Η ιταλική κουζίνα είναι από τις πιο δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι τυχαία. Από τα antipasto (ορεκτικά) μέχρι τα ζυμαρικά, τις πίτσες και τα ριζότο αλλά και τα πιάτα με κρέας ή ψάρι, η χώρα των «γονδολιέρηδων» μάς δίνει πολλούς νόστιμους λόγους για να την αγαπάμε. Αν λοιπόν ανήκετε στους λάτρεις των ιταλικών γεύσεων και θέλετε να τις απολαύσετε χωρίς να πάτε πολύ μακριά, οι παρακάτω προτάσεις είναι ό, τι πρέπει για εσάς.

il-covo

IL-COVO1

Il Covo
Υπάρχουν εκατοντάδες ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα. Ελάχιστα, όμως, σερβίρουν πραγματικό ιταλικό φαγητό. Το Il Covo είναι ένα από αυτά. Κομψό, με ανοιχτή πρόσοψη, θυμίζει πραγματικά μια τρατορία στο Μιλάνο με τον ξυλόφουρνο της πίτσας να βρίσκεται στη σάλα για να είναι ορατός στον κόσμο. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Δεν μπορείτε να τον δοκιμάσετε όλο εκτός κι αν πάτε με παρέα 10 ατόμων. Επίσης το Il Covo έχει πάντοτε πιάτα ημέρας ανάλογα το τι θα βρεθεί στην αγορά. Την ημέρα της επίσκεψής μας δοκιμάσαμε πίτσα με γλυκιά και πικάντικη γκοργκοντζόλα και ρόγες από σουλτανίνα. Εξαίρετος συνδυασμός! Το τουρνεντό ροσίνι, μια ξεχασμένη συνταγή του παρελθόντος, ήταν τόσο καλό που λες και το είχε φτιάξει ο ίδιο ο Ροσίνι. Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ. 210 6095300.

vinarte

VINARTE

Vinarte
Είτε το επιλέξετε για ένα ποτηράκι μετά τη δουλειά, είτε για βραδινή έξοδο, που δίνει εξίσου βάση στο κρασί και στο φαγητό, το Vinarte είναι ο νέος προορισμός Νοτίων και όχι μόνο. Ένα νέο ζευγάρι με αγάπη για το κρασί και τις ιταλικές γεύσεις αποφάσισαν να βγάλουν το μεράκι και τη δημιουργικότητά τους σε έναν όμορφο και μοντέρνο χώρο στη Γλυφάδα. Το Vinarte αγαπά το κρασί και την τέχνη, όπως δηλώνει και το όνομά του και το δείχνει. Στο Vinarte, θα συνοδεύσετε το κρασί της επιλογής σας με εξαιρετικές ποικιλίες ελληνικών ή ιταλικών τυριών και αλλαντικών ή θα επιλέξετε μέσα από ένα πλήρες μενού πιάτα με χαρακτήρα ιταλικό. Εκτός από τα ορεκτικά και τις ευφάνταστες σαλάτες, την παράσταση κλέβουν τα ζυμαρικά και οι πίτσες με ζύμη από αυθεντική ιταλική συνταγή, μερικές εξ αυτών μοναδικές, όπως αυτή με την πατάτα! Στα συν και ο όμορφος χώρος που σε ταξιδεύει στη Βόρεια Ιταλία, οι οινογνωσίες, αλλά και οι βραδιές με ζωντανή μουσική, από σχήματα που εναλλάσσονται. Σημειώστε ότι πολλά από τα όμορφα αντικείμενα που διακοσμούν το χώρο εκτίθενται εντός αυτού και είναι ουσιαστικά προς πώληση. Η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη στο τέλος, όταν θα διαπιστώσετε την άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Μαραγκού 18, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941511

langolo15_ANOIGMA

langolo-italian-restaurant-25edited

L’ Angolo
Στην πλατεία του Γέρακα, εκεί στη γνωστή οδό Θεσσαλονίκης, βρίσκεται «κρυμμένο» ένα από τα πιο ωραία ιταλικά της Αθήνας, τόσο σε γεύσεις όσο και σε ατμόσφαιρα. Το μενού εδώ επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας, που έχει προσεκτικά φροντίσει για τη φρέσκια πρώτη ύλη των πιάτων και τους γευστικούς συνδυασμούς που έρχονται στο τραπέζι σε χορταστικές μερίδες. Φυσικά στα κυρίως θα βρείτε και κρεατικά, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα από κρασί Μαρσάλα αλλά και κοτόπουλο ή ψάρι. Οι πίτσες του βέβαια είναι το κάτι άλλο. Λεπτές, τόσο-όσο, τραγανές και με ωραία υλικά, ενώ σάς δίνουν τη δυνατότητα να χωρίσετε την επιλογή σας σε δυο γεύσεις (μισή Μαργαρίτα και μισή Bianca για παράδειγμα, που είναι με κρέμα ιταλικών τυριών, μανιτάρια του δάσους και λάδι τρούφας). Δοκιμάστε και τα σπιτικά ραβιόλια, γεμιστά με τυριά σε κρέμα ντομάτας – παρμεζάνας αλλά και την αυθεντική καρμπονάρα με σπαγγέτι και γκουαντσιάλε που είναι δεμένη με κρόκο αβγού και πεκορίνο ρομάνο. Από τα γλυκά δεν έχουμε λόγια για το απερίγραπτο τιραμισού, ενώ η λίστα κρασιών έχει αξιόλογες ετικέτες σε λογικές τιμές. Θεσσαλονίκης 5, Γέρακας, τηλ. 210 6619995

anoigma-ramino

ramino1

Ramino
Μικρό και χαριτωμένο, casual και κομψό μαζί, το νέο εστιατόριο στη Γλυφάδα κερδίζει μεμιάς τις εντυπώσεις και κλείνει το μάτι στην ιταλική κουζίνα με ένα κατάλογο μπιζουδάκι. Το μικρό ιταλικό Ramino βρίσκεται κολλητά δίπλα στο Mezze Glyfada και είναι το πιο μικρό παιδί του ομίλου Καστελόριζο. To όνομά του στα ιταλικά θα πει «χάλκινο σκεύος», γι’ αυτό κι ο χώρος έχει το χαλκό ως βασικό στοιχείο στη διακόσμησή του. Μικρός χώρος, όμορφα φωτισμένος, μια προέκταση της μικρής κουζίνας που βρίσκεται σε κοινή θέα, γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει. Στο κέντρο της κυριαρχεί ο φούρνος για την πίτσα. Δοκιμάστε pizza με λεπτή υπέροχη ζύμη από μελάνι σουπιάς και καλαμάρι, vitello tonnato με τρυφερό μοσχαρίσιο φιλετάκι και απαλή σάλτσα τόνου, τα gnocchi fonduta με φοντί παρμεζάνας, λευκό κρασί και μοσχοκάρυδο. Παπαρδέλες με κεφτεδάκια σε λεμονάτη σάλτσα alfredo ή με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα κόκκινου κρασιού, και μην παραλείψετε το τιραμισού στο τέλος. Λεωφ. Αγγέλου Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944430.

ALPINO-ANOIGMA

AlPino-127

Alpino
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της πόλης που πέρυσι μάλιστα γιόρτασε τα 44α γενέθλια του. Σαν καλό ιταλικό εστιατόριο, το Alpino δίνει μεγάλη βάση στα ζυμαρικά, τα οποία είναι χειροποίητα και, μάλιστα, πριν δείτε τον κατάλογο σας έρχονται μέσα σε μια ξύλινη κασετίνα για να μπορέσετε να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Επιπλέον, το ενημερωμένο προσωπικό θα σας πει και πιο ζυμαρικό ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε. Τα reginette ολικής που δοκιμάσαμε ταίριαξαν πολύ με το μοσχαρίσιο ραγού, ενώ τα μικρά στριφτά casarecce ταιριάζουν περισσότερο σε μια μακαρονάδα πέστο. Αξίζει να ξεκινήσετε με flan από άγρια μανιτάρια, τρούφα και σάλτσα από τυρί taleggio, μοσχαρίσιο carpaccio με τραγανούς κύβους τηγανητής gorgonzola που λιώνει στο στόμα και συνδυάζεται αρμονικά με μαρμελάδα ντομάτας και μια δροσερή σαλάτα panzanella, την ιταλική χωριάτικη δηλαδή που μοιάζει πολύ με τη δική μας με τη διαφορά ότι εκτός από ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδια και κάππαρη περιέχει και μοτσαρέλα, βασιλικό, σέλερι και κομμάτια ψωμιού. Για τη συνέχεια ένα ζυμαρικό, όπως αυτά που αναφέραμε πριν ή ένα ριζότο μπαίνουν απαραιτήτως στις επιλογές σας. Για τους λάτρεις του κρέατος, μια tagliata από μοσχάρι black angus συνοδευμένη με τηγανητές πατάτες ή ένα χοιρινό κότσι brese με πουρέ πατάτας με άρωμα τρούφας είναι ιδανικές επιλογές. Από το μενού βέβαια δεν λείπουν και οι πίτσες. Για το τέλος, πρέπει απαραιτήτως να κρατήσετε χώρο και για κάποιο γλυκό, που σερβίρεται μαζί με το δικό τους δροσερό λιμοντσέλο ή έναν αρωματικό espresso. Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840855 / Παπανικολή 66, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6815355.

BILL-AND-HARRY'S-anoigma-1

BILL-AND-HARRY'S-14

Bill & Harry’s
Μεγάλα, ξύλινα τραπέζια, μια συμπαθέστατη κλειστή βεράντα και προσωπικό στιλ, είναι μερικά από τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα εντοπίσετε μπαίνοντας σε αυτό το μαγαζί. Εδώ όλα είναι χειροποίητα: τα έπιπλα, τα φώτα, το πρωτότυπο μπαρ. Το στιλ το λέτε και βιομηχανικό με φώτα χρυσά και ρομαντικά, που κάνουν τη νύχτα να φωτίζει σαν ηλιοβασίλεμα. Εδώ θα έρθετε όχι μόνο για πίτσα ή μακαρονάδα αλλά και για καφέ. Κάπου εδώ θα διευκρινίσουμε ότι το ιταλικό μενού δεν έρχεται απλά να στηρίξει την κουζίνα άλλου ενός all day χώρου που πρέπει να έχει και φαγητό και αυτό θα το καταλάβετε με επιτόπια δοκιμή της καβουρομακαρονάδας τους με μασκαρπόνε και ντομάτα ή των θαλασσινών σπαγγέτι με αστακό. Μ. Γερουλάνου 23, Αργυρούπολη, 2109949555

abuffacta

abufatta

L’abuffata
Το ιταλικό εστιατόριο L’abuffatta (που στα ιταλικά σημαίνει «το φαγοπότι») ταξίδεψε από τα Τρίκαλα Κορινθίας σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό του Πειραιά και στόχος του είναι, κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε, να μας στέλνει ταξίδι στην Ιταλία, μέσα από ιταλικές γεύσεις στην καλύτερη εκδοχή τους. Από τις νόστιμες προτάσεις τους ξεχωρίζουμε τα τορτελίνι με γκοργκοντζόλα και καρύδι, τα ραβιόλι με ρικότα, σπανάκι και σάλτσα μανιταριών και την αυθεντική καρμπονάρα που έρχεται στο τηγάνι με ψιλά κομματάκια πανσέτας και πεκορίνο.
Κολοκοτρώνη 32, Πειραιάς, τηλ. 213 0347456.

dal-professore3

dal-professore2

Dal Professore
Στην πολυσύχναστη Αγίου Κωνσταντίνου, φωτεινό και με άπλετη θέα στο δρόμο, με μοντέρνα, μίνιμαλ διακόσμηση, είναι από τα μαγαζιά που σε κάνει να αισθάνεσαι ζεστά και άνετα από την πρώτη στιγμή που περνάς το κατώφλι του. Στο μενού του… κυρίου καθηγητή Νίκου Δημητροκάλη, που πραγματικά κατέχει την ιταλική κουζίνα και πατάει καλά στη γη για να τη φτιάξει, θα βρείτε νόστιμα πιάτα που συνδυάζουν κλασικά υλικά όπως π.χ μπρουσκέτα με τέλεια ψημένο καγιανά με φλοίδες τρούφας. Όταν βρίσκει το κατάλληλο κρέας φτιάχνει την περίφημη πορκέτα, που είναι χοιρινό ψημένο με βότανα από το οποίο έχουν αφαιρεθεί όλα τα κόκαλα ενώ το ραγού του αγριογούρουνου επάνω σε παπαρδέλες είναι εξαιρετικό. Τα γλυκά του είναι κλασικά, π.χ. τιραμισού και πανακότα, αλλά πολύ φινετσάτα και ελαφριά. Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 210 6109988.

cupola-anoigma

cupola1

Cupola
Με την τεχνική και τη γνώση ενός μεγάλου μάγειρα, ο Στέφανο Ρόσι στήνει μια ολοκαίνουρια κουζίνα στο Παγκράτι, εκεί που παλιά ήταν το Cuccina Povera. Κάνοντας ευτυχισμένη τη νέα πιάτσα που, μπορεί να έχει πολλά, ποτέ της όμως δεν είχε μια αυθεντική napoletana pizza που ψήνεται στον αυθεντικό φούρνο από τη Νάπολη, με εκείνη την υπερλεπτή ζύμη και το τραγανο-αφράτο φουσκωτό γείσο, που γίνεται ακόμη πιο βέρα όταν τη φτιάχνεις με ντοματίνια San Marzano και μοτσαρέλα βουβαλίσια. Η Cupola, όμως, δεν είναι μόνο πιτσαρία, αλλά ένα ολόκληρο τραπέζι στρωμένο α λα ιταλικά, με τα κρασιά του, που επιλέγει ο Γιάννης Μακρής, και το aperitivo bar του με τα prosecco κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα. Λιτός μαυρο – μπεζ χώρος, η έμφαση στη νοστιμιά της κλασικής, καλομαγειρεμένης Ιταλίας, όπως θα τη δοκιμάσεις στο αυθεντικό vitello tonnato, στις ταλιατέλες ραγού με σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο χτένι, στο άψογο του ριζότο με άγρια μανιτάρια finferli, porcini και τυρί castelmagno ή σε μια tagliata με αρωματικές πατατούλες και grana. Αξίζει να δοκιμάσεις το bollito veronese, σπεσιαλιτέ της Βερόνα και πατρίδας του Στέφανο, μια εντυπωσιακή κατσαρόλα με γλώσσα μοσχαρίσια, σιγομαγειρεμένο οσομπούκο, coteccino και σάλτσα peara, ένα πιάτο που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει στα ιταλικά των Αθηνών. Κλασικό κλείσιμο, με τιραμισού, πανακότα και σοκολατένιο tortino. Eυφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ. 211 4117444.

osteria-da-claudio1

osteria-da-Claudio

Osteria Da Claudio
Ο χώρος αποπνέει ιταλικό αέρα και στην επίσκεψή σας σε αυτή την ιταλική «ταβέρνα» στην πολύβουη πλατεία του Χαλανδρίου σίγουρα θα νιώσετε για λίγο Ιταλοί… Εδώ θα κάνετε την αρχή επιλέγοντας ανάμεσα σε ποικιλία από σπιτικά ιταλικά ορεκτικά αλλά και αλλαντικά όπως prosciutto stragionato, σπιτικό σαλάμι norcina, μπρεζάολα γαλοπούλας που μπορείτε να ραντίσετε ιδανικά με λίγο αρωματικό λάδι τρούφας και να πασπαλίσετε με μαύρο πιπέρι. Δοκιμάστε επίσης το σπιτικό τυρί τους από αγελαδινό γάλα και από ζυμαρικά τις πεντανόστιμες παπαρδέλες τους alla rucola, ένα πιάτο πραγματική επιτομή της γευστικής απλότητας… Κώστα Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, Αθήνα, 210 6834228

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr