Ζουμερά και τρυφερά, αυτά τα κεφτεδάκια που συνοδεύονται από μία πλούσια σάλτσα gravy γίνονται αγαπημένο πιάτο για το καθημερινό τραπέζι και σίγουρα θα αρέσουν σε όλη την οικογένεια.

Τα σουηδικά κεφτεδάκια, που έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο μέσω της ΙΚΕΑ, όπου είναι το πλέον κλασικό πιάτο που σερβίρεται στα εστιατόρια των καταστημάτων της, έχουν υπάρξει στο παρελθόν και βασικός πρωταγωνιστής σε μπουφέ για cocktail party. Αρέσουν σε όλους, γιατί συνδυάζουν αρμονικά χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά με ελαφριά καρυκεύματα, ενώ σερβίρονται απαραιτήτως με σάλτσα.

Η παρασκευή τους δε είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξετε, είναι οι αναλογίες.
* Ιδανικά τα φτιάχνετε με 2 μέρη μοσχαρίσιου κιμά και 1 μέρος χοιρινού, ώστε να πάρετε γευστικά κεφτεδάκια με τη σωστή ισορροπία ελαστικότητας και τρυφερότητας.

* Δοκιμάστε να σοτάρετε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού σε βούτυρο και αφήστε το υπόλοιπο κρεμμύδι ωμό. Έτσι, θα δώσετε γλυκύτητα και βαθιά γεύση στα κεφτεδάκια, μαζί με λίγη τραγανότητα από το κρεμμύδι που δεν έχει σοταριστεί.

* Μία μικρή δόση σάλτσας σόγιας και μηλόξιδου, δίνουν μια σάλτσα γευστική και πλούσια, με τη σωστή ισορροπία.

Σουηδικά κεφτεδάκια

Υλικά για 4-6 άτομα:
80 γρ. φρέσκο άσπρο ψωμί, χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια
120 ml γάλα
75 γρ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
560 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
340 γρ. κιμά χοιρινό
2 μεγάλα αυγά
μία πρέζα μπαχάρι τριμμένο
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
3 κ.σ. αλεύρι
480 ml ζωμό κοτόπουλο
1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
½ κ.γ. μηλόξιδο
ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία
Σε ένα μεσαίο μπολ, βάζουμε το ψωμί με το γάλα. Αφήνουμε να μουλιάσει το ψωμί για περίπου 10΄ και να απορροφήσει το περισσότερο γάλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε 2 κ. σ. βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το κρεμμύδι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει, για περίπου 7΄.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους δύο κιμάδες, το ψωμί με όσο γάλα υπάρχει ακόμη στο μπολ, το σοταρισμένο και το ωμό κρεμμύδι, τα αυγά, το μπαχάρι και μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Ξεκινάμε να χτυπάμε με το φτερό, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και αυξάνοντας σταδιακά, για περίπου 1΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Βουτώντας τα χέρια μας σε νερό, για να μην κολλήσουν τα κεφτεδάκια, παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθουμε κεφτεδάκια, τα οποία ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90οC και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Κάθε παρτίδα που βγάζουμε από το τηγάνι, την μεταφέρουμε στο ταψί και την βάζουμε στο φούρνο για να διατηρηθούν τα κεφτεδάκια ζεστά.

Για το gravy: Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε, για περίπου 3΄. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 3΄ ακόμη, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Ρίχνουμε τότε μέσα την σάλτσα σόγιας και το μηλόξιδο και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τα κεφτεδάκια μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα για να καλυφθούν όλα τα κεφτεδάκια από σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο και συνοδεύοντας με βουτυράτο πουρέ πατάτας και σαλάτα. Τα σουηδικά κεφτεδάκια γαρνίρονται παραδοσιακά και με μαρμελάδα lingonberry (τη βρίσκουμε σε delicatessens).

Δείτε επίσης:
Η κουλτούρα της σκανδιναβικής κουζίνας

Ρεβίθια στον φούρνο αντί για πατατάκια. Το υγιεινό και νόστιμο σνακ!

Μαντάζι, τα αφρικάνικα ντόνατ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr