Φανταστείτε να μπορούσαμε να καθίσουμε σε ένα παγκόσμιο γεύμα… Κάθε λαός να φέρνει μαζί του τα καλούδια του τόπου του και να συμβάλλει στο τραπέζι αυτό με τους γαστρονομικούς του πρεσβευτές.

Σταθείτε λίγο και σκεφτείτε τι σημαίνει στην πραγματικότητα κάθε ένα πιάτο και τι μας λέει: Η κουζίνα κάθε τόπου, κάθε χώρας διηγείται στην πραγματικότητα την ιστορία του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Μάς δείχνει από απλά πράγματα -π.χ. τις κλιματολογικές συνθήκες που επέτρεψαν να ευδοκιμεί ένα συγκεκριμένο προϊόν και όχι αντίστοιχα κάποιο άλλο- τι παράγει κάθε τόπος και πώς κάθε προϊόν έχει συνδεθεί με την κουλτούρα της καθημερινότητας του λαού, αφού κομμάτι του πολιτισμού του είναι η κουζίνα του.

Οι ταξιδιώτες του κόσμου μαθαίνουν καλύτερα μια περιοχή όταν δεν διστάζουν να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις. Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική μικροκλίμακα: Στον ελληνικό σιτοβολώνα, τη Θεσσαλία, οι πίτες έχουν πρωτεύουσα θέση και μοναδική ποικιλία, στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο κυριαρχούν τα κρέατα, στην εύφορη Μακεδονία και τη Θράκη ιδιαίτερα, οι πολλαπλές επιρροές άλλων πολιτισμών είναι εμφανείς στις τοπικές κουζίνες έως σήμερα, ενώ η αυτάρκης από άποψη αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής Κρήτη έχει δώσει στον κόσμο το πιο ισορροπημένο μοντέλο διατροφής- την Κρητική, μεσογειακή διατροφή.

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, στο παγκόσμιο τραπέζι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά χρεοκοπημένη είναι. Έχει να επιδείξει μια κουζίνα πλούσια που δείχνει έναν τόπο σταυροδρόμι της Ιστορίας, γι’ αυτό και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των foodies διεθνώς. Γιατί η ιστορία είναι αυτή που εν πολλοίς έχει διαμορφώσει τις εθνικές κουζίνες, τις κουζίνες του κόσμου.

SPAIN

Από τη Δευτέρα, 13/3/2017, το olivemagazine.gr σας ταξιδεύει στη γευστική κουλτούρα μιας χώρας, ξεκινώντας από την Ισπανία, που δικαίως σήμερα θεωρείται ηγέτιδα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Το αφιέρωμά μας στις κουζίνες του κόσμου θα είναι σταθερό και θα το βρίσκετε στην αρχική μας σελίδα πάνω από το Mediterranean Cooking κάθε Δευτέρα. Επόμενος προορισμός: Γαλλία.