Το βραζιλιάνικο street food είναι η νέα μόδα στις καντίνες του Λος Αντζελες και το LAMag κατέταξε τα πέντε πιο δημοφιλή βραζιλιάνικα «βρώμικα» που λατρεύουν στις ΗΠΑ.

Pastéis: στην Πορτογαλία είναι τα γλυκά ψωμάκια σαν μπριός, γεμιστά με κρέμα. Στην Βραζιλία τα πορτογαλέζικα pastéis που έφτασαν με τους κονκισταδόρες, είναι κροκέτες γεμιστές με κιμά, παστό μπακαλιάρο ή τυρί. Σερβίρονται σε όλα τα μπαράκια και τις καντίνες του δρόμου.

Acarajé: σήμα κατατεθέν της Μπάια, με αφρικάνικη καταγωγή. Τηγανητά πιροσκί από αλεσμένα φασόλια. Όταν είναι ζεστά κόβονται στη μέση και γεμίζονται με καυτερές σάλτσες, τσίλι, κοτόπουλο ή γαρίδες.

Coxinha: κατά λέξη σημαίνει μπούτι κοτόπουλου αλλά μοιάζoυν μόνο στο σχήμα. Κάτι αντίστοιχο με το acarajé αλλά πρόκειται για κροκέτες με βάση ένα εύκολο ζυμάρι που γεμίζεται με κοτόπουλο.

Vatapa: μπαίνει και σαν γέμιση στο acarajé αλλά είναι και τέλειο dip. Παχιά σάλτσα (σαν ταραμοσαλάτα) από γαρίδες, γάλα καρύδας, ξηρούς καρπούς, φοινικέλαιο και ψωμί, που αλέθονται στο μπλέντερ.

Moqueca de peixe: είδος ψαρόσουπας, γίνεται πολύ εύκολα σοτάροντας ελαφρά κρεμμύδια, τζίντζερ, τσίλι, σκόρδο, ψιλοκομμένες ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, λίγο ζωμό (μερικοί προσθέτουν και γάλα καρύδας) και στο τέλος, το ψάρι (κατά προτίμηση τόνος) και γαρίδες. Σερβίρεται με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και μερικές σταγόνες lime.

Απαραίτητη προϋπόθεση μια καλή cachaça, το βραζιλιάνικο ρούμι και η βάση για την caipirinha, το δημοφιλές κοκτέιλ του Σάο Πάλο με cachaça, ζάχαρη και lime. Στους δρόμους πίνουν και πολύ Skol, που θεωρείται η βραζιλιάνικη μπύρα αν και η συνταγή δεν είναι βραζιλιάνικη.

Eύκολες coxinha
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 360 ml νερό, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας βούτυρο και 360 γρ. αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια για να μην πιάσει. Θα βγει ένα μαλακό λευκό ζυμάρι, το αφήνουμε να κρυώσει, το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα. Εντωμεταξύ, βράζουμε 750 γρ. κοτόπουλο με 1 καρότο και 2 κρεμμύδια. Το σουρώνουμε (κρατάμε το ζωμό), το αφήνουμε να κρυώσει και ξεψαχνίζουμε. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίχνουμε λίγη πάστα ντομάτα, τσίλι, πιπέρι και το κοτόπουλο. Αφήνουμε να ροδίσει ελαφρά (αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζωμό) και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Όταν κρυώσουν τα υλικά παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι, το ανοίγουμε στα χέρια μας, βάζουμε στο κέντρο ένα κουτ. γλυκού γέμιση, λίγο τριμμένο τυρί (ή cream cheese) και το πλάθουμε σε ένα μπαλάκι σε σχήμα αχλαδιού. Περνάμε από γαλέτα, αυγό και γαλέτα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Δείτε επίσης:

Βραζιλιάνικες μπουκιές με τυρί

Cocadas-βραζιλιάνικες μπάρες με καρύδα και ζαχαρούχο γάλα 

Στο Ρίο (της Βραζιλίας) για απίθανες churrascarias