Mε τέσσερα εκατομμύρια συνδρομητές, τα βίντεο του Munchies, του μαγειρικού site του Vice, είναι λόγος να μείνεις καθηλωμένος στην οθόνη. Αιτία εκτός των άλλων, η περσόνα της Αμερικανο-ιρανής Farideh Sadeghin που παρουσίασε πριν λίγες μέρες το περίφημο περσικό τηγανητό ρύζι tahdig στην κουζίνα του πατρικού της με τον πατέρα της.

Το Munchies του Vice είναι σχολή. Πώς ένα ανεπιτήδευτο, ακομπλεξάριστο και κυρίως, απενοχοποιημένο site κατάφερε να προσελκύσει τόσο νέο κοινό;

Οι λόγοι πολλοί αλλά το μεγαλύτερο χαρτί αυτή τη στιγμή είναι η Aμερικανο-ιρανή Farideh Sadeghin που παρουσιάζει τα βίντεο και επιμελείται όλη τη σειρά όπως ακριβώς μαγειρεύει στο σπίτι της. Με τα ίδια λάθη, τα ίδια γέλια και την ίδια ατμόσφαιρα γιορτής όπως είναι πάντα το φαγητό.

Και την τελευταία φορά, εν μέσω lockdown, μετέφερε το στούντιο στο πατρικό της και μαγείρεψε με τον πατέρα της το περίφημο περσικό τηγανητό ρύζι tahdig. Ένα βουτυράτο ρύζι με κρόκο Κοζάνης –το σαφράν μεγαλουργεί στην περσική κουζίνα- που συνοδεύει τα περισσότερα κρέατα κατσαρόλας.

Πώς να φτιάξετε Tahdig
Πλύντε καλά 1 ποτήρι ρύζι. Ρίξτε σε μια κατσαρόλα 3 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου και βράστε το ρύζι στο μισό χρόνο από το συνηθισμένο. Σουρώστε και ξεκινήστε τη διαδικασία. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο, αρωματίστε με κρόκο Κοζάνης, ρίξτε το ρύζι, ανοίξτε 4-5 τρύπες με το κουτάλι και παραχώστε από ένα κομμάτι βούτυρο. Σκεπάστε καλά με μια πετσέτα και το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοψηθεί. Όταν τελειώσει αφήστε να ξεκουραστεί. Αναποδογυρίστε σε πιατέλα και σερβίρετε. Το κάτω μέρος θα είναι τραγανό, βουτυράτο και ελαφρά «καμένο» από τον κρόκο –αυτό σημαίνει κατά λέξη το tahdig, καμένος πάτος- και το πάνω, αφράτο σε ένα συνδυασμό σκέτη απόλαυση.

Σημείωση: ο πραγματικός κρόκος κοστίζει ακριβά αλλά είναι ο μόνος που δίνει γλύκα γιατί το ιμιτασιόν σαφράν πικρίζει αισθητά. Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρόκο μπορείτε να αντικαταστήσετε με κουρκουμά.

Δείτε επίσης:

Τηγανητό ρύζι: το καλύτερο συνοδευτικό

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο από το Περού

Τηγανητό ρύζι με ανανά και γαρίδες