Γευστικό και αρωματικό, αυτό το πορτογαλικό κέικ με cerveja preta, μαύρη μπίρα, έχει άλλη ομορφιά.

Για τους Πορτογάλους η μπίρα είναι θέμα εθνικής περηφάνειας. Πίνουν σχεδόν αποκλειστικά πορτογαλικές μπίρες και αποτελούν μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις εξαγωγών σε όλη την Ευρώπη.

Όχι τυχαία αφού η ιστορία ξεκινά από τη ρωμαϊκή εποχή με κρατική προστασία επιβάλλοντας βαριά φορολογία στις εισαγωγές.

Και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη σε λίγα χέρια, οι ποικιλίες είναι τόσο πολλές που η χώρα αποτελεί κυριολεκτικά παράδεισο του λάτρη της μπίρας.

Εξαιτίας μάλιστα της αδυναμίας τους, η μπίρα μπαίνει παντού: από τα φαγητά της κατσαρόλας μέχρι αυτό το περίφημο bolo preto, κέικ μαύρης μπίρας (bolo είναι στα πορτογαλικά το κέικ, cerveja η μπίρα και preto, το μαύρο) πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Πιο πυκνό αλλά εξίσου γευστικό και αρωματικό.

Bolo preto, κέικ μαύρης μπίρας

Υλικά

175γρ. ανάλατο βούτυρο
175γρ. καστανή ζάχαρη
3 βανίλιες
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αβγά
1 κουτ. σούπας γάλα
200ml μαύρη μπίρα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία

1.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες, τη σόδα, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.

2.Ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα του βούτυρου όλα τα υγρά: τα αβγά, το γάλα, την μπίρα και το ξύσμα λεμονιού.

3.Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού και βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

4.Ψήνουμε 30-35 λεπτά μέχρι να βάλουμε το μαχαίρι μέσα και να βγει στεγνό. Δεν φουσκώνει πολύ και το χρώμα του είναι πιο σκούρο εξαιτίας της μπίρας αλλά η γεύση του είναι ασύγκριτη.

Δείτε επίσης:

Πορτογαλικό κέικ pao de lo

Pasteis de nata, τα πορτογαλικά ταρτάκια

Leite creme: η πορτογαλική creme brulee

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr