Λιμάνι δεν έχει η Μαδρίτη αλλά η κουζίνα της είναι επηρεασμένη από τον αλμυρό αέρα της ιβηρικής. Και η τσιπούρα στο φούρνο με πατάτες, besugo al horno, όπως λέγεται, σερβίρεται στις περισσότερες τις ταβέρνες…

Εν αρχή ην μια δικαστική διαμάχη. Έτσι ξεκίνησαν όλα από τις αίθουσες του δικαστηρίου τέλη του 18ου αιώνα όταν ένας ιχθυέμπορος ζήτησε τη συνδρομή του δικαστηρίου ώστε οι τσιπούρες του να έρχονται αυθημερόν στην πρωτεύουσα από την περιοχή των Βάσκων.

Για επιχείρημα, μάλιστα, πρότεινε την παρακάτω συνταγή εξηγώντας ότι δεν μπορεί να πετύχει αν οι τσιπούρες του δεν είναι ολόφρεσκες. Και κάπως έτσι, το besugo al horno έγινε ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της μαδριλένικης κουζίνας αποκτώντας τη φήμη αστικού μύθου για όλους τους επισκέπτες που ταξιδεύουν στη χώρα.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και μπορείτε να τη δοκιμάσετε με διάφορα είδη ψαριών. Αρκεί να είναι ολόφρεσκα!

Βesugo al horno: Τσιπούρα στο φούρνο με πατάτες

Υλικά (για 4 άτομα)

1,5 κιλό πατάτες, σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας διάφορα αρωματικά όπως μαϊντανό, θυμάρι, δεντρολίβανο και μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
4 φρέσκα φύλλα δάφνης
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, συν έξτρα για να περιχύσετε από πάνω
1½ κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
80γρ. φρέσκα ψίχουλα ψωμιού
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 τσιπούρες (περίπου 450 γρ. η μία), καθαρισμένες
1 λεμόνι, κομμένο κατά μήκος και σε 6 φέτες
πράσινη σαλάτα για σερβίρισμα

Διαδικασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ με τα μισά αρωματικά, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο και ½ κουταλιά καπνιστή πάπρικα και ανακατέψτε καλά.

2. Ανακατέψτε τα ψίχουλα του ψωμιού, το σκόρδο, τα υπόλοιπα αρωματικά και την υπόλοιπη πάπρικα σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

3. Κάντε τρεις παχιές τομές κατά μήκος στις πλευρές κάθε ψαριού. Τοποθετήστε μια φέτα λεμονιού με τη φλούδα προς τα πάνω. Απλώστε τις πατάτες ομοιόμορφα σε στρώμα σε ένα μεταλλικό ταψί αρκετά μεγάλο να φιλοξενήσει και τις δύο τσιπούρες (προτιμήστε να στρώσετε πρώτα μια λαδόκολλα). Αλατοπιπερώστε καλά και απλώστε τα ψάρια από πάνω.

4. Πασπαλίστε το μείγμα του ψωμιού πάνω από κάθε τσιπούρα και περιχύστε με έξτρα ελαιόλαδο. Προσθέστε περίπου 100 ml νερού και ψήστε στο φούρνο 30-40 λεπτά ή μέχρι τα ψάρια να μαλακώσουν και να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρετε αμέσως με πράσινη σαλάτα.

Δείτε επίσης:

11 αντιπροσωπευτικές ισπανικές σπεσιαλιτέ

Η ισπανική γαστρονομική κουλτούρα

Παέλια θαλασσινών

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr