To soda bread είναι αυτό που λέει το όνομά του, ένα ψωμί με σόδα αντί μαγιά, που φτιάχνεται γρήγορα και έζησε τους Ιρλανδούς στα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης.

Δύσκολο το προζύμι και η μαγιά όταν δουλεύεις 24 ώρες το 24ωρο στα χωράφια ή στα καπνεργοστάσια. Και για τους Ιρλανδούς μετανάστες, που φτιάνουν κατά χιλιάδες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Γη της Επαγγελίας, όπως φαινόταν η Αμερική, η ζωή ήταν το ίδιο σκληρή όσο και στην πατρίδα τους.

Η μαγειρική σόδα ήταν το πιο εύκολο και φτηνό μέσο για να φουσκώσει ένα ψωμί όταν η μαγιά ήταν δυσεύρετη και το προζύμι δύσκολο. Για να αποκτήσει μάλιστα λίγο άρωμα, γεύση και όγκο αυτό το σχεδόν άνοστο soda bread έβαζαν μέσα λίγo ξυνόγαλο ή μπύρα Guinness –άφθονη πάντα- καρύδια και αρωματικά και αν υπήρχαν, που δεν υπήρχαν πάντα, μερικές σταφίδες οπότε το Soda Bread ονομαζόταν Spotted Dog!

Ακόμα και όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα αλεύρια που φουσκώνουν μόνα τους που προσφέρουν ταχύτητα και ευκολία, το soda bread παρέμεινε αγαπημένο των Ιρλανδών.

Και αυτό το υπέροχο καρβέλι φτιάχνεται με αλεύρι κάστανου και σίκαλης. Δύο σπουδαία αλεύρια, λόγω της διατροφικής τους αξίας, αλλά παραγνωρισμένα επειδή δίνουν μια πιο πυκνή υφή και σκούρο χρώμα.

Tο soda bread ταιριάζει με όλα τα σκανδιναβικού τύπου ορεκτικά -παντζάρι τουρσί και άνηθο, αλλά και καπνιστό ψάρι.

Iρλανδέζικο ψωμί σόδας (soda bread)

Για 2 καρβέλια

Υλικά

400γρ. αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης, συν έξτρα για πασπάλισμα
100γρ. αλεύρι κάστανου
3 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
4 κουτ. γλυκού νιφάδες βρώμης ολικής
200γρ. κάστανα προβρασμένα, τριμμένα
70γρ. ανακατεμένους ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους
200ml γάλα
200ml γιαούρτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι ένα επίπεδο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

2.Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και τη σόδα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη βρώμη, τα κάστανα, τους καρπούς και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια σε μια κανάτα, αναμειγνύουμε το γάλα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε αργά στα ξηρά υλικά. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενσωματωθούν.

3.Πασπαλίζουμε ελαφρά τα χέρια μας με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δυο στρογγυλά καρβέλια. Τα τοποθετούμε στο ταψί και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς από πάνω.

4.Ψήνουμε 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να ακούγεται κούφια όταν τη χτυπάμε. Τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν πριν τα κόψουμε. Σερβίρουμε με αλατισμένο βούτυρο και ορεκτικά της επιλογής μας.

Δείτε επίσης:

Μήπως κόβεις και εσύ λάθος το ψωμί;

Παγκόσμια Ημέρα Αρτου: Η ιστορία και η διατροφική αξία του ψωμιού

Ήξερες ότι στην Ισλανδία ψήνουν το ψωμί θαμμένο στο έδαφος;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr