Στην Τυνησία έχουν τη χαρίσα, στη Λουιζιάνα το ταμπάσκο και στη Γεωργία την ατζίκα (adjika). Τι τη διαφοροποιεί; Αυτό που την κάνει ξεχωριστή, είναι ότι τα υπόλοιπα υλικά της έχουν σκοπό να αναδείξουν τη γεύση της πιπεριάς και όχι απλώς να δημιουργήσουν μια ακόμη καυτερή κόκκινη σάλτσα.

Η ατζίκα είναι μια καυτερή σάλτσα που ανάβει… τα αίματα, αφού δύο διαφορετικές περιοχές της Γεωργίας, η Αμπχαζία (περιοχή στον Καύκασο, έχει διακηρύξει ανεξαρτησία από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και η Σαμεγκρέλο (περιφέρεια στη δυτική Γεωργία), «μάχονται» εδώ και χρόνια για την καταγωγή της. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το όνομά της λέγεται ότι προέρχεται από τη λέξη «ajika», μια λέξη με καταγωγή από την Αμπχαζία, που σημαίνει αλάτι.

Η ατζίκα είναι μια φλόγα κλεισμένη σε βαζάκι, όπως θα έλεγαν πολλοί που την έχουν γευτεί στην αυθεντική της εκδοχή. Μπόλικο σκόρδο, μια ιδέα από κόλιανδρο και νότες από μπαχαρικά της δίνουν τη χαρακτηριστική της γεύση.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές, αλλά μια από τις πιο δημοφιλείς είναι αυτή που σας δίνουμε.

Τα υλικά της ατζίκα

1. Σκόρδο. Οι πικάντικες σκελίδες του έχουν συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γεωργιανή κουζίνα. Και η ατζίκα δεν αποτελεί εξαίρεση.

2. Αλάτι. Το αλάτι νοστιμίζει τα πάντα, ακόμα και τη ζωή. Έτσι δεν λέμε;

3. Τριγωνέλλα, η κυανή. Σπόροι που τους βρίσκουμε και με τις ονομασίες τριγωνίσκος, τήλι, ντηντιλίδα, μοσχοσίταρο. Σίγουρα τους έχετε δοκιμάσει, αφού χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του παστουρμά.

4. Παραδοσιακά χρησιμοποιούν κραμβέλαιο (canola oil), όμως, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από έ.π. ελαιόλαδο.

5. Πιπεριές. Φρέσκες, καυτερές και κόκκινες, τύπου τσίλι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διαλέξουμε.

6. Τριμμένοι σπόροι κόλιανδρου για μια νότα φρεσκάδας που θυμίζει εσπεριδοειδή.

7. Καρύδια, που της δίνουν μια πιο γήινη γεύση.

Δοκιμάστε τη σε όποιο φαγητό θέλετε να βάλετε μια κόκκινη, καυτερή σάλτσα, όπως σε μια μακαρονάδα ή πάνω από μπιφτέκια, για να προσθέσετε μια ξεχωριστή γεύση στην καθημερινότητά σας!

Δείτε επίσης:

Pkhali, μια σούπερ καρυδοσαλάτα από τη Γεωργία!

6 στάσεις για τους λάτρεις της ρωσικής κουζίνας

Η πιο καυτερή σάλτσα του κόσμου