Στο Λονδίνο τρώνε “Suvlaki” δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη. Αλλά τι σουβλάκι; Αυτό που δεν άφησε ασυγκίνητους ακόμα και τους συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian» που ζήτησαν από το γνωστό σεφ να αρθρογραφήσει με τον ίδιο να επιλέγει για βασικό θέμα του τους ντοματοκεφτέδες.

Λονδίνο, περιοχή Σόχο, οδός Bateman 21. Οι μυρωδιές, τα χρώματα και οι γεύσεις συνεπαίρνουν κάθε περαστικό. Οι στίχοι του ποιήματος “Ιθάκη” του Καβάφη, που κοσμούν την πρόσοψη του μαγαζιού, παραπέμπουν στο ότι η γεύση είναι εν τέλει… προορισμός. «Δεν πρόκειται για δικό μου εστιατόριο, αλλά για έναν χώρο, που ανοίχτηκε από Ελληνες αλλά και ξένους επενδυτές», διευκρινίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης στο «Θέμα People». «Με φώναξαν για να επιμεληθώ την κουζίνα και να βγάλουμε “προχωρημένες” γεύσεις που θα άρεσαν. Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι στο Λονδίνο συνεχώς, καθώς θεώρησα το όλο εγχείρημα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση», συμπληρώνει.

suvlaki mamalakis 2

Το εστιατόριο, του οποίου τις γεύσεις επιμελείται ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ, ονομάζεται «Suvlaki» και έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς πελάτες. Τα τραπέζια του είναι μεσημέρι – βράδυ γεμάτα, ενώ τα πακέτα “δίνουν και παίρνουν”, καθώς οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν και τα delivery. «Το Λονδίνο είναι μια διεθνής αγορά που αφορά 15 εκατομμύρια κόσμου. Ένα πολυπολιτισμικό και διεθνές κέντρο, που αφήνει πάντα περιθώριο και για κάτι καινούριο. Βρίσκεις πολλά ινδικά, κινέζικα, ιαπωνικά και φυσικά ελληνικά εστιατόρια, καθώς τον τελευταίο καιρό αρκετοί Ελληνες επιχειρηματίες τολμούν να κάνουν το επόμενο βήμα εκεί. Όπως το θρυλικό “Milos” με τα φρέσκα ψάρια, που δεν πρόλαβε ν’ ανοίξει και έχει γίνει ήδη θέμα συζήτησης στο Λονδίνο», τονίζει ο Ηλίας Μαμαλάκης.
Με τον ίδιο εμπνευστή των γεύσεων και περίπου πέντε άτομα στην κουζίνα, το Suvlaki πουλάει κλασικό ελληνικό σουβλάκι με άποψη. «Συνδυασμοί και σαλάτες πάνε τη γεύση ένα βήμα παρακάτω», τονίζει ο σεφ. «Η Σαλάτα του Κηπουρού, για παράδειγμα, περιέχει 14 λαχανικά, ενώ η σάλτσα που τη συνοδεύει αποτελείται από γιαούρτι με άνηθο και δυόσμο ή στην ανατολίτικη εκδοχή της από κουρκουμά και μέλι».

suvlaki mamalakis

Μετά από τη διεθνή τάση, που ήθελε κάποιες από τις ξένες κουζίνες να γίνονται μόδα, η ελληνική κουζίνα επιστρέφει δριμύτερη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης εξηγεί: «Ουσιαστικά δεν έχασε ποτέ την αξία της. Το σουβλάκι θα τρελαίνει πάντα τους ξένους, καθώς είναι πιστοποιημένα ένα από τα πιο γευστικά πιάτα του κόσμου. Στο Suvlaki που ανοίξαμε πρόσφατα στο Λονδίνο, ο κόσμος συνωστίζεται για να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ μας, που είναι ένα πιάτο αποτελούμενο από τρία διαφορετικά είδη σουβλακιού. Χαίρομαι όταν μας πλησιάζουν τόσο Εγγλέζοι όσο κι άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων για να μας εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους». Ακόμα και ο γνωστός κριτικός γεύσης Jay Rayner της εφημερίδας “The Guardian”, σε πρόσφατο δημοσίευμά του (30/08/2015) προτρέπει τους αναγνώστες του να επισκεφτούν το Suvlaki, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως λέει, υπονοώντας την οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα μας, αλλά και για λόγους ουσίας -κυριολεκτικά. Όπως για τις θεϊκές πίτες του, που είναι τραγανές, ξεροψημένες και με μια ελαφριά υφή ελαιόλαδου, για τα ζουμερά σουβλάκια του, το μυρωδάτο τζατζίκι και την αυθεντική φέτα στη σαλάτα.

suvlaki mamalakis 4

Ο Ηλίας Μαμαλάκης εμπνέεται συνεχώς συνταγές και στην οδό Bateman δημιουργείται το αδιαχώρητο. «Είναι μια φυσική συνέχεια των εστιατορίων «Mπουκιά και συχώριο», που άνοιξα στην Ελλάδα και πάνε καταπληκτικά, καθώς ο κόσμος δουλεύει τόσο πολύ που δεν έχει χρόνο ή και διάθεση για μαγειρέματα στο σπίτι. Σ’ εμάς θα βρουν νόστιμο φαγητό, με καλή πρώτη ύλη και σε καλές τιμές. Τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όπως τα παπουτσάκια και ο μουσακάς, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Πιάτα που σύντομα θα βρεθούν και στο Λονδίνο», αποκαλύπτει στο “Θέμα People”.

suvlaki mamalakis 5

O άνθρωπος, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο της εγχώριας γαστρονομίας, παραδέχεται ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες όταν αποφασίσουν να κάνουν κάτι, το κάνουν σωστά. «Το Suvlaki είναι ένα εστιατόριο μελετημένο και στην τελευταία λεπτομέρεια. Έχει βραβευτεί για το design του, ενώ εξίσου πρωτότυπες είναι και οι μαύρες ποδιές, που φορούν οι ψήστες, αλλά και οι χάρτινες σακούλες, που βάζουμε τα φαγητά. Όπως αυτή που γράφει με διάθεση χιούμορ «Κάφ’ τα Χαράλαμπε!».
Πρόσφατα, στις 27/9, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» φιλοξένησε άρθρο του Ηλία Μαμαλάκη για τους ελληνικούς ντοματοκεφτέδες. «Πρόκειται για ένα δημοφιλές πιάτο στους ξένους», λέει ο ίδιος. «Ποιος τουρίστας δεν έχει δοκιμάσει τους ντοματοκεφτέδες σε κάποιο νησί και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη; Oι συντάκτες της εφημερίδας με πλησίασαν για να κάνουν μια παρουσίαση στο Suvlaki. Ήθελαν να τους μιλήσω για το concept και την ελληνική κουζίνα. Λίγες μέρες μετά μού πρότειναν να γράψω κάτι για κάποια ελληνική συνταγή και σκέφτηκα αυτήν. Θα μπορούσα να γράψω για άλλες τόσες, όπως για τα κρητικά λυχναράκια ή για το παστέλι της Ρόδου. Η χώρα μας έχει υπέροχες γεύσεις», δηλώνει.

suvlaki mamalakis 6

Ο ίδιος χαίρεται που τα ελληνικά πιάτα επανήλθαν στο προσκήνιο: «Αφού τις εποχές της ευημερίας ζήσαμε την απόλυτη γαστρονομική ξενομανία γεμίζοντας το πιάτο μας από σούσι και τορτίγιες, μέχρι κεμπάμπ και nouvelle cuisine, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις γευστικές μας ρίζες. Ως μεσογειακός λαός αγαπάμε το κρέας και το ψάρι, θεωρώντας τη γεύση αναπόσπαστο κομμάτι της μνήμης. Λατρεύουμε τα σουτζουκάκια που μάς θυμίζουν τη μαγειρική της γιαγιάς μας ή τα κεφτεδάκια, που παραπέμπουν σε φασαριόζικα τραπέζια των παιδικών μας χρόνων. Χαίρομαι τελικά που επιτυχημένοι Ελληνες του Λονδίνου, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, προτιμούν το Suvlaki μας», καταλήγει.