Για τον βραβευμένο ηθοποιό δεν χρειάζεται να πει τίποτα κανείς. Μιλά το αξεπέραστο χιούμορ του και το ακόμα πιο αξεπέραστο ταλέντο του. Και στη νέα ταξιδιωτική σειρά του CNN, Searching for Italy, o Stanley Tucci δίνει τη δική του συνταγή για τέλεια ζύμη για πίτσα.

Ποιoς καταλληλότερος να σε ταξιδέψει στην Ιταλία εν μέσω εγκλεισμού από τον Stanley Tucci; Oχι, η… καταλληλότητα δεν δικαιολογείται εξαιτίας της προγονικής καταγωγής εκ Καλαβρίας και της διαμονής της οικογένειας στη Φλωρεντία αλλά εξαιτίας του μοναδικού, ιδιοσυγκρασιακού ταλέντου του Tucci, στο οποίο οφείλει τη σωρεία βραβείων.

Ο Τucci είναι περσόνα, που άργησε να αναγνωριστεί είναι η αλήθεια, αλλά που τώρα ζει μια λαμπρή δεύτερη καριέρα. Και δεν είναι μόνο το βιβλίο μαγειρικής που κυκλοφόρησε το 2014 με τίτλο The Tucci Table, από όπου προέρχεται και η συνταγή για την τέλεια ζύμη πίτσας, αλλά και η σειρά Searching for Italy που έκανε πρεμιέρα 14 Φεβρουαρίου στο CNN.

Σε κάθε επεισόδιο ο Τucci με τον χαρακτηριστικό αέρα και την αστείρευτη ευφράδεια του, ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας δοκιμάζοντας κλασικές και αγαπημένες συνταγές που κάνουν τους Αμερικανούς –και όχι μόνο- να ονειρεύονται τη στιγμή που θα περπατούν στα σοκάκια της Νάπολης δοκιμάζοντας μια αυθεντική πίτσα ναπολιτάνα.

Και όπως τα θεμέλια κάθε σπιτιού, το κλειδί για μια τέλεια πίτσα ξεκινά από τη ζύμη. Και στο Searching for Italy ο Τucci μοιράζεται τη συνταγή που αγαπά η οικογένειά του.

«Πρόκειται για τη συνταγή της μητέρας μου», εξηγεί. «Αρχές της δεκαετίας του ΄70, ζήσαμε οικογενειακά ένα χρόνο στη Φλωρεντία. Όταν επιστρέψαμε στις Ην. Πολιτείες κάναμε πίτσα κάθε σαββατοκύριακο. Και από τότε την κάνουμε ακόμα και σήμερα».

Υλικά για τη ζύμη πίτσας

Για δύο βάσεις πίτσας 30 εκ.

1-7 γρ. μαγιά σε σκόνη
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν για το πασπάλισμα
1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

Διαδικασία

Διαλύουμε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε τη μαγιά.

Ζυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε όλο –εξαρτάται από πόσο νερό «τραβά» το αλεύρι.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε τη ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο αλεύρι ώστε να μην κολλάει. Πλάθουμε σε μπάλα, τοποθετούμε σε ένα καθαρό μπολ, καλύπτουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 2 ώρες.

Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση. Ζυμώνουμε και απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύοντας πολλές φορές μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος.

Απλώνουμε πάνω ό,τι προτιμούμε: μια στρώση σάλτσας ντομάτας μαρινάρα, μοτσαρέλα κομμένη με τα χέρια, μια καλή χούφτα τριμμένη παρμεζάνα και μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι η κρούστα της πίτσας να ροδοκοκκινίσει περίπου 15 λεπτά.

Φωτογραφίες: Youtube Simon & Schuster Books

Δείτε επίσης:

Biga: Το μυστικό των Ιταλών για ελαφριά και εύπεπτη πίτσα

Pizza Carbonara: Φτιάχνουμε την πιο λαχταριστή πίτσα με τη μέθοδο poolish

7 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις στην πίτσα