Σε ένα μαγαζί που θυμίζει σάλα σπιτιού στις Τζιτζιφιές, ο Νίκος Μιχαήλ σερβίρει θαλασσινά και ψάρια με ταυτότητα ελληνική και νοστιμιά ανυπέρβλητη.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρίζουν σε ένα εστιατόριο διάρκεια και σταθερότητα, που το τοποθετούν στις σταθερές αξίες ημών των πελατών του. Και δεν θα αρχίσω να απαριθμώ τις ερωτήσεις που θέτω στον εαυτό μου τύπου «τι ’ναι η πατρίδα μας, μην είναι οι κάμποι…», θα σας μεταφέρω όμως τα σταθερά συμπεράσματά μου. Φιλικό περιβάλλον, οικείο και καλό σέρβις, εξαιρετική πρώτη ύλη, σεβασμός στη διαχείρισή της, φροντίδα, μικρές εκπλήξεις και τελευταίο, όχι ήσσονος αλλά μείζονος σημασίας, καλή κουζίνα.

Είναι όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τα «Άργουρα» από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους, πριν από εννιά χρόνια. Υπεύθυνος, ο ιδιοκτήτης-μάγειρας Νίκος Μιχαήλ, που έπειτα από χρόνια στην εστίαση αποφάσισε να κάνει το κέφι του. Ένα εστιατόριο-ταβέρνα -πείτε το όπως θέλετε, αφιερωμένο στα ψάρια και τα θαλασσινά, με έναν μικρό και σταθερό κατάλογο και πολλά έκτακτα πιάτα καθημερινά, που υμνεί τη μοναδικότητα της γεύσης όσων μας δίνουν οι ελληνικές θάλασσες.

Στα «Άργουρα» δίνουν ραντεβού σεφ και μάγειρες της Αθήνας και της περιφέρειας – εκεί καταλήγουν όσοι αγαπούν την ψαροφαγία σε μια ανεπιτήδευτη αλλά όχι απλοϊκή εκδοχή. Γεμάτο καθημερινά, ακόμη και τις Δευτέρες, το μικρό εστιατόριο έχει πιάτα απαράλλαχτα από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα απλά γιατί είναι τόσο αγαπητά που κανείς δεν τολμά να τα αγγίξει. Η ταραμοσαλάτα με γλυκοπατάτα, η καπνιστή μελιτζάνα με το χέλι του Γείτονα, το κριθαράκι με τους πετροσωλήνες είναι κάποια από αυτά που δεν λείπουν από τα περισσότερα τραπέζια. Όπως και τα ωμά ψάρια, μαριναρισμένα σε χυμούς εσπεριδοειδών.

Για τη δική μας παρέα, όλα όσα προανέφερα είναι στο πρόγραμμα, όμως η εκκίνηση δίνεται με στρείδια Καλύμνου, φούσκες και αχινούς. Ιωδιούχα αρώματα, η θάλασσα στο στόμα, η απόλαυση που φτάνει μέχρι τις άκρες των δαχτύλων μας. Δεν μπορώ να είμαι όσο θέλω αντικειμενική γράφοντας για τα «Άργουρα». Είναι ένα από τα εστιατόρια που με το πέρασμα του χρόνου έχει γίνει στέκι μας, σημείο συνάντησης με φίλους και ανθρώπους του «χώρου». Για τους πελάτες του, που μετά την πρώτη επίσκεψη συνήθως γίνονται μόνιμοι, ένας είναι ίσως ο σοβαρότερος λόγος: η απροσποίητη απλότητα και η ειλικρίνεια που συναντάς από τη συμπεριφορά μέχρι το πιάτο. Στα συν και η σταθερότητα της ομάδας, άνθρωποι που πια έχουν γίνει πραγματική οικογένεια.

Θα πιείτε καλό τσίπουρο ή θα επιλέξετε από τις λίγες αλλά σωστές ετικέτες κρασιού και θα κλείσετε το γεύμα σας με την μπουγάτσα κολοκύθας. Υπολογίστε γύρω στα 35-40€ το άτομο με τσίπουρο, τιμή που (φυσικά) μεταβάλλεται ανάλογα με το ψάρι που θα επιλέξετε.

info
Αγησιλάου 49, Καλλιθέα, τηλ. 217 7173200. Kόστος: €25-€30 / άτομο.
Σάββατο ανοιχτά και μεσημέρι. Κυριακή μόνο μεσημέρι.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό GALA που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.