Όταν ακούς για ιταλική κουζίνα, ο νους σου κατευθείαν πηγαίνει σε πλούσιες μακαρονάδες και πίτσες. Και όχι άδικα, αφού αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά πιάτα σε όλο τον κόσμο. Η γαστρονομία, ωστόσο, των Ιταλών έχει μεγαλύτερη γκάμα απ, ό,τι νομίζεις! Το κοινό σημείο βέβαια όλων είναι η υπεροχή στη γεύση, η απλότητα της παρασκευής, αλλά και η αγνότητα των υλικών. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα εξαιρετικά τυριά, το αρωματικό ελαιόλαδο, το εκλεκτό ρύζι, τα ζυμαρικά al dente και το πάντρεμα της γνώριμης μυρωδιάς του σκόρδου, του βασιλικού και της ρίγανης με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικά μόνο (γιατί είναι πολλά) από τα παραδοσιακά πιάτα της ιταλικής γαστρονομίας και ας ταξιδέψουμε νοερά στην πανέμορφη γειτονική χώρα…

Carbonara

Carbonara: H μακαρονάδα του καρβουνιάρη
Είναι σίγουρα η πιο φημισμένη και πολυδιασκευασμένη μακαρονάδα με τις περισσότερες ίσως θεωρίες για την ιστορία και την αυθεντική της εκδοχή. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, όμως, ήταν το συνηθέστερο γεύμα των εργατών, που δούλευαν στα δάση γύρω από την πόλη της Ρώμης κόβοντας ξύλα για κάρβουνο (carbone), εξ’ ού και το όνομα του πιάτου. Η παραδοσιακή συνταγή τη θέλει να φτιάχνεται με λαρδί, όμως, σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν να την φτιάχνουν με παντσέτα κομμένη σε κύβους ή μπέικον. Από ζυμαρικά τα μακριά μπουκατίνι ή σπαγγέτι της ταιριάζουν πολύ, ενώ μπόλικο πιπέρι και πικάντικη παρμεζάνα ή πεκορίνο είναι το ιδανικό τελείωμα μαζί με αβγό, που άλλοι προτιμούν να το προσθέτουν ωμό, ενώ άλλοι το μαγειρεύουν με τα υπόλοιπα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα.

Pizza Margherita: Aπλή, λιτή και απέριττη
Σύμφωνα με τον μύθο, η διάσημη αυτή πίτσα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1889 από τον Ραφαέλε Εσπόζιτο, ο οποίος μάλιστα την αφιέρωσε στη βασίλισσα Μαργαρίτα (εξ ου και το όνομα). Τα υλικά της δεν είναι τυχαία, καθώς τα χρώματα τους αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Μπορεί να φαντάζει κάπως…βαρετή πίτσα σε σύγκριση από όλες τις άλλες, ωστόσο η απλότητά της είναι αυτή που την κάνει να ξεχωρίζει και να μένει αξέχαστη στη μνήμη μας.

Parmigiana di melanzane
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό πιάτο στην Ιταλία, το οποίο φτιάχνεται στον φούρνο και περιλαμβάνει πολύ λίγα υλικά, όπως μελιτζάνες, ντομάτες, βασιλικό και τυρί. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εναλασσόμενες στρώσεις τηγανητής μελιτζάνας με κόκκινη σάλτσα, τριμμένη παρμεζάνα και μοτσαρέλα και είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου!

napolitana-iStock_000005796661Medium

Napolitana, η αυθεντική
Είναι η πιο απλή -και κατά πολλούς η πιο νόστιμη- μακαρονάδα, αφού γίνεται με τρία μόλις υλικά: σκόρδο, ντομάτα και ελαιόλαδο. Στη Νάπολη αυτή η σάλτσα αναφέρεται ως La Salsa, δηλαδή η σάλτσα. Βασιλικός, δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, σπόροι πιπεριού και ενίοτε μανιτάρια προστίθενται για να εμπλουτιστεί ελαφρά η βάση, ανάλογα με τα γούστα και τις ορέξεις, όμως πια παύει να είναι κλασική napolitana. Είναι η πιο γρήγορη και χορταστική λύση για τις ξαφνικές λιγούρες και φυσικά το σπαγγέτι είναι το ιδανικό της ταίρι.

RISOTO-ME-GARIDES-SAGANAKI

Risotto, για να ξεφύγεις από τις μακαρονάδες
Ριζότο σαν και αυτό που κάνουν οι Ιταλοί δύσκολα θα βρεις αλλού στον κόσμο. Τα εκλεκτά υλικά, όπως τα μανιτάρια και τα θαλασσινά, καθώς και η κρεμώδης υφή του θα σε κάνουν με την πρώτη μπουκιά να βάλεις στην άκρη τη συνηθισμένη σου μακαρονάδα και να χαθείς στη μαγεία του συγκεκριμένου πιάτου.

Αlfredo: η αμαρτωλή σάλτσα
Αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει μακαρονάδα alfredo. Η πηχτή, λαχταριστή, λευκή σάλτσα από βούτυρο και παρμεζάνα την κατατάσσει στις πρώτες προτιμήσεις μας και όχι άδικα, αφού εκτός των άλλων, κολλά μοναδικά πάνω στα μακαρόνια και το κρέας. Στην Ιταλία βέβαια δύσκολα θα τη βρεις με το συγκεκριμένο όνομα. Το πιο πιθανό είναι να τη συναντήσεις ως «pasta al burro e parmigiano», δηλαδή μακαρόνια με βούτυρο και παρμεζάνα.

ravioles2

Ravioli, τα πληθωρικά
Όπως και να το κάνουμε, τα γεμιστά ζυμαρικά έχουν άλλη χάρη… Γι’ αυτό και ένα από τα αγαπητά ιταλικά πιάτα είναι τα ραβιόλια με πληθωρική γέμιση από κάθε λογής υλικά, όπως τυριά, προσούτο, ψιλοκομμένο κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Στην Ιταλία σχεδόν κάθε περιοχή έχει τη δική της πρόταση σε γεμιστά ζυμαρικά με διαφορετική ζύμη, σχήμα και γέμιση. Είμαστε σίγουροι βέβαια πως όλα είναι εξίσου νόστιμα!

tiramisu-olivemagazinegr

Tiramisu: Το “παρεξηγημένο” γλυκό
Το παραδοσιακό Tiramisu αποτελείται από στρώσεις σαβαγιάρ βουτηγμένων σε καφέ εσπρέσο και κρέμα από μασκαρπόνε, ενώ έχει κακάο για γαρνιτούρα. Είναι δικαίως, λοιπόν, ένα από τα πιο ευρέως γνωστά και αγαπητά γλυκά της Ιταλίας. Πολλοί βέβαια διστάζουν να το δοκιμάσουν λόγω του καφέ…Το συγκεκριμένο συστατικό ωστόσο δεν θα πρέπει να σας “τρομάζει”, καθώς η αυθεντική ιταλική συνταγή δεν έχει παρά μόνο μια ελαφριά γεύση καφέ, που πραγματικά απογειώνει το γλυκό, αντί να το “βαραίνει”, όπως κάποιοι νομίζουν.

pagwto2

Gelato: Η πιο γλυκιά αμαρτία
Πολλοί νομίζουν πως το gelato είναι ίδιο με το κλασικό παγωτό. Μπορεί και τα δύο να είναι το ίδιο λαχταριστά, ωστόσο, παρουσιάζουν διαφορές στα συστατικά και στον τρόπο παρασκευής τους, με αποτέλεσμα το πρώτο να έχει πιο μαλακή υφή και πιο εκλεκτή γεύση. Το κλασικό gelato θα το βρείτε στην καλύτερη εκδοχή του στη βόρεια Ιταλία, ενώ στη νότια θα βρείτε το πιο γευστικό sorbet.

PANACOTA ME GIAOYRTI KAI RODONERO ive magazine.gr

Panna cotta, αλλιώς “ψημένη κρέμα”
Είναι ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά γλυκά, που συναντάμε συχνά και στα ελληνικά εστιατόρια. Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί με ζελατίνη και συχνά συνοδεύεται με φρέσκα φρούτα και σιρόπι. Η απαλή υφή και η ήπια, γλυκιά γεύση της την κάνει ιδανική για μετά το δείπνο, ως γλυκός επίλογος της ημέρας.