Η μείωση της σπατάλης φαγητού βρίσκεται έντονα στο επίκεντρο των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγοι οι οργανισμοί που αναλαμβάνουν δράση. Στη Βρετανία λοιπόν, πρόσφατα άνοιξε και το πρώτο supermarket “ανακύκλωσης” τροφών.

Στις αρχές του προηγούμενου έτους δημιουργήθηκε στη Δανία το πρώτο κατάστημα που πουλά σε πολύ χαμηλές τιμές τρόφιμα, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όπως τρόφιμα που μόλις έληξαν ή συσκευασίες που έχουν καταστραφεί. Το τέλος του 2017 πάλι, βρήκε τη Βρετανία να κάνει ανάλογες προσπάθειες, με το πρώτο supermarket του “The Real Junk Food Project”.

food-waste2

Τα supermarket στην Βρετανία υπολογίζεται ότι πετούν κάθε χρόνο περί τους 115.000 τόνους καλών τροφίμων και αυτό το νέο κατάστημα στο Λήντς, που μοιάζει περισσότερο με αποθήκη, συνεργάζεται μαζί τους, καθώς και με cafes, τράπεζες τροφίμων και catering ώστε οι συγκεκριμένες τροφές να αξιοποιούνται. Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως supermarket που ανακυκλώνει τροφές που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, ώστε οι άποροι και όσοι βρίσκονται σε ανάγκη να μπορούν να τα προμηθευτούν. Μάλιστα, οι πελάτες πληρώνουν για τα προϊόντα όσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν ή εναλλακτικά μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά τις εργασίες τους για τις ανάγκες του project.

Σημειώνεται ότι εκτός από το supermarket το The Real Junk Food Project έχει επίσης και πολλά cafes στη Βρετανία, που μαγειρεύουν και σερβίρουν φαγητά με υλικά που τους έχουν δοθεί ως δωρεές από ντόπια καταστήματα και έχουν ανάλογη πολιτική όσον αφορά στην πληρωμή από τους επισκέπτες.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr