Καμιά φορά, το καλό φαγητό έρχεται εκεί όπου δεν το περιμένεις. Στου Ρέντη βρέθηκα για άλλη δουλειά όταν ξαφνικά μια γεμάτη πλατεία μου θύμισε καλοκαιρινό γλέντι, ανάμεσα σε τόνους από πολύχρωμα φρούτα και τα νταούλια των πλανόδιων τσιγγάνων. Μια ξαφνική πείνα με έστειλε στο εσωτερικό του Βόλακα, μπροστά στην προθήκη με τα έτοιμα φαγητά.

Ένα ονειρεμένο κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, ένα μαγικό πιλάφι με καλαμαράκια και σταφίδες, ένα γιουβετσάκι μαμαδίσιο, με το μοσχαράκι του να λιώνει, τρυφερό και πεντανόστιμο. Είπα να τα πάρω σε πακέτο αλλά προτίμησα να καθίσω στο μπαρ, μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, καθώς τράβηξε την προσοχή μου μια ομάδα από πανέμορφα αγόρια βγαλμένα κατευθείαν από την εικόνα μιας δημιουργικής κουζίνας αλλά και η πεντάκομψη Γιώτα Κυριακίδου, με το άψογο μακιγιάζ, την ολόξανθη κοτσίδα και την κεντημένη με λουλούδια στολή της. Καθώς την παρακολουθούσα να στήνει μια μακαρονάδα με έναν ολοζώντανο ελληνικό αστακό, κατάλαβα πως αυτό εδώ δεν είναι άλλο ένα μαγειρείο από κείνα που περιμένεις να βρεις σε μια Κεντρική Αγορά.

Σαλάτες ολόφρεσκες και δημιουργικές, ένας τεράστιος ροφός στη σχάρα, ζωντανές καραβίδες, φρέσκο καλαμάρι στη σχάρα, αληθινή, τραγανή πατάτα, αλάδωτος μπακαλιάρος σκορδαλιά. Μαγειρευτά που αλλάζουν καθημερινά, μαγειρέματα με φρεσκάδα από πρώτο χέρι με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στους πάγκους της αγοράς, η Βαρβάρα από τα Χανιά δεν έστησε εδώ άλλο ένα μαγεριό αλλά μια κουζίνα που θα τη ζήλευε και το Κολωνάκι. Μόνο πιο γραφική, πιο πολύβουη και πιο κεφάτη, με κείνο το ιδιαίτερο χρώμα του γλεντιού που μου θύμισε τις παλιές, διονυσιακές στιγμές της πάλαι ποτέ πλατείας Αβησσυνίας.

info
Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη, τηλ. 210 4825898.