. Τα ηνία της κουζίνας κρατά ο σεφ Bernardo Paladini, ο «προστατευόμενος» του Bottura, ο οποίος συνεργάζεται μαζί του εδώ και επτά χρόνια στο Osteria Francescana και το Franceschetta 58, το μικρότερο «ξαδερφάκι» του. Το όνομα Torno Subito σημαίνει «επιστρέφω αμέσως», όπως αναγράφεται στις ταμπέλες των μαγαζιών όταν οι ιδιοκτήτες τους τα κλείνουν για λίγο για να πάνε για μεσημεριανό ή για να κοιμηθούν το μεσημέρι. Το εστιατόριο σχεδιάστηκε από την ομάδα του Bishop Design του Paul Bishop με μοναδική συνοπτική αρχική εικόνα «να φανταστούν το Massimo Bottura να διασκεδάζει». Το αποτέλεσμα; Ένας χώρος καλειδοσκοπικής οπτικής, με παστέλ χρωματισμούς στη διακόσμηση, καθρέφτες, ριγέ πατώματα που δίνουν τρισδιάστατη αίσθηση και αναφορές στο Fellini.