Στον πολυχώρο της Μητροπόλεως ψωνίζεις, τρως, πίνεις, χαλαρώνεις και θυμάσαι γιατί αγαπάς τόσο το κέντρο της πόλης σου.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που το πρώτο foodie hotel άνοιξε στην Αθήνα από τρεις Θεσσαλονικιούς γνωστούς για την τρέλα τους και την αγάπη τους στα ελληνικά προϊόντα. Οι αδελφοί Δούζη, Θωμάς και Γιώργος, μαζί με τον Κωστή Καρατζά του ξενοδοχείου «The Modernist», έκαναν μια κάθοδο μεγαλειώδη από κάθε πλευρά, η οποία έπειτα από τόσους μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένη. «Ergon House» στη Μητροπόλεως λοιπόν, το εγχείρημα που καλύπτει τη γεύση σε όλα τα επίπεδα, από τη street art στις αγροτικές καλλιέργειες, από την αρχιτεκτονική στην ελληνική κτηνοτροφία, από τη διακόσμηση και την οπτική επικοινωνία μέχρι το κρασί, τις μπίρες και τα αποστάγματα.

Το κεντρικό σύνθημα του «Ergon» στην Αθήνα είναι «Eat, Sleep, Repeat» (Φάε, Κοιμήσου, Επανάλαβε), αλλά εμείς θα μείνουμε στην πρώτη και την τρίτη επιταγή, «φάε» και «επανάλαβε» δηλαδή, αφήνοντας για άλλη φορά τον ύπνο.

Ο χώρος, φτιαγμένος έτσι ώστε να θυμίζει τις μεγάλες κλειστές αγορές της Ευρώπης, φιλοξενεί μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, παντοπωλείο και κάβα με πάνω από 1.200 κωδικούς προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς, κάτι που δύσκολα θα βρεις ακόμη και σε μεγάλες υπεραγορές. Στην είσοδο από τη μια ο κάθετος κήπος με ελληνικά μυρωδικά και από την άλλη η τοιχογραφία του INO, ένα επιβλητικό πορτρέτο που απεικονίζει τη θεά Άρτεμη, σου φτιάχνουν τη διάθεση όχι μόνο για να προχωρήσεις στα ενδότερα, αλλά και να ξοδέψεις αρκετό από τον χρόνο σε ένα από τα τραπέζια του.

Αφού κάνεις -ή δεν κάνεις- τις αγορές σου, έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις να σου ψήσουν το ψάρι ή το κομμάτι κρέας που θα επιλέξεις από τα ψυγεία των αντίστοιχων τμημάτων. Ή μπορείς να διαλέξεις αλλαντικά και τυριά που θα απολαύσεις στο τραπέζι σου μαζί με ένα κρασί από την απίστευτα -στ’ αλήθεια- ενημερωμένη κάβα.

Από την άλλη, μπορείτε να κάνετε ό,τι κι εμείς. Να επιλέξετε από το μενού κάποιους από τους μεζέδες και να χαλαρώσετε, σαν να ήσασταν πράγματι στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον κατάλογο έχει και πιάτα ημέρας, αλλά εμείς μείναμε στα σταθερά. Δοκιμάσαμε ωραιότατα ντολμαδάκια και φαλάφελ φάβας με χούμους και ένα απίστευτα νόστιμο ταμπουλέ κινόα. Ο γύρος καπνιστής σαρδέλας σε ροδίτικη λαδόπιτα είναι ένας από τους πιο ευφυείς, νόστιμους μεζέδες που έχω φάει την τελευταία χρονιά. Ο χειροποίητος γύρος είναι μια εκδοχή του εμβληματικού street food που αξίζει να δοκιμάσετε. Ευχαριστήθηκα και τα πέτουρα Αραβησσού με ραγού μοσχαρίσιο-χοιρινό και φέτα. Ξεκινώντας με 15 ευρώ το άτομο σίγουρα θα χορτάσετε απολαυστικά, αλλά μπορείτε να ανεβάσετε τον λογαριασμό με φρέσκο ψάρι ή ιδιαίτερες κοπές κρέατος. Κλείστε τραπέζι.

info
Μητροπόλεως 23, Αθήνα, τηλ. 210 0109090.