Το Budino (Μπουντίνο) είναι ένα κλασικό ιταλικό επιδόρπιο με αναρίθμητες παραλλαγές και προτάσεις σερβιρίσματος. Ιδανικό για τα γεύματα με φίλους στο σπίτι αλλά και σαν μικρό απογευματινό σνακ, όταν θέλετε να φάτε ένα γλυκάκι.

To ιταλικό Budino έχει ως βάση του την κλασική κρέμα ζαχαροπλαστικής που φτιάχνουμε με γάλα, αυγά και ζάχαρη. Σε ορισμένες συνταγες χρησιμοποιούν ρύζι (σαν το δικό μας ρυζόγαλο) ή τυρί ρικότα. Η κλασική συνταγή κυκλοφορεί σε αναρίθμητες παραλλαγές, ανάλογα με τα υλικά και την έμπνευση της στιγμής: ψιλοκομμένα φρούτα, ξηροί καρποί, σοκολάτα, βανίλια, καραμέλα ακόμη και λικέρ χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στο Budino. Στην Ιταλία, συνήθως σερβίρεται σε μικρά μπολάκια ή βαζάκια και γαρνίρεται με σαντιγί, ξηρούς καρπούς, τριμμένο μπισκότο ή φρέσκα φρούτα.

Δείτε τη συνταγή για Budino salted caramel, μια κλασική παραλλαγή με μπισκότα και σάλτσα αλατισμένης καραμέλας.

Υλικά για 4 μερίδες

Για τη βάση από μπισκότα
2 φλιτζ. σπασμένα μπισκότα digestive + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το τελικό γαρνίρισμα
4 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
¼ κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό

Για την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας
¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 λοβός βανίλια Μαδαγασκάρης
¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού (ή θαλασσινό αλάτι)

Για την κρέμα
1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
2 κουτ. σούπας μέλι
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη (ακατέργαστη ζάχαρη)
½ φλιτζάνι νερό
1 μεγάλο αυγό
2 κρόκοι αυγών
3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Για τη γαρνιτούρα
Λίγα αμύγδαλα ψημένα (φιλέ) ή λίγα τριμμένα μπισκότα

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη βάση από μπισκότα
Ρίχνουμε τα μπισκότα μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν μια χοντροκομμένη πούδρα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 2 φλιτζάνια μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την κρέμα Budino
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τη κρέμα γάλακτος. Κρατάμε στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το μέλι, τη μαύρη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε το μείγμα για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος σιγά σιγά (σε κλωστή) μέσα στο κατσαρολάκι με το σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Βάζουμε πάλι το κατσαρολάκι στη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα το αυγό, τους δύο κρόκους και το κορν φλάουρ. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα από το κατσαρολάκι, ένα φλιτζάνι κάθε φορά. Ανακατεύουμε συνεχώς. Αδειάζουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία λεία κρέμα. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη (την πιέζουμε πάνω στην κρέμα για να μην δημιουργηθεί κρούστα) και την βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αλατισμένης καραμέλας
Παίρνουμε τον λοβό βανίλιας και ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος κι ανοίγουμε στα δύο. Ξύνουμε προσεκτικά το εσωτερικό και μαζεύουμε τα πολύτιμα σποράκια που θα αρωματίσουν το γλυκό μας.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Αφήνουμε την κρέμα να πάρει μια βράση ενώ ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την κρατάμε στην άκρη.

Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη (θα πρέπει να μοιάζει με υγρή άμμο). Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Για να φτιάξουμε την καραμέλα δεν ανακατεύουμε με κουτάλι, απλώς περιστρέφουμε απαλά την κατσαρόλα. Όταν δούμε ότι η καραμέλα παίρνει το χαρακτηριστικό πλούσιο χρώμα, μετά από 5-6 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα βανίλιας-κρέμας (θα το δούμε να φουσκώνει). Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο και προσθέτουμε το βούτυρο και το θαλασσινό αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να περάσουμε το μείγμα από ένα λεπτό σουρωτήρι, θα έχει καλύτερη υφή.

Για το σερβίρισμα
Μοιράζουμε το μείγμα από τα μπισκότα σε 4 μπολάκια και πιέζουμε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη στρώση. Απλώνουμε την κρέμα Budino στα βάζα και καλύπτουμε με τη σάλτσα καραμέλας. Πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού και το φιλέ από τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Αν δεν έχουμε αμύγδαλα, μπορούμε απλώς να ρίξουμε λίγο τριμμένο μπισκότο από πάνω.


Δείτε επίσης:

Ελαφρύ δροσιστικό γλυκό με γιαούρτι και πεπόνι

Μαλεμπί, ζερδές και ταούκ: Κρέμας και ρυζόγαλου το ανάγνωσμα

Κρέμα ζαχαροπλαστικής