Όποιοι νομίζουν ότι την Ημέρα των Ευχαριστιών, την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου, οι πανταχόθεν Αμερικανοί την εορτάζουν μόνο με γαλοπούλα σε σάλτσα κράνμπερι πλανώνται πλάνη οικτρά. Διότι η μέρα της σοδειάς είναι μεγάλη, η αμερικανική ήπειρος ακόμα μεγαλύτερη και κάθε τόπος έχει τη δική του βερσιόν για την επίσημη έναρξη της Ηoliday Season.

Για τους Αμερικανούς τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο για την επίσημη έναρξη της Holiday Season, που ξεκινά με την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), συνδυάζεται με την Black Friday και ολοκληρώνεται τη χριστουγεννιάτικη περίοδο αποφέροντας στα ταμεία 100 δις δολάρια -ακόμα και σε περιόδους ύφεσης. Διότι όλα είναι μπίζνες και η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η μεγαλύτερη της χρονιάς με τις προετοιμασίες να ξεκινούν από αρχές καλοκαιριού.

Και Ημέρα των Ευχαριστιών χωρίς φαγητό δεν γίνεται. Μόνο που η πραγματική αμερικάνικη κουζίνα των Ευχαριστιών δεν έχει καμία σχέση με τα φολκλόρ κλισέ των χολιγουντιανών ταινιών γαλοπούλα-σάλτσα κράνμπερι. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια κουζίνα πολυπολιτισμική, κυρίως, αυτόχθονη από τους λαούς που καθόρισαν την ταυτότητα της Αμερικής. Από τους Ινδιάνους μέχρι τους σκλάβους στις φυτείες του Νότου και από τους Ισπανούς κονκισταδόρες μέχρι τους Βρετανούς και Γάλλους αποίκους. Μια κουζίνα γήινη και γηγενής, αποτέλεσμα ένα σπάνιου μιξάζ που ήταν πάντα η δύναμη των Αμερικανών. Γι’ αυτό και κάθε πολιτεία έχει τα δικά της πιάτα των Ευχαριστιών που αποτελούν μέρος της ταυτότητάς της.

Ρολά ψωμιού (bread rolls), Αλαμπάμα: γλυκά ψωμάκια που τοποθετούνται τρία μαζί στη βάση των cupcakes έτσι ώστε όταν φουσκώνουν, να σχηματίζουν μαργαρίτα. Τυπική συνταγή του νότου, έγιναν διάσημα από το καφέ Lambert’s που κάνουν στάση όλοι οι ταξιδιώτες με τα πούλμαν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Μάλιστα, η κίνηση είναι τόσο μεγάλη που οι σερβιτόροι πετούν κυριολεκτικά τα ψωμάκια στους ταξιδιώτες από όπου η ονομασία throwing rolls!

Kugel, Nέα Υόρκη: συνταγή των Εβραίων Aσκενάζι. Μια χειμωνιάτικη πουτίγκα με χυλοπίτες ή άλλο είδος ζυμαρικών όπως φιδέ, αυγά, apple sauce, σάλτσα μήλου, και σταφίδες. Οι χυλοπίτες χυλώνουν με τη καραμελωμένη σάλτσα σχηματίζοντας ένα αφράτο παντεσπάνι.

Pasteles, Φλόριντα: πορτορικάνικη συνταγή που ήρθε στη Φλόριντα μαζί με τους πρώτους μετανάστες. Μια πάστα από μπανάνες που απλώνεται σαν τορτίγια, με γέμιση καυτερό χοιρινό. Στη συνέχεια, τυλίγεται σε φύλλα μπανάνας και βράζει για περίπου μια ώρα. Έξτρα πικάντικη γεύση και εξωτικό flair.

Γλασαρισμένο χοιρινό, Koλοράντο: η εναλλακτική της γαλοπούλας. Γλασαρισμένο μπούτι χοιρινού με διάφορα σιρόπια που του δίνουν ροδοψημένη κρούστα.

Γαλοπούλα α λα βασιλικά (turkey à la king), Φιλαδέλφεια: αν και ερίζει για την καταγωγή και το Λονδίνο, η βασιλική γαλοπούλα είναι κατοχυρωμένη σπεσιαλιτέ της Φιλαδέλφεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κοτοσαλάτα με βραστή γαλοπούλα με διάφορα λαχανικά -κυρίως αρακά, καρότα, πατάτες- που αναμιγνύεται με κρέμα γάλακτος και σέρι, και σερβίρεται πάνω από χυλοπίτες ή σε βολ-ο-βαν.

Turducken, Ντελαγουέρ: γαλοπούλα εις τριπλούν. Ανοίγουν την γαλοπούλα, την ξεκοκαλίζουν χωρίς να σκίσουν την πέτσα, τοποθετούν γέμιση, από πάνω απλώνουν ένα κοτόπουλο επίσης ξεκοκαλισμένο, γέμιση, και τρίτη στρώση στήθος χήνας. Με μια βελόνα ράβουν τη γαλοπούλα και την ψήνουν στο φούρνο. Όταν κόβεται έχει διαδοχικές στρώσεις κρέατος και γέμισης σε μια σπέσιαλ λιχουδιά.

Ψωμί της μαϊμούς (monkey bread), Nεμπράσκα: ουγγαρέζικη συνταγή γνωστή σαν arany galuska (χρυσές τηγανίτες) που ήρθε στην Αμερική με τους πρώτους Ουγγροεβραίους μετανάστες. Κομμάτια ζύμης που τοποθετούνται σε φόρμα, αλείφονται με βούτυρο και κανέλα και ψήνονται μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Πήρε το όνομα της μαϊμούς γιατί «τραβάς» κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια όπως ακριβώς η μαϊμού. Σερβίρεται τα πρωινά των Ευχαριστιών με παγωτό βανίλια ή custard cream, ελαφριά κρέμα. Έγινε διάσημο όταν το έβαλε η Νάνσι Ρήγκαν στον Λευκό Οίκο.

Derby pie, Kεντάκι: η εθνική πίτα-κέικ που κυριαρχούσε πάντα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Βάση για τάρτα και γέμιση κέικ με καρύδια και κομμάτια σοκολάτας. Η σοκολάτα λιώνει όσο ψήνεται και η απόλαυση γίνεται τριπλή.

Iνδιάνικη πουτίγκα (Indian pudding), Nιού Χαμσάιρ: πουτίγκα που δεν ακριβώς ινδιάνικη αλλά βρετανική. Ήρθε στη Νέα Αγγλία, τις βορειοανατολικές ακτές, από τους Βρετανούς αποίκους που επειδή δεν έβρισκαν άλλο αλεύρι, χρησιμοποιούσαν «ινδιάνικο αλεύρι», δηλαδή καλαμποκίσιο, από όπου το όνομα. Το γάλα, η μελάσα, η κανέλα και το τζίντζερ δίνουν την καραμελωμένη γεύση που ισορροπεί με παγωτό βανίλια. Πολλές φορές βάζουν μέσα ξηρούς καρπούς και κράνμπερι.

Ξεροψημένα πεκάν, Μισισιπή: τα all time classic Thanksgiving πεκάν ψημένα στο φούρνο σε διάφορους συνδυασμούς: ζάχαρη-κανέλα, αλάτι-Worcestershire-σκόνη σκόρδο/κρεμμύδι, ζάχαρη-αλάτι-κύμινο-καγιέν ή την απόλυτη εκδοχή των Ευχαριστιών, ζάχαρη-κανέλα-σκόνη κίτρινης κολοκύθας-αλάτι.

Δείτε επίσης:

7 απίστευτα πράγματα που δεν ξέρατε για το φαγητό στο Thanksgiving

Γιορτάζεις Thanksgiving; Δες πότε να μαγειρέψεις κάθε πιάτο

Γαλοπούλα μαριναρισμένη σε άρμη με σάλτσα από κονιάκ και θυμάρι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr