Ιδού η απορία των ημερών από το περιοδικό Food & Wine που τελικώς κατέληξε στο περίφημο Pompi.

Oταν ο Guiliano Pompi άνοιξε το γαλακτοπωλείο του τη δεκαετία του ΄60 στην ιστορική καρδιά της πόλης, δεν περίμενε ποτέ ότι το τιραμισού του θα τον έκανε διάσημο.

Για την ακρίβεια, τα χειροποίητα παγωτά ήταν η σπεσιαλιτέ του αλλά παράλληλα, έφτιαχνε και ένα τιραμισού όπως η μητέρα του. Και όσο έφευγε το τιραμισού τόσο καταλάβαινε ότι είχε βρει έναν θησαυρό.

Από τότε όσοι ταξιδεύουν στη Ρώμη περνούν πάντα από την πόρτα του, όπως δήλωσε και το Food & Wine, που το ανέδειξε ως την καλύτερη διεύθυνση στην πόλη -τίτλος όχι και τόσο εύκολος για την αιώνια πόλη, όπου το τιραμισού πωλείται σε κάθε γωνία.

Το Pompi έδωσε στο Food & Wine τη συνταγή για μια ιδιότυπη βερσιόν τιραμισού με αρωματικό λιμοντσέλο που πραγματικά σου παίρνει το μυαλό.

Τιραμισού με ζαμπαγιόνε λιμοντσέλο

Yλικά για 4 άτομα

5 μεγάλα αυγά
¼+ ¼ + ½ φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι λιμοντσέλο
6 λεμόνια, το χυμό και το ξύσμα
2 φλιτζάνια μασκαρπόνε
1 πακέτο σαβαγιάρ από ζαχαροπλαστείο ή έτοιμα

Διαδικασία

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους σε μεταλλικό σκεύος με ¼ φλιτζανιού ζάχαρη και ½ φλιτζάνι λιμοντσέλο να αφρατέψουν. Τοποθετούμε το σκεύος σε μπαιν μαρί και ανακατεύουμε συνέχεια για πέντε λεπτά. Όταν πήξει αρκετά (κάνει σαν κορδέλα όταν πέφτει), αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με το χυμό 6 λεμονιών, 1 φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι λιμοντσέλο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε 2 φλιτζάνια μασκαρπόνε με το ξύσμα των έξι λεμονιών. Και σε ένα άλλο τα ασπράδια με ¼ φλιτζανιού ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Ανακατεύουμε το ζαμπαγιόνε με το μασκαρπόνε και στο τέλος προσθέτουμε προσεκτικά τη μαρέγκα να μη σπάσει αναμειγνύοντας με μια πλαστική σπάτουλα.

Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο σιρόπι, στρώνουμε μια στρώση σε πυρέξ ή σε ατομικά μπολ και από πάνω μια δόση από την κρέμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν σαβαγιάρ και κρέμα και τα αφήνουμε τουλάχιστον έξι ώρες στο ψυγείο να κρυώσουν.

Δείτε επίσης:

Εύκολο τιραμισού με κονιάκ και κακάο

Ελληνικό τιραμισού με κατίκι Δομοκού

Φτιάξε το δικό σου σπιτικό λιμοντσέλο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr