«Mira me» στα ισπανικά σημαίνει «Κοίτα με». Έτσι μοιάζει να λέει περήφανα η Ακρόπολη που στέκεται μπροστά στα μάτια σου όταν είσαι στο rooftop του ξενοδοχείου Mira Me Athens. Είτε πας για ποτό, είτε για φαγητό, η θέα και η μοναδική ενέργεια του τόπου δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για μια αξέχαστη έξοδο. Αν προσθέσεις και τους οικοδεσπότες, την Παρασκευή και τον Bασίλη, που έχουν το ξενοδοχείο και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε βράδυ -παρότι έχουν και πρωινές δουλειές- τότε τα vibes είναι εξαρχής θετικά.

Η φιλόξενη ταράτσα της Ερμού έχει κι ένα ακόμα προσόν. Μια ολοκαίνουρια και πλήρως ανοιγόμενη τζαμαρία, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου, από το πρωί έως το βράδυ, ανεξαρτήτως καιρού. Ο χώρος είναι μοντέρνος και στους τόνους του γκρι, ενώ όλα μοιάζουν αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, πράγμα που ξεκουράζει το μάτι. Μου άρεσαν πολύ τα φωτιστικά πάνω στα τραπέζια, που έμοιαζαν λίγο με UFO έτοιμα να προσγειωθούν στο πιάτο σου.

Και τώρα που είπα πιάτο. Επικεφαλής της κουζίνας ως executive chef είναι ο  Άρης Ρούσσος, που ποντάρει στην ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα με κάποιες επιρροές από την Ασία. Φρέσκα ψάρια, κρέατα ιδιαίτερης κοπής, pasta και risotti, χειροποίητα ψωμιά και dips, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι inhouse. To μενού ακολουθεί την εποχικότητα και παίρνει υλικά από προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες, μποστάνια και μικρούς παραγωγούς με την μπριγάδα να καθοδηγεί ο σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος.

Για ξεκίνημα, ωραία παρέα με λευκά φρουτώδη κρασιά κάνουν τα στρείδια αλλά και το ταρτάρ από μαγιάτικο με μάνγκο, εσπεριδοειδή και φρούτα του πάθους. Αν τα… ζωντανά θαλασσινά δεν είναι και τόσο του γούστου σας, προτιμήστε τη φάβα Σχοινούσας, που σερβίρεται ζεστή, με μπισκότο λιαστής ντομάτας και παντρεύεται ωραία με πλούσια σάλτσα από άγρια μανιτάρια. Ξεχωρίζει για μένα η φάβα, όπως ξεχωρίζει και η σαλάτα με υφές παντζαριού, φράουλες, κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ από παλαιωμένο ξύδι φράουλας. Δροσερή, ανάλαφρη και γεμάτη γεύση, η σαλάτα παίζει με χρώματα και υφές.

Ξέχασα να πω ότι όλα είναι χειροποίητα ακόμα και το ψωμί, οπότε μη διστάσετε να το ζητήσετε στην αρχή γιατί αξίζει. Στα κυρίως, θα έπαιρνα ευχαρίστως αν πήγαινα ξανά το χοιρινό Iberico με υφές καρότου και σάλτσα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, που ήταν τόσο τρυφερό και νόστιμο, που ξέχναγες τα λιπαρά. Ωστόσο, θα ήθελα την επόμενη φορά να δοκιμάσω και το ριζότο παντζάρι με κοπανιστή Μυκόνου, θυμάρι και αμύγδαλα, που πρόσεξα στον κατάλογο. Τέλος, τα ευφάνταστα γλυκά υπογράφει ο εξαιρετικός pastry chef Μπάμπης Ζιντίλης, ο οποίος έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις, που αλλάζουν σχετικά συχνά.

Κι όμως, αυτό είναι γλυκό! Μια πολύ νόστιμη κρέμα με φρούτα του δάσους σαν σφουγγάρι, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο τραπέζι!

Η λίστα κρασιών είναι σχεδιασμένη από τον βραβευμένο οινοχόο Άρη Σκλαβενίτη για να ταιριάζει ιδανικά με το μενού, ενώ ανάμεσα στις επιλογές σε μπύρες θα βρείτε την Delphi και τη Marea, δυο ελληνικές φρέσκες και πολύ ιδιαίτερες ετικέτες από την μικροζυθοποιία Elixi της Χαλκίδας. Όσο για τα cocktails, οι bartenders είναι πραγματικά πολύ καλοί. Δεν θα ξεχάσω ένα φανταστικό κοκτέιλ, που ήπια στο μπαρ -παρότι το mango negroni μου «έκλεινε το μάτι»- το Cucumber fresh, με το αγαπημένο μου τζιν, αγγούρι, τζίντζερ, λάιμ και πράσινο μήλο. Αν θα ξαναπήγαινα; Ναι, σίγουρα θα ξαναπάω. Ίσως για το brunch, που έμαθα ότι είναι φοβερό, με 10-12 επιλογές πραγματικά καλές και ξεχωριστές.

info
Mira Me Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα, τηλ. 215 2151930, 215 2151931, www.mirameathens.com