Ο Άντονι Μπουρντέν ξεφεύγει όλο και πιο τακτικά από το ρόλο της τηλεπερσόνας και ανά διαστήματα αναλαμβάνει να μάς δώσει τα φώτα του για διάφορα καθημερινά θέματα αναφορικά με το χώρο της κουζίνας και της γαστρονομίας γενικότερα. Η κοφτερή ματιά του αυτή τη φορά βάζει στο… μικροσκόπιο το sushi.

Ο παρουσιαστής των πολυβραβευμένων εκπομπών No Reservations και Parts Unknown μετά από τόσα χρόνια θητεία στο χώρο της γαστρονομίας είναι -αν μη τι άλλο- δεινός γνώστης του αντικειμένου. Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τη μαγειρική παράδοση κάθε χώρας είναι πραγματικά αμείλικτος σε λάθη που την αλλοιώνουν. Εξάλλου, η επαγγελματική του σταδιοδρομία του έχει επιτρέψει να γευτεί κάτι παραπάνω από αρκετές κουζίνες του κόσμου, κάτι που συνεχίζει να κάνει με απόλυτη συνέπεια και σεβασμό. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι κάπως έτσι αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μια διαφορετική κουζίνα δοκιμάζοντάς την όμως με τόσους πολιτισμικούς κανόνες και άγνωστες γαστρονομικές παραδόσεις είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνουν λάθη.

sushi_232568110

Τέτοια λάθη γίνονται τακτικά με το sushi κυρίως λόγω του ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στο στοιχείο της ιαπωνικής γαστρονομικής παράδοσης το κάνουν χωρίς καν να έχουν πατήσει το πόδι τους στην Ιαπωνία ή σε πραγματικό εστιατόριο με sushi. Από εκεί ξεκινούν όλα και το κακό επεκτείνεται και σε αυτούς που το καταναλώνουν. Ο γενικός κανόνας του ότι όταν μαθαίνεις χωρίς δάσκαλο αναπόφευκτα υιοθετείς και κακές συνήθειες στην κουζίνα είναι σταθερά πιο επίκαιρος από ποτέ. Ο Μπουρντέν ωστόσο εδώ δίνει βάση σε λάθη που ως επισκέπτες σε ένα τέτοιου τύπου εστιατόριο δεν πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να μην εκτεθούμε αλλά και να μην προσβάλλουμε τον σεφ. Ιδού λοιπόν τι δεν πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο για sushi.

1. Μην κάνετε “πολτό” με το wasabi και τη σάλτσα σόγιας
2. Μην βυθίζετε το sushi μέσα στη σάλτσα σόγιας
3. Μην λέτε δυνατά “αυτό το σούσι είναι τόσο φρέσκο”.
4. Μην υπολογίζετε σε επιλογές sushi που περιέχουν μαγιονέζα
5. Μην θεωρείτε απόλυτα ότι σε ένα ασιατικό θα βρείτε και καλό sushi.
6. Μην παραγγείλετε California Roll!

Δείτε επίσης
5 «ένοχα» μυστικά των εστιατορίων από τον Άντονυ Μπουρντέν
Τα καυστικά σχόλια του Άντονυ Μπουρντέν για τις τάσεις στο φαγητό

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr