Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να μην φημίζεται για την κουζίνα της και γι’ αυτό να είναι ευρέως διαδεδομένες εκεί οι ξένες γεύσεις, ωστόσο υπάρχουν αρκετά τυπικά αγγλικά πιάτα, τα οποία αν και περιλαμβάνουν αρκετούς αμφίβολους συνδυασμούς, είναι άξια προσοχής.

eton mess

Eton Mess
To διάσημο αυτό επιδόρπιο αποτελείται από στρώσεις φράουλας ή μπανάνας και φρέσκιας σαντιγίς. Στην παραδοσιακή του μορφή έγινε γνωστό, καθώς σερβιριζόταν στο φημισμένο κολέγιο του Ίτον κάθε 4η Ιουνίου κατά τη διάρκεια του ετήσιου αγώνα κρίκετ. Αργότερα όμως προστέθηκαν στη συνταγή στρώσεις σπασμένης μαρέγκας για να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο η γεύση.

english_breakfast

English Breakfast
Πρόκειται ίσως για το πιο δημοφιλές “πιάτο” της Βρετανίας. Περιλαμβάνει τηγανητά αβγά μάτια ή scrambled eggs, φέτες μπέικον, χοιρινά λουκάνικα, ψητές ντομάτες και μανιτάρια, ψωμί με βούτυρο και φυσικά φασόλια σε κόκκινη σάλτσα. Και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, ναι για όποιον δεν είναι Βρετανός αποτελεί ένα ιδιαίτερα βαρύ γεύμα για να ξεκινήσει τη μέρα του.

fish and chips

Fish n chips
Το εθνικό street food της χώρας αποτελείται από φιλέτα ψαριού βουτηγμένα σε κουρκούτι, τηγανισμένα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και συνοδευόμενα από τηγανητές πατάτες και σάλτσα tartar.

sunday roast

Sunday Roasts
O βρετανικός λαός είναι ο πρώτος που έδωσε περίοπτη θέση στο κρέας στο Κυριακάτικο τραπέζι. Έτσι πάντα θα βρεις να σερβίρεται στις οικογενειακές μαζώξεις στο τέλος της εβδομάδας, ρολό χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος μαζί με πατάτες, αρακά, σάλτσα gravy και yorkshire puddings.

poutigka1

Πουτίγκες
Οι Βρετανοί τις λατρεύουν σε κάθε τους εκδοχή, είτε αυτή είναι αλμυρή είτε γλυκιά. Μερικές από τις πιο διάσημες είναι οι Yorkshire του Κυριακάτικου τραπεζιού, αλλά και η Christmas pudding που “ανάβει” με κονιάκ κάθε 25 Δεκεμβρίου.

Σως
‘Όπως και να το κάνουμε οι Βρετανοί αγαπούν τις λιπαρές και παχιές σάλτσες. Αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, άλλες με μέντα, άλλες με κράνμπερι και άλλες με χρένο, όλες έχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι τους και σερβίρονται πλάι σε κάθε είδους κρέας και ψάρι. Πιο συγκεκριμένα, η mint ή jelly sauce συνδυάζεται με το αρνί, η bread ή cranberry με τα πουλερικά, η apple sauce με το χοιρινό και η gravy με το μοσχάρι.

pita-tou-voskou

Πίτες
Οι πιο διάσημες περιλαμβάνουν είτε χοιρινό και διάφορα λαχανικά, είτε μοσχάρι, είτε ψάρι. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι εκείνη του βοσκού ή αλλιώς shepherd’s pie, η mince pie με κιμά, η chicken and mushroom με κοτόπουλο και μανιτάρια αλλά και η steak and ale με μοσχαρίσιο κρέας σε χοντρό φύλλο.

bangers and mash

Bangers and mash
Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα τους comfort foods. Πρόκειται για ψητά λουκάνικα σερβιρισμένα με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κρεμμυδιού, πάνω από ένα “βουνό” πουρέ πατάτας εμπλουτισμένο με ώριμο τυρί cheddar.

trifle

Trifle
Ίσως το γνωστότερο από όλα τα αγγλικά επιδόρπια, το triffle φτιάχνεται από πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκα φρούτα, κέικ και σαντιγί σε στρώσεις. Τη γεύση του απογειώνει συνήθως λίγο λικέρ ή κρασί.

beef

Beef Wellington
Πρόκειται για ένα κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου τυλιγμένο σε ζύμη και εμπλουτισμένο με πάστα μανιταριών. Το πιάτο αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό chef του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό» και πλέον το βρίσκουμε στα πιο ακριβά αγγλικά εστιατόρια.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr