Τα μαθήματα της για κανόλι (cannoli) γίνονται ανάρπαστα με την αυστραλιανή έκδοση του περιοδικού Delicious να τα χαρακτηρίζει τα πιο διάσημα της χώρας.

Αρχές της δεκαετίας του ΄50, μια χούφτα Ιταλών φτάνουν στις πλαγιές του Κινγκ Βάλει στην Αυστραλία για να βρουν αρχικά δουλειά στην παραγωγή καπνού. Η βιομηχανία πεθαίνει και αποφασίζουν να στραφούν σε αυτό που ήξεραν καλύτερα, την παραγωγή κρασιού αποκτώντας σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγή ιταλικών κρασιών εκτός Ιταλίας.

Ανάμεσά τους και η nonna Josie Politini, η βασίλισσα των γλυκών που είναι γνωστή σε όλη την Κοιλάδα για τα υπέροχα κανόλι, τo κασάτο, τα μπισκότι και τoυς σφίγγους. Μια από τις αυθεντικές Ιταλίδες, που έφτασαν στην Αυστραλία το 1949, σε ηλικία 7 χρόνων.

«Κατεβήκαμε από τα βαπόρια στις αποβάθρες της Μελβούρνης», εξηγεί στο περιοδικό Delicious. «Κάποιος θα ερχόταν να μας συναντήσει αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ένας καθαριστής των δρόμων μας έβαλε στο τρένο και φτάσαμε στη Γουανγκαράτα».

Όταν πια η Josie κατάφερε να πάει στη Σικελία με τον οινοποιό άντρα της, Sam, δεν είχε μείνει κανένας ζωντανός συγγενής της από αυτούς που άφησε στην πόλη της Ραμάκα, κοντά στην Κατάνη. Ευτυχώς, κράτησε την κληρονομιά της ζωντανή στην Αυστραλία δημιουργώντας τον δικό της οινοπαραγωγικό τόπο.

Και όταν δεν μπορούσε πια να πάει στα αμπέλια αποφάσισε να παραδίδει μαθήματα ιταλικής κουζίνας κάνοντας τα κανόλι της πλέον διάσημα σε όλη τη χώρα. «Αρκεί να δοκιμάσεις αυτή την αφράτη κρέμα», γράφει το Delicious, «για να καταλάβεις γιατί η nonna Josie είναι η καλύτερη!». Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε μετά από όλα αυτά να μην σας δώσουμε και τη συνταγή για τα ξακουστά της κανόλι!

Kανόλι γεμιστά με ρικότα και κρέμα σοκολάτα
Ξεκινήστε από τη γέμιση ρικότα. Χτυπήστε 170 γρ. ρικότα με 35 γρ. ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε 15 γρ. ψητά φουντούκια χοντροκομμένα και 1 κουτ. της σούπας μοσχάτο ή άλλο γλυκό κρασί. Τοποθετήστε σε ένα μπολ, σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Για τη γέμιση κρέμα σοκολάτας, ανακατέψτε 200 ml κρέμα γάλακτος, 35 γρ. κορν φλάουρ, 60 γρ. ζάχαρη, 3 κουτ. σούπας λικέρ και 1 κουτ. γλυκού κακάο σε μπεν μαρί. Ανακατέψτε μέχρι να πήξει 15-20 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάστε με μια διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και αφήστε στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τα κανόλι.

Λιώστε 35 γρ. ανάλατο βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Τοποθετήστε 330 γρ. αλεύρι και 35 γρ. ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και τρίψτε με το αλεύρι και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να μοιάζει με μεγάλα ψίχουλα ψωμιού.

Χτυπήστε 2 αυγά, 35 ml γλυκό σέρι και ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού σε ένα μπολ, προσθέστε στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Μεταφέρετε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε το μείγμα λίγα λεπτά και ξανασχηματίστε μια μπάλα. Καλύψτε με διαφανή μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί στο ψυγείο 1 ώρα.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίστε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίξτε το καθένα σε ένα κυκλικό φύλλο, περίπου 2 χιλ. πάχος και 10 εκ. διάμετρο. Μπορείτε να βγάλετε τρεις κύκλους από κάθε φύλλο αλλά αν ξαναζυμώσετε τα υπολείμματα βγαίνουν άλλοι τέσσερις. Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο μέχρι να φτάσει τους 180 βαθμούς με ένα θερμόμετρο.

Τυλίξτε κάθε κύκλο ζύμης γύρω από λαδωμένο καλούπι κανόλι (10 Χ 2,5) και τραβήξτε τις δύο άκρες να κλείσουν για να δημιουργεί ένα σχήμα μεγάλου πούρου. Τηγανίστε σε λάδι ένα-ένα τη φορά κρατώντας κάθε κανόλο με λαβίδες για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Τοποθετήστε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Όταν το καλούπι είναι αρκετά δροσερό για να το πιάσετε σύρτε το προς τα έξω προσεκτικά αφήνοντας το κανόλο να κρυώσει εντελώς.

Αφαιρέστε και τα μείγματα από το ψυγείο και βγάλτε τη διαφανή μεμβράνη. Χτυπήστε την κρέμα σοκολάτας με το λικέρ μέχρι να ενωθούν. Βάλτε μια κουταλιά σε κορνέ με μεγάλο στόμιο και γεμίστε το μισό κανόλο. Επαναλάβετε το ίδιο με τη γέμιση ρικότα με ένα δεύτερο κορνέ και γεμίστε το υπόλοιπο. Τοποθετήστε τα κανόλι σε πιατέλα, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή τριμμένους ξηρούς καρπούς (στις άκρες για να κολλήσουν) και απολαύστε!

Δείτε επίσης:

Cannoli

Τρώμε και (πίνουμε) ιταλικά: η Ιταλία στο πιάτο (και το ποτήρι)

Τι είναι το σεμιφρέντο;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr