Το σημείο όπου επέλεξαν να ανοίξουν το εστιατόριο τους ο Νίκος Βοργιάς και ο Δημήτρης Ζύμπας θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της έκφρασης «κέντρο-απόκεντρο», δεδομένου ότι βρίσκεται στο Παγκράτι, αλλά σε ένα πεζόδρομο, στη γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα, τρεις παράλληλους πάνω από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, που δεν είναι πέρασμα «με την καμία».

Η πρόκληση που έθεσαν στους εαυτούς τους οι δυο νεαροί -και μάλλον άγνωστοι προς τον παρόν- σεφ-ιδιοκτήτες του Αλφicon δεν περιορίζεται στον χώρο, «προεκτείνεται» και στο μοντέρνο μενού που φλερτάρει με το «λεξιλόγιο» του fine dining και χρησιμοποιεί τις τεχνικές και τους κώδικές του προσπαθώντας να συντονιστεί με τα δεδομένα μιας περιοχής που έχει συνδεθεί με το πληθωρικό casual, προσιτό οικονομικά και εννοιολογικά φαγητό.

Στον καλοκαιρινό τους κατάλογο ανακάλυψα ένα πολύ δροσερό ταρτάρ ψαριού (πέτυχα μυλοκόπι), με κολοκυθάκι, αγγούρι και βινεγκρέτ ούζο, καθώς και μια εξαιρετική ελληνική σαλάτα με πολύχρωμες τομάτες, φράουλες, μπισκότο ελιάς, πίκλα αγγούρι και γαλοτύρι, που άνοιξαν ευχάριστα το δείπνο μας με τις καλοκαιρινές πινελιές τους. Η κροκέτα από κεχρί με το δικό τους αλλαντικό και μαρμελάδα τομάτας ήταν ακριβώς όπως τη φαντάστηκα, τραγανή, νόστιμη και με… μαρμελάδα – που δεν υπήρξε ποτέ αγαπημένος μου συνδυασμός. Βρήκα όμως τόσο δροσερό τον συνδυασμό αστακού με καρπούζι σε αρμπαρόριζα, χιόνι φέτας και ταραμά που σίγουρα θα ήθελα να το παραγγείλω και μια επόμενη φορά.

Το λιγότερο «ολοκληρωμένο» πιάτο ήταν, για μένα, ένα κριθαρότο με κρέμα μελιτζάνας, χταπόδι και λευκή σοκολάτα, όπου η μεν μελιτζάνα πνίγηκε από τη λευκή σοκολάτα που έπεσε πάνω στο άμυλο σαν γλυκιά… χλαπάτσα, αδυνατώντας να υψώσει ανάστημα στο ζόρικο χταπόδι, το δε κεφαλόποδο ήταν τόσο μαστιχωτό που έμοιαζε να διαφωνεί με τη στιλπνότητα της πάστας. Ευτυχώς στο επόμενο πιάτο, τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ πατάτας, πεπόνι πανέ, σάλτσα Μεταξά και σύκο, παρά τον εξίσου γλυκό τους χαρακτήρα, ήρθαν νόστιμα και άψογα μαγειρεμένα που κόντεψα να ξεχάσω ότι τα είχα αποκλείσει διαβάζοντας τον κατάλογο. Η μάλλον πιο παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα που έκλεισε το δείπνο μας, δικαίωσε την άποψη ότι το κλασικό μπορεί να συνυπάρξει με το μοντέρνο, όταν είναι στο ίδιο μαγειρικό επίπεδο.

info
Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ. 216 9005059. Κόστος: 35-40€ / άτομο, Μενού degustation: 50€.
Τετάρτη – Σάββατο: 17:00-23:30 & Κυριακή: 14:00-18:30.