Είναι το χωριό μου, όπως συνηθίζω να λέω. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες και να της πλέκω το εγκώμιο. Είναι μια πόλη του την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή. Το κοκκινωπό χρώμα του ουρανού τα απογεύματα, τα μεγάλα της πάρκα, τα επιβλητικά κτίρια της Gran Via, η γεμάτη ζωντάνια δρόμοι της όλη την εβδομάδα, τα μουσεία της, ο αέρας της πρωτεύουσας. Σε προκαλεί να την ανακαλύψεις, να τη γευτείς, να την περπατήσεις, να γοητευτείς και να ξαναγυρίσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι βρίσκεται μέσα στη λίστα με τις 10 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζεις. Φυσικά έχει και την τουριστική της πλευρά, όμως, δεν θα πούμε τίποτα γι’ αυτή. Παρακάτω θα βρεις κάποια ενδεικτικά μέρη για να την γνωρίσεις έτσι όπως πρέπει. Σαν Μαδριλένιος.

ispania1

Για φαγητό

ispania

La Unión
Ίσως από τις πιο φθηνές ταβέρνες που μπορείς να βρεις στη Μαδρίτη. Λιτή, με απλοϊκά τραπέζια που φιλοξενούν κυρίως ντόπιους καλοντυμένους ή μη που έρχονται για το νόστιμο, σπιτικό φαγητό που σερβίρει. Διαθέτει μενού αλλά το πιο διάσημο είναι το menú del día (το μενού της ημέρας) απο το οποίο επιλέγεις ένα από τα έξι πρώτα, ένα από τα έξι κυριώς πιάτα, γλυκό ή καφέ και αναψυκτικό ή μπύρα στην τιμή των 11 ευρώ! Γεμίζει όλα τα μεσημέρια και ίσως την ώρα αιχμής να χρειαστεί να περιμένεις λιγάκι, αλλά αξίζει τον κόπο.
Calle Pelayo 26, Chueca, τηλ. +34915322061

carmencita

Taberna La Carmencita
Πλακάκια στους τοίχους, ξύλινο πάτωμα, ασύμμετρα φωτιστικά, ατμοσφαιρικό υπόγειο και μια όμορφη μικρή μπάρα παλιού τύπου στην είσοδο. Αυτή είναι η ταβέρνα Carmencita που θα σε εντυπωσιάσει με το σπιτικό της βερμούτ, τις χρυσαφένιες τραγανές κροκέτες αλλά και τα arroz της (ρύζι σε ζωμό θαλασσινών ή κοτόπουλου) που θα θέλεις και δεύτερη μερίδα. Είτε καθίσεις στη σάλα που βλέπει στο δρόμο είτε στο υπόγειο κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο και επιστρέφεις στη δεκαετία του ’60. Καλό θα είναι να κάνεις κράτηση πριν πας και να μην το παρακάνεις με τα βερμούτ όση ώρα θα περιμένεις το arroz σου.
Calle Libertad 16, Chueca, τηλ. +34915310911

alzabar

Arzábal
Πίσω από το μεγαλύτερο πάρκο της Μαδρίτης βρίσκεται αυτή η ταβέρνα που όμως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κάποιο πρωτοκλασάτο εστιατόριο. Στην κουζίνα κάνουν παιχνίδι δύο πολύ ορεξάτοι chef ο Álvaro και ο Iván, που θέλησαν να κρατήσουν τη φιλοσοφία της παραδοσιακής ταβέρνας με πολλά ψητά κρέατα αλλά και ψάρι μαζί με καλό κρασί, σε ένα πιο εκσυγχρονισμένο περιβάλλον. Έτσι, εδώ όλα ψήνονται a la parrilla, έχουν εξαιρετική νοστιμιά και συνδυάζονται με ετικέτες από όλη την Ιβηρική. Φυσικά μη διανοηθείς να φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τις κροκέτες τους. Από τις καλύτερες της πόλης.
Calle Menéndez Pelayo 13, Barrio de Retiro, τηλ. +34915572691

Για πρωινό ή brunch

cafelito

Cafelito
Στην εναλλακτική γειτονιά του Lavapiés υπάρχει ένα μέρος που με το που κάτσεις σου σερβίρουν αμέσως νερό με κάρδαμο. Ένας από τους ιδιοκτήτες, o Carlos, βλέπεις, έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ελλάδα, είδε αυτή τη συνήθεια και την υιοθέτησε και στο μαγαζί του. Μικρό, ρετρό, μια παλιά ταμιακή μηχανή που λειτουργεί, χαμηλά τραπέζια, αταίριαστες καρέκλες και καναπέδες σου δημιουργεί αμέσως ένα ευχάριστο και άνετο κλίμα. Φημίζεται για το brunch τα Σαββατοκύριακα αλλά και το πρωινό του τις καθημερινές. Tostadas από πολύσπορο ψωμί με ντομάτα και ελαιόλαδο, πληθωρικές ομελέτες αλλά και γλυκά που συνοδεύονται από ποιοτικό καφέ. Δοκίμασε το μεξικάνικο ρόφημα καφέ με κανέλα και γάλα.
Calle del Sombrerete 20, Lavapiés, τηλ. +34910843096

elhuertodelucas

El Huertos de Lucas
Ανοίγεις την πόρτα και βρίσκεσαι ξαφνικά σε μια οικολογική αγορά με έναν κήπο να κρέμεται πάνω από κεφάλι σου. Τραπέζια στο κέντρο της κλειστής αυλής και γύρω γύρω μικρά μαγαζιά (από οπωροπωλείο μέχρι φούρνο και κρεοπωλείο!) με μόνο οικολογικά προϊόντα. Εδώ έρχεσαι για κάτι πιο εναλλακτικό και υγιεινό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Φρέσκοι χυμοί με βότανα και λαχανικά, πληθωρικές σαλάτες, νόστιμα σάντουιτς, αλμυρά και γλυκά πιάτα χωρίς γλουτένη (κορυφαία η σοκολατόπιτα). Και όταν τελειώσεις το γεύμα σου, κάνεις και τα ψώνια σου.
Calle San Lucas 13, Chueca, τηλ. +34915135466

pumpum

Pum pum
Η ουρά που σχηματίζεται, ειδικά της Κυριακές, έξω από το Pum Pum θα σε κάνει να απορρήσεις. Όταν όμως καθίσεις στα μικρά και κάπως άβολα τραπέζια του και ξεκινήσει η εμπειρία του brunch, τότε θα καταλάβεις γιατί περιμένουν τόσο υπομονετικά. Ατμοσφαιρικό, στο χρώμα του τούβλου με την κουζίνα να βλέπει στο patio (εσωτερική αυλή) του κτιρίου, σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία brunch menu: το κανονικό, το πιο special και το vegan. Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει είναι η ποικιλία από ψωμιά που διαθέτουν, τα μεγάλα σάντουιτς, οι πληθωρικά γεμισμένες φοκάτσιες, αλλά και η βιτρίνα με τα κέικ. Ανοίγει από τις 10 το πρωί και δεν κάνουν κρατήσεις.
Calle del Tribulete 6, Lavapiés, τηλ. +34911999854

Για καφέ

tomacafe

Toma Café
Σε ένα από τα πολλά πλακόστρωτα στενά της Malasaña θα βρεις αυτό το λιλιπούτειο καφέ. Ίσως λίγο ασφυκτικό με χαμηλά τραπέζια και μια μπάρα στα αριστερά για να καθίσεις, φυτά να κρέμονται από το ταβάνι μαζί με ένα ποδήλατο και ένα μακρόστενο χολ στο βάθος. Πάντα θα το βρεις γεμάτο, όχι μόνο από Μαδριλένιους αλλά και από τουρίστες. Βλέπεις εδώ θα δοκιμάσεις μια από τις καλύτερες κούπες καφέ και αυτό έχει γίνει γνωστό εντός και εκτός συνόρων. Ο Santi από την Αργεντινή, ιδιοκτήτης αλλά και roster, διαλέγει καφέδες από Αιθιοπία, Κόνγκο, Σουμάτρα, τους καβουρδίζει και η ομάδα του τους σερβίρει όπως πρέπει. Για να συνοδέψεις τον καφέ σου υπάρχουν πολλά κέικ -νοστιμότατο αυτό με το καρότο, αλλά και εκείνο με τα φρούτα του δάσους-, καθώς και tostadas –δοκίμασε οπωσδήποτε αυτή με το dulce de leche, το βούτυρο και το χοντρό αλάτι.
Calle de la Palma 49, Malasaña, τηλ. 34 917 02 56 20

hansocafe

HanSo café
Σε ένα δρόμο που το όνομα του είναι «ψάρι» δύο νεαροί κινεζικής καταγωγής έστησαν αυτό το καφέ για να μπορούν να “παίζουν” με το αγαπημένο τους ρόφημα. Εντελώς βιομηχανικό σκηνικό στα όρια του πολύ απλού με ένα μεγάλο τραπέζι στο βάθος και ελάχιστα πιο μικρά μπροστά. Μπορείς να απολαύσεις cappuccino, espresso, flat white αλλά και φίλτρου φτιαγμένους από διάφορούς rosters της χώρας. Εκτός από καφέ σερβίρουν και γλυκά που φτιάχνονται καθημερινά αλλά και αλμυρά στη μικρή κουζίνα πίσω από την κουρτίνα με τη γάτα. Η tostada με χούμους, αβοκάντο, φρέσκο κόλιανδρο και καβουρδισμένο σουσάμι καθώς και αυτή με την ντομάτα, το jamón και το χοντρό αλάτι είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις.
Calle Pez 20, Malasaña, τηλ. +34 911 37 54 29

coffe-kicks

Coffee and Kicks
Κάτω από την plaza Callao, σε έναν στενό πεζόδρομο, πίσω από μια μαύρη ξύλινη πόρτα θα βρεις αυτό το επίσης μικρό καφέ. Ο ιδιοκτήτης του, Jorge, έχει δύο μεγάλες αγάπες: τον καφέ και τα παπούτσια. Έτσι έφτιαξε έναν χώρο που να μπορεί να τα συνδυάσει. Μπαίνεις μέσα στον μακρόστενο χώρο με τους καθρέπτες δεξιά και αριστερά και βλέπεις σε βιτρίνες σπάνια, αθλητικά κυρίως, παπούτσια που δύσκολα θα βρεις σε μαγαζιά. Δίπλα τους αρμονικά στημένη μια εσπρεσομηχανή και άλλα σύνεργα του καφέ. Τα καλοκαίρια ετοιμάζει cold brew κυρίως με καφέ από την Αιθιοπία. Τα μεσημέρια από τις 14:00 μέχρι τις 16:00 κάνει τη siesta του, οπότε θα το βρεις κλειστό.
Calle de las Navas de Tolosa, Callao

Για πότο

Salmon-guru

Salmon Guru
Η bartending σκηνή της Μαδρίτης είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της. Δεν υπάρχουν πολλά bar όπου να μπορείς να απολαύσεις ένα καλό cocktail που να μην είναι Gin Tonic (είναι το “εθνικό” cocktail της Ισπανίας). Σε αυτό εδώ, όμως, το πολύχρωμο, σχεδόν αλμοδοβορικό, μπαρ θα πιεις τα καλύτερα ποτά της πόλης. Ο Diego, bartender και ιδιοκτήτης, δημιουργεί ποτά με φαντασία, παραλλάσσοντας τα κλασικά. Το Negroni εδώ έχει καπνιστό και λίγο spicy χαρακτήρα, το Manhattan συνοδεύεται από «γλειφιτζούρια» τραγανού κοτόπουλου ενώ το Bloody Mary απλά σε σαγηνεύει!
Calle Echegaray 21, Barrio de las Letras, τηλ. +34910006185

dry-martini-bar-by-javier

Dry Martini by Javier de Las Muelas
Το γνωστό πετυχημένο bar της Βαρκελώνης απέκτησε ένα ακόμα αδερφάκι, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου The Gran Meliá Fénix έστησαν, λοιπόν, ένα όμορφο, βαρύ, γκλάμουρ μπαρ με έναν πίνακα να διατρέχει όλη την μπάρα στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία με το πρωτότυπο της Βαρκελώνης, δηλαδή τα dry Martini. Οι bartender -ντυμένοι στα λευκά με μαύρες γραβάτες- κάθε φορά που ζητάς ένα dry Martini σου φέρνουν και μια… βεβαίωση, ενώ ένας ηλεκτρονικός πίνακας καταμετρά τα σερβιρισμένα Dry Martini από την αρχή της λειτουργίας. Αν αγαπάς το ποτό η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική. Ίσως να σου φανούν λίγο ακριβά, αλλά σερβίρονται σε γενναιόδωρες ποσότητες.
Calle de Hermosilla 2, Barrio de Salamanca, τηλ. +34914316700

venencia

La Venencia
Μπαίνεις μέσα και όλο το μαγαζί μυρίζει sherry. Σκονισμένα μπουκάλια παντού, σκηνικό παλιού μπαρ του Μεσοπολέμου της Μαδρίτης. Βαρέλια στο βάθος, λίγα τραπέζια και ένας ιδιοκτήτης κάπως (έως πολύ) ιδιόρρυθμος. Δύσκολα του παίρνεις λέξη και αν σε δει να βγάζεις φωτογραφία σε κοιτά με μια άγρια διαπεραστική ματιά. Τα sherry είναι όλα «σπιτικά» και το καθένα έχει τη γοητεία του. Το γλυκό Pedro Jimenez είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ.
Calle Echegaray 7, Barrio de las Letras, τηλ. +34914297313

Δείτε επίσης
Βαρκελώνη: Κοσμοπολίτικη και μποέμ
Διακοπές στη Βαρκελώνη; Δες 17 super στέκια για όλα τα γούστα!
11 αντιπροσωπευτικές ισπανικές σπεσιαλιτέ