Από τις χιονισμένες Άλπεις μέχρι τις λίμνες και την καταπράσινη εξοχή της, η Λομβαρδία προσφέρει πληθώρα νόστιμων προϊόντων, που θα κάνουν την επίσκεψή μας εκεί ακόμα καλύτερη. Επιλέγουμε 8 από αυτά, για να τα διαλέξετε κι εσείς όταν την επισκεφθείτε για τις ομορφιές της, αλλά και για την κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα της.

1. Bresaola (μπρεζάολα)
Αυτό το σαλάμι από βοδινό κρέας έχει καταγωγή από την κοιλάδα Βαλτελίνε της Ιταλίας. Αλατίζεται και παστώνεται για έναν με δύο μήνες πρώτου είναι έτοιμο να καταναλωθεί. Είναι ντελικάτο και σχετικά άπαχο, γι’ αυτό και ταιριάζει τέλεια με φρέσκα φρούτα και φρέσκα λαχανικά με ελαιόλαδο.

2. Grana Padano (Γκράνα Παντάνο)
Σήμερα, το συγκεκριμένο τυρί, παράγεται και σε άλλες περιοχές της Ιταλιας, όμως είναι ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της Λομβαρδίας. Η πρώτη του εμφάνιση εντοπίζεται την εποχή των Κιστερκιανών μοναχών του Αβαείου του Κιαραβάλλε, μιας περιοχής που απέχει περίπου 10 χλμ.. από το κέντρο του Μιλάνου. Εκατό χρόνια πριν, οι μοναχοί ξεκίνησαν να παρασκευάζουν σκληρό τυρί για να μην χαλάει το γάλα που τους περίσσευε. Όταν αυτό το τυρί είναι δεκαεξάμηνης ωρίμασης έχει μια έντονη γαλατένια γεύση, ενώ όταν ωριμάζει από 17 μέχρι και 20 μήνες, αποκτά πιο ενδιαφέρουσα γεύση με τόνους που θυμίζουν τα στάχυα και τα αποξηραμένα φρούτα. Από τους 20 μήνες ωρίμασης και πάνω, το τυρί ονομάζεται Riserva (ρισέρβα) και η γεύση του είναι ακόμη πιο βαθιά και ντελικάτη.

3. Σαλάμι χήνας από τη Μορτάρα
Έχει τις ρίζες του στις εβραϊκές κοινότητες που εγκαταστάθηκαν στο νότιο τμήμα της Λομβαρδίας. Το δημιούργησαν ως μια εναλλακτική επιλογή που δεν περιέχει χοιρινό, αλλά σήμερα η παραδοσιακή του συνταγή έχει εμπλουτιστεί. Το βρίσκουμε με άπαχο κρέας χήνας και λίπος χοιρινού, αλάτι, πιπέρι και βότανα. Το μείγμα αυτό τυλίγεται σε δέρμα χήνας και γίνεται σαλάμι. Μετά από λίγες μέρες που το αφήνουν να ξεκουραστεί και να απελευθερώσουν τα υλικά όλες τους τις γεύσεις, το αλλαντικό μαγειρεύεται, το αφήνουν να κρυώσει και είναι έτοιμο για κατανάλωση. Έχει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση και μαλακή υφή. Στη Λομβαρδία, ακόμη και σήμερα, μπορεί κάποιος αν θέλει να δοκιμάσει να βρει την παραδοσιακή εβραϊκή εκδοχή του που περιέχει μόνο κρέας χήνας.

5. Taleggio (Ταλέτζιο)
Αυτό το τυρί πήρε και το όνομά του από την περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκε, την κοιλάδα Ταλέτζιο. Είναι αρκετά λιπαρό, μικρής ή μέτριας ωρίμασης, με απαλή μαλακή υφή και δεν έχει «φλούδα». Φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, και έχει έντονη -ελαφρώς γλυκιά- γεύση, που ισορροπείται από νότες οξύτητας. Συνοδεύει πολύ ταιριαστά τα φρέσκα φρούτα, ενώ λιώνει λαχταριστά μέσα σε πολέντα και ριζότο.

6. Bitto (Μπίτο)
Αγελαδινό τυρί από τα βοσκοτόπια και τους στάβλους της Αλπικής ζώνης της Λομβαρδίας. Αυτό το μαγειρεμένο, ημίσκληρο τυρί, παράγεται σε κυλινδρικό σχήμα και ζυγίζει 8-12 κιλά. Η γεύση του είναι ελαφριά με νότες από βότανα και αρωματικά του βουνού.

7. Salami di Varzi (Σαλάμι ντι Βάρτσι)
Άλλο ένα προϊόν που η δημιουργία του συνδέεται με τους μοναχούς, μόνο που σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στο Τάγμα του Αγίου Βενέδικτου. Στις αρχές του Μεσαίωνα πρωτοέφτιαξαν ένα απόλυτα ισορροπημένο μείγμα από άπαχο κρέας χοίρου και λίπος χοίρου, αλάτι και μπαχαρικά. Σήμερα, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αλλαντικά της Ιταλίας. Προέρχεται από την κοιλάδα Στάφορα, 65 χλμ. νότια του Μιλάνου. Για την παρασκευή του απαιτεί μακρά παλαίωση, που έχει ως αποτέλεσμα μια γλυκιά και ντελικάτη γεύση με ελαφρώς πικρή επίγευση.

8. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη λίμνη Γκάρντα
Αυτό το ελαιόλαδο είναι το πιο περιζήτητο της χώρας, λόγω της φίνας του γεύσης και των αρωμάτων του που θυμίζουν φρεσκοκομμένο γρασίδι και αγκινάρες. Παράγεται κυρίως από ελιές των ποικιλιών Κασαλίβα, Φραντόιο και Λεκίνο. Όλες με γεύση και ποιότητα που αντικατοπτρίζουν το μικροκλίμα της λίμνης Γκάρντα.

Δείτε επίσης:

Στρατσιατέλα: Το τζελάτο, το τυρί, η σούπα

8 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στην Πούλια της Ιταλίας

Πιαντίνα: Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί