Αν είστε λάτρεις των κοκτέιλ αλλά και της περουβιανής κουλτούρας που έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές τάσεις παγκοσμίως, σίγουρα γνωρίζετε και το εθνικό κοκτέιλ των Περουβιανών που δεν είναι άλλο από το pisco sour. Αν λοιπόν θέλετε να το δοκιμάσετε στην σπιτική του εκδοχή, προτείνουμε να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να το απολαύσετε στην πιο αυθεντική εκδοχή του.

Το limon, το λεμόνι και το λάιμ
Μπορεί κάποιοι να νομίζετε ότι μιλάμε για το ίδιο εσπεριδοειδές όμως πρόκειται για τρία διαφορετικά είδη καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.Τα περουβιανά limones είναι παρόμοια με τα δικά μας λεμόνια όμως η οξύτητα του χυμού τους είναι πιο έντονη. Αν τύχει και τα εντοπίσετε σε κάποιο «ψαγμένο» μανάβικο μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε και να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις. Στο pisco sour σας θα κάνουν τη διαφορά.

lime

Προσοχή στο φλοιό του λάιμ
Θυμηθείτε ότι ο φλοιός του λάιμ περιέχει πολλά αιθέρια έλαια τα οποία είναι πιο πικρά και ξινά οπότε όταν στύβετε το λάιμ κρατήστε το με τη σάρκα του παράλληλα με το ποτήρι ώστε ο χυμός να μην «τρέξει» πάνω στο φλοιό. Επίσης, μην χρησιμοποιήσετε αυτό που στύψατε μέσα στο ποτό σας ως γαρνιτούρα για τον ίδιο λόγο.

Σιρόπι λιτό και απέριττο
Το σωστό αποτέλεσμα δεν χρειάζεται πολύπλοκα υλικά. Όσο πιο απλό είναι το σιρόπι σας τόσο καλύτερα. Μπορείτε να ακολουθήσετε όποια συνταγή θέλετε για σιρόπι όμως έχετε υπ’ όψιν ότι η ευκολότερη (και πιο γευστική επιλογή) είναι να αποφύγετε ό,τι περίεργο ή ακριβό με τεχνητά γλυκαντικά. Το σιρόπι με αναλογία ζάχαρης-νερού 1:1 είναι η καλύτερη επιλογή, πιστέψτε μας.

bartender-aspradia-avgo

Ασπράδι φρέσκου αβγού
Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε ασπράδι φρέσκου αβγού αντί για παστεριωμένο. Η υφή τους είναι διαφορετική και μπορεί να επηρεάσει την όψη και τη γεύση του pisco sour.

Το καλό χτύπημα
Χτυπήστε τα υλικά σας στο σέικερ πολύ καλά έτσι ώστε όταν σερβίρετε στο κλασικό old fashioned ποτήρι να έχετε περίπου 2.5 εκατοστά αφρό.

Angostura bitters: Μπορείτε και χωρίς αυτά
Τα Angostura bitters είναι μια λεπτομέρεια που μπορείτε να παραλείψετε. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε πασπαλίζοντας τον αφρό με κανέλα όμως και αυτό είναι προαιρετικό.