Όπως πολλοί σεφ ανά τον κόσμο, έτσι και οι Ιταλοί συχνά κάνουν λόγο για το φαγητό της γιαγιάς τους που ξυπνά γευστικές μνήμες από το παρελθόν. Ωστόσο, κάποιες συνταγές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν καθώς με το πέρασμα των χρόνων χάνονται μαζί με τις παλαιότερες γενιές. Κάπου εδώ λαμβάνουν δράση οι «Pasta Grannies».

Πρόκειται μια ιδέα που αποσκοπεί στη «σωτηρία» παραδοσιακών ιταλικών συνταγών που είναι υπό εξαφάνιση. Η έμπνευση της δημιουργίας ενός ιστότοπου που θα φιλοξενεί καλογυρισμένα video όπου θα παρουσιάζονται συνταγές από τα έγκατα της ιταλικής παράδοσης, ανήκει στη συγγραφέα γεύσης Vicky Bennison, που μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας. Η ίδια μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα «Pasta Grannies»: «Έκανα μια έρευνα σε ένα βιβλίο σχετικό με το ιταλικό φαγητό (για κάποιον άλλο) όταν παρατήρησα ότι οι παραδοσιακές μαγειρικές τεχνικές δεν μεταδίδονταν πλέον στις επόμενες γενιές. Όλοι πιστεύουν ότι η μαγειρική της γιαγιά τους είναι η καλύτερη. Όμως τι θα μαγειρεύουν οι γιαγιάδες σε 20 χρόνια; Οι Ιταλοί (άνδρες και γυναίκες) σήμερα είναι πολύ απασχολημένοι για να αφιερώσουν χρόνο στην κουζίνα. Φυσικά, η παρασκευή ζυμαρικών δεν πρόκειται να ξεχαστεί, όμως εξελίσσεται σταδιακά περισσότερο σε διαφημιστική δραστηριότητα παρά οικιακή. Έτσι αποφάσισα να τιμήσω τις γυναίκες που μαγειρεύουν παραδοσιακά κινηματογραφώντας τες».

Το κανάλι στο You Tube παρουσιάζει διαφορετικό άτομο που φτιάχνει ζυμαρικά σε κάθε επεισόδιο με συνταγές και τεχνικές που έχουν διαβιβαστεί από γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες. Η συγγραφέας γνωρίζει στην πορεία της εκπληκτικούς ανθρώπους όπως η 95χρονη Giuseppa από τη Σαρδηνία που έζησε όλη τη ζωή της σε μία πόλη, ή τις Maria και Rita από τη March, οι οποίες φτιάχνουν ασυνήθιστα ραβιόλι γεμιστά με τυρί, κοτόπουλο και κανέλα. Υπάρχουν επίσης κλασικές συνταγές για πιάτα όπως λαζάνια και πέστο. Από τα επεισόδια δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια και οι μικροί παραγωγοί ιταλικών προϊόντων των οποίων η σημαντική δουλειά προβάλλεται.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr