Η ιδέα του πιάτου είναι ιταλική, αλλά στην Αμερική γνώρισε τη δόξα από τους Ιταλούς μετανάστες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο λόγος για το κοτόπουλο αλά παρμιτζιάνα (pollo alla parmigiana), που οι Αμερικάνοι ονομάζουν chicken parm.

Και παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε το κοτόπουλο αλά παρμιτζιάνα με ζυμαρικά είναι σίγουρα πολύ πιο νόστιμο με αυτό τον τρόπο. Βάλτε από δίπλα και μια πράσινη σαλάτα και έχετε ένα εύκολο, πλήρες, γεύμα για όλη την οικογένεια.

Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί πανάρισμα του κοτόπουλου και μετά τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο πριν μπει στη σάλτσα. Αυτή, όμως, η παραλλαγή, που σας δίνουμε, είναι εξίσου απολαυστική και πολύ πιο γρήγορη, αφού γίνεται σε ένα μόνο βαθύ τηγάνι, χωρίς να λερώνετε άλλα σκεύη.

Κοτόπουλο αλά παρμιτζιάνα

Υλικά για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30-40 λεπτά

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
400 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά
1 ½ φλιτζάνι νερό
250 γρ. πένες
4 φέτες μοτσαρέλα
¼ φλιτζανιού παρμεζάνα, τριμμένη
φρέσκο βασιλικό, για διακόσμηση (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250° Κελσίου. Βάζουμε ένα-ένα τα στήθη του κοτόπουλου σε μια πλαστική σακούλα και τα χτυπάμε με έναν μπάτη (σφυρί κρέατος) ή έναν πλάστη φύλλου για να αποκτήσουν πάχος ενός εκατοστού (για ευκολία τα ζητάμε έτσι από τον χασάπη μας ή τα κόβουμε στη μέση για να είναι πιο λεπτά). Σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε.

Ζεσταίνουμε 2 κουτ. έ.π. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.

Αδειάζουμε στο τηγάνι τα ¾ της σάλτσας ντομάτας, προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι νερό, τις πένες και το υπόλοιπο αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να είναι αλ ντέντε και να έχουν απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά, γύρω στα 8-9 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πένες. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας πάνω από το κοτόπουλο. Απλώνουμε τις φέτες μοτσαρέλας και την παρμεζάνα και βάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδοκοκκινίσει η κρούστα για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό.

Δείτε επίσης:

Τρώμε (και πίνουμε) ιταλικά: η Ιταλία στο πιάτο (και το ποτήρι)

Ιστορία της γεύσης: Πέστο Τζενοβέζε

Γεμιστά ζυμαρικά: οι νόστιμες παραλλαγές και τα μυστικά τους

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr