Η Ισπανία φημίζεται τόσο για τα αξιοθέατά της όσο και για τη γαστρονομική της κληρονομιά. Αν, λοιπόν, κάποια στιγμή στην ταξιδιωτική σας ατζέντα συμπεριλάβετε την Ισπανία σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε ένα καλό δείγμα της τοπικής κουζίνας. Ιδού μερικές από τις χαρακτηριστικότερες επιλογές που θα συναντήσετε σε ισπανικά εστιατόρια.

Η γευστική παλέτα των Ισπανών είναι πλούσια και συνεχώς διευρύνεται αφού δε διστάζουν να συνδυάσουν υλικά που σε πρώτη φάση μοιάζουν αντιφατικά, όπως το κρέας με τα φρούτα ή τα θαλασσινά με το κρέας. Κλασικές τους γαρνιτούρες είναι το κουκουνάρι και οι σταφίδες, ενώ η σοκολάτα κάνει την εμφάνισή της σε γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα. Οι ίδιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν αρκετά από τα πιάτα τους ως «μπαρόκ και γευστικά» (barroc i saboròs).

Paella
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά ισπανικά πιάτα και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα είναι και το πρώτο που θα αναζητήσετε. Το συγκεκριμένο πιάτο «κυκλοφορεί» σε αμέτρητες τοπικές παραλλαγές. Η πιο συνηθισμένη είναι η paella marisco, δηλαδή παέγια θαλασσιών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε και την paella mixta, που συνδυάζει κρέας και θαλασσινά. Για τους χορτοφάγους υπάρχει και η paella vegetal ή vegetarianna. Κάπου εδώ θα σημειώσουμε ότι καμία από τις παραπάνω εκδοχές δεν μοιάζει με την αυθεντική που έτρωγαν οι εργάτες και οι αγρότες η οποία δεν περιείχε θαλασσινά, αλλά κοτόπουλο, πάπια, σαλιγκάρια ή λαγό.

patatas-bravas-spain

Patatas bravas
Ή patatas ala brava ή papas bravas. Με όποιο όνομα και να τις συναντήσετε, πρόκειται για πιάτο που τυπικά θα δοκιμάσετε σε tapas bar και είναι πατάτες κομμένες ασύμμετρα, που βράζονται πρώτα ελαφρά για να γίνουν τρυφερές και στη συνέχεια τηγανίζονται και σερβίρονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας ή αγιολί (σάλτσα σκόρδου με ελαιόλαδο). Στη Βαλένθια και την Καταλονία ωστόσο τις περιχύνουν με μια σάλτσα από κόκκινη πιπεριά, πάπρικα, τσίλι και ξίδι.

crurros

Churros
Οι περίφημοι ισπανικοί λουκουμάδες, που όμως τους βρίσκουμε και στους δρόμους της Πορτογαλίας και στην Λατινική Αμερική, ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό σχήμα τους και την απίστευτα λαχταριστή γεύση τους. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος ανακάλυψε τα churros. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η ιδέα ξεκίνησε από Ισπανούς βοσκούς λόγω του ότι επειδή βρίσκονταν πολύ μακριά από τα χωριά και δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψωμί, τηγάνιζαν ζύμη για να συνοδεύσουν το φαγητό τους. Αυτή η ζύμη ενίοτε πασπαλιζόταν με ζάχαρη και μετατρεπόταν σε γλυκό. Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι οι Πορτογάλοι εξερευνητές ανακάλυψαν στην Κίνα ένα γλυκό το You Tiao και το έφεραν πίσω στη χώρα τους κάνοντάς το γνωστό σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες με την ονομασία «churro». Τρώγονται με το χέρι και ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητή ζύμη σου, σε μακρόστενο σχήμα που συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη και συνοδεύεται από ένα μπολάκι λιωμένη σοκολάτα.

gaspazzo-soain

Gazpacho
Είναι η καλοκαιρινή σούπα των Ισπανών, αφού είναι δροσερή και αναζωογονητική, παρασκευάζεται από ωμά λαχανικά και σερβίρεται κρύα. Είναι πιάτο που αγαπούν πολύ στις νότιες περιοχές της Ισπανίας ενώ η βάση της είναι λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, σκόρδο, πράσινη πιπεριά και ελαιόλαδο. Οι θεωρίες για την ιστορία του πιάτου ποικίλουν με τις επικρατέστερες να το θέλουν να έρχεται σε ισπανικό και πορτογαλικό έδαφος από τους Ρωμαίους σαν μια σούπα με βασικά συστατικά νερό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξίδι και ψωμί. Στην Ισπανία έγινε αμέσως κομμάτι της ανδαλουσιανής κουζίνας, κυρίως σε περιοχές όπως η Σεβίλη και η Κόρδοβα ενώ το 19ο αιώνα το πιάτο διαδόθηκε σε όλη τη χώρα μετά από την προσθήκη ντομάτας στην συνταγή. Στην μοντέρνα της εκδοχή σερβίρεται σε διάφορα χρώματα αφού ως βάση χρησιμοποιούνται αβοκάντο, αγγούρι, μαϊντανός, σταφύλια, καρπούζι κ.ά.

tortilla-spain

Tortilla
Η ισπανική βερσιόν της ομελέτας είναι παρόμοια με την ιταλική φριτάτα. Χαρακτηριστικές στην ισπανική ομελέτα είναι οι πατάτες που περιέχει ενώ χρησιμοποιoύνται επίσης κρεμμύδια, ντομάτες και γλυκιές πιπεριές. Συναντάται στα μενού διαφόρων tapas bar, δηλαδή των ισπανικών μεζεδοπωλείων. Συχνά περιέχει γαρίδες, καλαμάρια και μανιτάρια ενώ κάποιες φορές πασπαλίζεται με τυρί.

pulpo-spain

Pulpo a la Gallega
Το γαλικιανό χταπόδι, είναι το πιο φημισμένο πιάτο της Γαλικίας. Το χταπόδι γίνεται βραστό και σερβίρεται κομμένο σε χοντρές ροδέλες αρτυμένο με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο. Ίσως το συναντήσετε και με την ονομασία pulpo a la Feria ή pulpo a Feira. Παλαιότερα, οι λεγόμενοι «pulpeiras», δηλαδή οι ειδικοί στο χταπόδι, μαγείρευαν το χταπόδι σε χάλκινα καζάνια και το σέρβιραν σε ξύλινα πιάτα. Λέγεται ότι το συγκεκριμένο σκεύος δίνει ασύγκριτη γεύση που είναι αδύνατο να αποκτηθεί με μαγείρεμα σε οποιοδήποτε άλλο σκεύος.

pig-spain

Cochinillo asado
Πρόκειται για ολόκληρο ψητό γουρουνάκι που στις περισσότερες περιοχές ανά την Ισπανία ετοιμάζουν σε φεστιβάλ ή ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Τα εστιατόρια της Σεγκόβια και της Σαλαμάνκα φημίζονται για το cochinillo asado τους. Αφού αφαιρέσουν τα εντόσθια, το γουρουνάκι καρυκεύεται και στη συνέχεια το περνούν στη σούβλα και το ψήνουν σε φωτιά στα κάρβουνα. Μοιάζει ουσιαστικά με τη δική μας γουρουνοπούλα.

jamon-spain

Jamon Iberico και chorizo
Πρόκειται για αλλαντικό με μέσο όρο ωρίμασης δύο χρόνια με γεύση και ποιότητα που ποικίλουν ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και τη διατροφή των χοίρων. Τα pata negra, δηλαδή «μαύρη οπλή»- και Jamon Iberico de bellota, που παράγεται από γουρούνια που εκτρέφονται με βελανίδια είναι τα καλύτερα. Στην Ισπανία η κοπή του χαμόν ιμπέρικο (ιβηρική ράτσα χοιρινού) έχει αναχθεί σε τέχνη με πιο φωτεινό παράδειγμα αυτό του επιδέξιου «contador de jamón» Florencio Sanchidrián, που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά, προσφέροντας μάλιστα τις υπηρεσίες του σε επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα με αρκετά υψηλό αντίτιμο.

chorizo-spain

Το chorizo είναι πικάντικο λουκάνικο που κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται κρύο, πάνω σε μια φέτα ψωμί ή κόβεται σε φέτες και μαγειρεύεται σε κρασί (al vino) ή σε μηλίτη (a la sidra).

tyri-spain

Queso Manchego
Το Manchego είναι ένα σκληρό, ελαφρώς αλατισμένο τυρί από γάλα προβατίνας της ράτσας Manchega και παράγεται στην περιοχή Λα Μάντσα. Ο μέσος όρος ωρίμασής του κυμαίνεται από 60 μέρες ως δύο χρόνια. Είναι τυρί ΠΟΠ και η εκλεπτυσμένη γεύση του ταιριάζει πολύ με αυτή του jamon, γι’ αυτό δοκιμάστε το ιδανικά με ένα ποτήρι καλό ισπανικό κρασί.

gambas-garides-spain

Gambas ajillo
Μεγάλες γαρίδες που μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο με σκόρδο και πικάντικες κόκκινες πιπεριές. Θα τις συναντήσετε σε όλα σχεδόν τα tapas bar σε κάθε γωνιά της Ισπανίας.

psaria-spain

Pescado frito
Δεν είναι κάτι άλλο από απλό τηγανητό ψαράκι… Θα το βρείτε σε αφθονία στην Ανδαλουσία, κυρίως στο Κάδιθ, όπου σερβίρουν διαφόρων ειδών τηγανητά ψάρια. Είναι από οικονομικότερα πιάτα που θα δοκιμάσετε.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr