Ο τελικός του διαγωνισμού «Moët UK Sommelier of the Year 2016» που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ακαδημία Food and Wine Service (AFWS) και το περιοδικό «The Caterer», πραγματοποιήθηκε φέτος στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Λονδίνο αναδεικνύοντας νικητή τον Έλληνα sommelier Λευτέρη Κανδύλη.

1931528_149892243093_951355_n
To ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Λονδίνο.

Στην φετινή διοργάνωση, που αναδεικνύει από το 1980 τους κορυφαίους οινοχόους του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Έλληνας sommelier επικράτησε του επικεφαλής sommelier του Mash στο Λονδίνο, Jess Kildetoft και του επί 17 χρόνια επικεφαλής sommelier του Coq d’ Argent, Olivier Merie. Η τελική τριάδα διαμορφώθηκε μετά από διαδικασίες στις οποίες αρχικά συμμετείχαν 12 sommelier που μετά από σχετική αξιολόγηση μειώθηκαν στους έξι και μετά στους τρεις.

13256095_10209626128714453_6204937518832813020_n
Ο Λευτέρης Κανδύλης κατά τη διαδικασία δοκιμής και αναγνώρισης αλκοολούχων ποτών.

Στο μεγάλο τελικό, οι τρεις υποψήφιοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν τα λάθη σε μία οινική λίστα, υποβλήθηκαν σε τυφλή γευσιγνωσία, εντόπισαν τέσσερα αλκοολούχα ποτά σερβιρισμένα σε μαύρα ποτήρια, αναγνωρίζοντας και περιγράφοντάς τα, σέρβιραν τρία τραπέζια νικητών προηγούμενων διοργανώσεων σε έναν τύπο αναπαράστασης σε εστιατόριο, και, τέλος, σέρβιραν ισόποσα μια magnum Moët & Chandon Champagne σε 16 ποτήρια. Η κριτική επιτροπή υπό την προεδρία του Gerard Basset- του μοναδικού στο είδος που συνδυάζει τους τίτλους Best Sommelier 2010 στον κόσμο, Master Of Wine, Master Sommelier και οινικού MBA- κατέληξε μετά από πολύωρες διαδικασίες στο τελικό αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τη δυναμική και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο όλων των συμμετεχόντων. Η βαρύτητα της κατάκτησης του εν λόγω τίτλου είναι μεγάλη δεδομένου του ότι η βρετανική οινική αγορά είναι εξαιρετικά προηγμένη, κάτι που αποδεικνύει και η λίστα με τους νικητές των περασμένων ετών που περιλαμβάνει ονόματα διακεκριμένων επαγγελματιών του χώρου όπως οι Gerard Basset, Ronan Sayburn, Alan Holmes, Matt Wilkin, Gearoid Devaney, Laura Rhys κ.ά.

Ως νικητής, ο Λευτέρης Κανδύλης θα επωφεληθεί από ένα mentoring πρόγραμμα και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε έναν από τους κορυφαίους αμπελώνες της Ευρώπης που παρέχονται από την εταιρία ποτών Mathew Clark και το σύστημα διατήρησης κρασιού Coravin.

13238912_10209625922629301_4506746906962413341_n
Ο Έλληνας νικητής του «Moët UK Sommelier of the Year 2016» εν μέσω των Gerard Basset (αριστερά) και του Ronan Sayburn (δεξιά).

Με θητεία σε διακεκριμένα εστιατόρια όπως το δύο αστέρων Michelin Ledbury στο Λονδίνο και το Fat Duck του Heston Blumenthal, ο οινοχόος του Member’s Club «67 Pall Mall» στο Λονδίνο, βραβεύτηκε επίσης πέρυσι στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων με τον τίτλο του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Οινοχόους που θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία το 2017. Σχολιάζοντας τη νίκη του ο Έλληνας sommelier δήλωσε: «Ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό ταξίδι. Δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν από έξι χρόνια, όταν πρωτοήρθα στην Αγγλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους και την ομάδα μου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα βρισκόμουν εδώ. Ήταν μια θαυμάσια διαδικασία μάθησης».

Η λίστα με τους 12 υποψήφιους του ημιτελικού
Serdar Balkaya, επικεφαλής sommelier: Royal Automobile Club
Ladislav Basta, επικεφαλής sommelier: Τhe Kitchin
Romain Bourger, επικεφαλής sommelier: Τhe Vineyard at Stockcross
Mathias Camilleri, επικεφαλής sommelier: Τhe Five Fields restaurant
Tamas Czinki, επικεφαλής sommelier: Northcote
Remi Fischer, επικεφαλής sommelier: Old Course hotel
Terry Kandylis, επικεφαλής sommelier: 67 Pall Mall
Jess Kildetoft, επικεφαλής sommelier: Mash London
Olivier Marie, head sommelier: Coq d’Argent
Christopher Parker, βοηθός επικεφαλής sommelier: Lime Wood
Petri Pentikainen, sommelier και βοηθός διευθυντή εστιατορίου: The Three Chimneys restaurant