Κάθε ταξίδι είναι και μια νέα γνωριμία με έναν καινούριο τόπο. Δεν νοείται ταξίδι σε ξένη χώρα –για να είμαστε ειλικρινής ακόμη και στην ίδια μας τη χώρα– χωρίς τις γεύσεις και τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής. Η κουζίνα είναι μνήμες, αρώματα, μυρωδιές, πολιτισμός.

Η μακρινή Κούβα είναι ένας τόπος που φημίζεται για τη μουσική, τον χορό, τα δροσερά κοκτέιλ, τους χαλαρούς ρυθμούς, τα πούρα κι αυτή τη χαρακτηριστική «χαρά της ζωής» που συναντάμε σε όλα τα νησιά της Καραϊβικής.

Πόσα γνωρίζουμε όμως για την κουβανέζικη κουζίνα;

Πρόκειται για μια κουζίνα απλή που αγαπάει ιδιαίτερα το ρύζι, τα μαύρα φασόλια, το κρέας, το τσίλι και τα μπαχαρικά. Στις παραδοσιακές συνταγές φτιάχνουν συχνά το δικό τους «σοφρίτο», μια σάλτσα με φρέσκες ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι και πιπέρι ή τσίλι. Άλλες γεύσεις που συναντάμε συχνά είναι οι γλυκόξινοι συνδυασμοί, ο ανανάς και κάποια από τα θαλασσινά που κυκλοφορούν άφθονα στις θάλασσες της Κούβας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της αυθεντικής κουβανέζικης κουζίνας και –γιατί όχι– να δοκιμάσουμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι. Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε κανονικά, θα ταξιδέψουμε μέσα από τις γεύσεις και τις μυρωδιές.

Cuban Medianoche Bread (κουβανέζικο ψωμάκι)
Το ψωμί Medianoche (μεσάνυχτα) είναι το πιο χαρακτηριστικό ψωμί της κουβανέζικης κουζίνας. Πρόκειται για ένα μάλλον γλυκό ψωμί που φτιάχνεται με αλεύρι, μαγιά, αυγά, ζάχαρη αλάτι και λαρδί που του δίνει μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Το ψωμί αυτό συνοδεύει τα γεύματα ή γεμίζει με κάθε λογής υλικά για ένα γρήγορο σνακ.

Cubano (κουβανέζικο σάντουιτς)
Το Cubano είναι το πιο χαρακτηριστικό street food της Κούβας και φτιάχνεται με τα χαρακτηριστικά κουβανέζικα ψωμάκια. Στην πιο συνηθισμένη του εκδοχή γεμίζει με στρώσεις από μαριναρισμένο ψητό χοιρινό, ζαμπόν, τυρί και πίκλες. Το Cubano σερβίρεται ζεστό ψημένο στη σχάρα ή κρύο.

Ropa Vieja (πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας)
Στην ερώτηση «ποιο είναι το εθνικό πιάτο της Κούβας» το Ropa Vieja μάλλον θα έπαιρνε τις περισσότερες απαντήσεις. Πρόκειται για ένα πιάτο ισπανικής καταγωγής που φτιάχνεται με καλό μοσχαρίσιο κρέας που σιγομαγειρεύεται μέσα σε ζωμό μαζί με ψιλοκομμένα λαχανικά και σερβίρεται με αρωματική σάλτσα. Κρέας και πολύχρωμα λαχανικά είναι κομμένα σε λεπτές λωρίδες σαν κουρέλια, εξού και το όνομα που στα ισπανικά σημαίνει «παλιά ρούχα».

Picadillo (πιάτο με μοσχαρίσιο κιμά)
Το Picadillo είναι ένα πιάτο πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις, αφού φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά, τηγανισμένα κρεμμύδια, σκόρδο, κανέλα κι άλλα μπαχαρικά. Στην πιο συνηθισμένη του εκδοχή περιέχει επίσης σταφίδες και πράσινες ελιές. Ο κιμάς συνοδεύεται με λευκό ρύζι και μαύρα φασόλια, τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά της κουβανέζικης κουζίνας.

Αrroz con Pollo (πιάτο με κοτόπουλο και ρύζι)
Ένα πιάτο με κοτόπουλο και ρύζι, πολύ δημοφιλές στην Κούβα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Την διαφορά εδώ κάνουν τα μπαχαρικά, όπως το κύμινο και ο κουκουμάς, ενώ το τσίλι δίνει μια πιο πιπεράτη γεύση. Πολλές φορές συμπληρώνουν με ντομάτες, αρακά και λίγα καρότα.

Moros y Christianos (μαύρα φασόλια με λευκό ρύζι)
Αυτό το απλό πιάτο φτιάχνεται με λευκό ρύζι και μαύρα φασόλια, τα χρώματα των οποίων ενέπνευσαν το όνομα της συνταγής που κυριολεκτικά σημαίνει «Μαυριτανοί και Χριστιανοί». Είναι το πιο βασικό πιάτο της κουβανέζικης κουζίνας και λειτουργεί ως συνοδευτικό σε διάφορα άλλα πιάτα με κρεατικά και κοτόπουλο.

Congri (κόκκινα φασόλια με ρύζι)
Το Congri είναι μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του Moros y Christianos και φτιάχνεται με κόκκινα φασόλια, λευκό ρύζι και διάφορα μυρωδικά. Άλλο ένα πολύ κλασικό πιάτο της κουβανέζικης κουζίνας που σερβίρεται συχνά στα εστιατόρια.

Ανανάς (γεμιστός)
Ο ανανάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της Κούβας και χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα σε πολλές γλυκόξινες συνταγές. Μια πιο εντυπωσιακή εκδοχή είναι ο ανανάς γεμιστός με διάφορα αλμυρά υλικά, όπως κιμάς, μοσχαρίσιο κρέας, ζαμπόν, χοιρινό κρέας ή θαλασσινά και λαχανικά.

Flan Cubano (κρέμα καραμελέ) 
Η κρέμα flan είναι μάλλον το πιο δημοφιλές επιδόρπιο και την βρίσκουμε σχεδόν παντού. Είναι μια πολύ βασική κρέμα με γάλα (εβαπορέ που βρίσκουμε πιο εύκολα στην Κούβα) και θυμίζει την κλασική κρέμα καραμελέ. Η flan στην Κούβα αρωματίζεται με βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι ή κανέλα.

Arroz con Leche (ρυζόγαλο)
Το ρυζόγαλο στην Κούβα είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται πολύ εύκολα με απλά υλικά όπως, το γάλα εβαπορέ, η ζάχαρη και το ρύζι που αρωματίζεται καθώς βράζει με λεμόνι, κανέλα και μια ιδέα αλάτι.

Δείτε επίσης:
Ζυμώνουμε ψωμάκια conchas, το εθνικό γλυκό του Μεξικό

Τάκος με πικάντικο κιμά και φασόλια

Η κουλτούρα της μεξικάνικης κουζίνας

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr